Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség 2028. augusztus 31-ig, azaz a Los Angeles-i olimpia végéig meghosszabbította Chema Rodriguez, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának szerződését.

A Magyar Kézilabda Szövetség keddi sajtóeseményén jelentette be, hogy 2028. július 31-ig, azaz a Los Angeles-i olimpia végéig meghosszabbítja a férfi válogatottat irányító, José María "Chema" Rodriguez szerződését.

Chema Rodríguez 2019 júliusa óta dolgozik a nemzeti csapat mellett. Eleinte - Nagy Lászlóval együtt - Gulyás István szövetségi kapitány segítője volt, majd 2022 márciusában vette át önállóan a válogatottat, amely az ő irányításával a tavalyi világbajnokságon nyolcadik lett, ezzel biztosította helyét a jövő heti, tatabányai olimpiai selejtezőtornán, az idei Európa-bajnokságon pedig az ötödik helyen zárt, ami a magyar együttes történetének legjobb kontinensbajnoki eredménye.

Iceland - Hungary Sports EM Handball (Team) Horizontal HANDBALL
Chema Rodriguez a következő négy évben is a magyar válogatott szövetségi kapitánya lesz
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe 

A korábbi irányító 1999-ben a BM Valladolid csapatában kezdte profi pályafutását, majd a Ciudad Real, az Atlético Madrid, a Veszprém, végül a francia USM Saran kézilabdázója volt. A Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg, és további négy alkalommal szerepelt a döntőben. Veszprémi színekben 2012 és 2017 között egyaránt ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, illetve kétszeres SEHA Liga-aranyérmes volt. A spanyol válogatottban több mint 120 mérkőzésen lépett pályára, 2005-ben világbajnok, később vb-bronzérmes, illetve Európa-bajnoki döntős volt.

A játéktól 2019 nyarán vonult vissza, majd 2020 és 2023 között a portugál Benfica vezetőedzője is volt, amellyel 2022-ben megnyerte az Európa-ligát.

A magyar válogatott jövő csütörtökön Tunéziával, szombaton Norvégiával, vasárnap Portugáliával játszik a tatabányai olimpiai selejtezőcsoportban. A nyári, párizsi ötkarikás játékokra az első két helyezett jut ki.