Vágólapra másolva!
A magyar válogatott esélyeshez méltón 7-3-ra legyőzte a spanyol csapatot a budapesti Tüskecsarnokban zajló férfi jégkorong olimpiai selejtezőtorna nyitófordulójában, csütörtökön.

Magabiztos magyar kezdés

Előzetesen nem kellett tartani a spanyoloktól, a két együttes eddigi nyolc egymás elleni mérkőzését kivétel nélkül a magyarok nyerték, legutóbb 2011-ben 13-1-re. Az első harmad ennek megfelelően alakult, Mihály Ákos előbb közelről, majd a 8. percben kiugrás után volt eredményes, a szünet előtt pedig Galló Vilmos talált be, miután könnyedén áthámozta magát a védelmen. A második játékrész elején a spanyolok is veszélyeztették Vay Ádám kapuját, ám a gólokat a hazaiak ütötték: előbb Galló megszerezte saját maga második találatát, majd két védő, Stipsicz Bence és Fejes Nándor sem hibázott.

Kiütéses sikerrel kezdte az olimpiai selejtezőt a magyar válogatott Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A záró harmadban váratlanul szépítettek a vendégek, a svéd születésű Dorian Donath tette bele ütőjét a korongba úgy, hogy Vay nem tudott védeni. Három perc múlva rossz csere miatt emberhátrányba kerültek a magyarok, Jaime Capillas pedig a jobb felső sarokba bombázott. Ellaposodott a játék, majd a hajrában előbb Terbócs István cikázott át a védelmen, majd 8 másodperc múlva Donath lábáról pattant be a korong.

A tornáról az első helyezett jut tovább a 2026-os milánói olimpia selejtezőjének következő, utolsó fázisába, amelyet idén augusztus 29. és szeptember 1. között rendeznek három helyszínen. Amennyiben a kvalifikációban a legelőkelőbb helyen kiemelt magyarok jutnak tovább Budapestről, úgy nyár végén Dániában szerepelnek a házigazda, a norvég és a szlovén együttes társaságában. Onnan a legjobb csapat jut ki az olimpiára.

A magyar válogatott játékosai ünneplik Mihály Ákos (b3) gólját Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A nemzetközi szövetség (IIHF) megjegyzésében szerepel, hogy ha fehéroroszok nem játszhatnak a nyár végi kvalifikációban, akkor módosulhatnak a selejtezős csoportok, illetve ha az oroszokat sem engedik indulni az olimpián, akkor az ötkarikás beosztás is változhat. A magyarok legutóbb 1964-ben, azaz hatvan éve szerepeltek olimpián.

Eredmények, 1. forduló:
Magyarország-Spanyolország 7-3 (3-0, 3-0, 1-3)
gól: Mihály (2., 8.), Galló (19., 24.), Stipsicz (37.), Fejes (40.), Terbócs (59.), illetve Donath (43., 59.), Capillas (46.)
Japán-Litvánia 6-4 (0-2, 3-1, 3-1)