Vágólapra másolva!
Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a Tunézia elleni csütörtöki első mérkőzés sorsdöntő lehet a tatabányai olimpiai selejtezőtornán.

„Tizenkét évvel ezelőtt voltunk legutóbb olimpián, a mellettem helyet foglaló Mikler Roland és Lékai Máté jól emlékezhet rá, hiszen mindketten pályára léptek Londonban. Nem kevés idő telt el azóta, ám szerencsére ők még versenyzőként juthatnak ki az idén. A cél és a vágy, hogy a magyar válogatott kvalifikálja magát az olimpiára – szögezte le rögtön az esemény elején a korábbi kézilabdázó, Nagy László, aki manapság csapatvezetőként van jelen a nemzeti csapat mellett. – Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, hiszen Tunézia, Norvégia és Portugália személyében nehéz ellenfeleink vannak, de a lényeg az, hogy kint legyünk az olimpián” – idézi a Magyar Nemzet a korábbi klasszisjátékost.

Magyar Kézilabda Szövetség, Sajtótájékoztató , Tatabányai Multifunkcionális Aréna, médianyilvános edzés, Nagy László csapatvezető, Chema Rodriguez szövetségi kapitány,  férfi kézilabda olimpiai selejtező előtti sajtótájékoztató, 2024. 03. 11.
Nagy László, a férfi kéziválogatott csapatvezetője
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

Három meccs, három mondat. Egy család vagyunk! Egy célunk van: ott lenni az olimpián. Hajrá, magyarok!

 - mondta magyar nyelven a hétfői sajtótájékoztatón Chema Rodríguez, aki elárulta, hogy múlt pénteken este kezdődött a felkészülés, de akkor még nem teljes csapattal, hiszen voltak olyan játékosok, akik hétvégén meccset játszottak a klubjukban, azonban vasárnap óta teljes a keret.

A férfi kéziválogatott csütörtökön este kilenc órától Tunéziával, szombaton este fél nyolctól Norvégiával, vasárnap este kilenctől órától Portugáliával játszik. A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

Négy nap alatt három mérkőzés vár ránk, nagyon kemény torna lesz. Sosem könnyű elkezdeni egy tornát, számomra az első meccs a legfontosabb, az sorsdöntő lehet. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell, hogy a további találkozókon legyen esélyünk a továbbjutás kiharcolására

 - szögezte le a magyar válogatottat 2022 óta irányító Rodríguez, akinek a csapata történelmet írt a az idei Európa-bajnokságon az ötödik hely megszerzésével. 

Magyar Kézilabda Szövetség, Sajtótájékoztató , Tatabányai Multifunkcionális Aréna, médianyilvános edzés, Nagy László csapatvezető, Chema Rodriguez szövetségi kapitány,  férfi kézilabda olimpiai selejtező előtti sajtótájékoztató, 2024. 03. 11.
Chema Rodriguez, a férfi kéziválogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

Chema Rodríguez kiemelte, hogy az észak-afrikai csapat fizikálisan nagyon erős, remek átlövőkkel, erős beállókkal és gyors szélsőkkel rendelkezik, illetve a játékosként kétszeres világbajnok francia Patrick Cazal személyében kiváló edzője van.

A spanyol szakember szerint papíron a legerősebb, legesélyesebb csapat a csoportban Norvégia, amely szinte mindig jól teljesít, minden posztra két klasszis játékosa van, akik a Bajnokok Ligájában edződnek. Válogatottjukra jellemző a kemény védekezés, a gyors ellenakciók és a kiváló kapusteljesítmény, vagyis a játék minden elemében nagyon magas szinten tud teljesíteni.

„A portugál válogatottat némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal” – idézi az MTI a magyarok kapitányát, aki hozzáfűzte, hogy a portugálok a Benfica, a Sporting CP, illetve a Porto csapatában a hazai bajnokságban megszokták, hogy nyomás alatt játsszanak.

„Minden vágyunk, hogy kijussunk az olimpiára” – ezzel zárt a szövetségi kapitány.

Az olimpiai selejtezőn ismét Mikler Roland lesz a válogatott csapatkapitánya. A Szeged kapusa kihagyta a januári Európa-bajnokságot, amelyen a magyarok - történetük legjobb eredményét elérve - az ötödik helyen végeztek.

A 39 éves kapus elmondta, egyrészt nagyon büszke volt a csapatra, másrészt nehezen élte meg, hogy csak a televízión keresztül kísérhette figyelemmel honfitársait.

Magyar Kézilabda Szövetség, Sajtótájékoztató , Tatabányai Multifunkcionális Aréna, médianyilvános edzés, férfi kézilabda olimpiai selejtező előtti sajtótájékoztató, 2024. 03. 11.
A 39 éves Mikler Roland visszatért az olimpiai selejtezőre
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

„Sok év után maradtam otthon egy világverseny helyett, de nem sérülés, hanem a saját döntésem miatt. 

Faramuci helyzet volt számomra. Sokat szurkoltam, sokszor beszéltem az ott lévő kapusokkal, de nem kívánom senkinek, amit otthon átéltem

 – mondta a keret rangidőse, aki hangsúlyozta, hogy nagyon örül, hogy újra csatlakozhatott a csapathoz, és nagyon reméli, hogy tud majd segíteni a pályán a többieknek.

„Már jártam olimpián, átéltem azt, amit ez az egész adni tud. Szeretnék még egyszer ott lenni, és még egyszer, utoljára megélni ezt az élményt” – tette hozzá Mikler Roland.