Vágólapra másolva!
Az alapszakaszgyőztes DVTK 2-0-s összesítéssel bejutott a fináléba a címvédő Sopron ellen, a Szekszárd pedig 1-1-re egyenlített a Győrrel szemben kedden a női kosárlabda NB I elődöntőjében.

Az alapszakaszgyőztes Diósgyőr szombaton szinte végig vezetve legyőzte 76-54-re a Magyar Kupát márciusban 12. alkalommal elhódító - a fináléban éppen a miskolciakat verő – Sopron Basketet, ezzel megőrizte hazai veretlenségét a bajnokságban. 

A keddi találkozón is a miskolciak ragadták magukhoz a kezdeményezést, és hat pontra megléptek az elsp egyedben, főként a magyar válogatott Aho Nina tripláival. A folytatásban Gáspár Dávid együttese egy 8-2-es rohammal fordított a kétszeres Európa-bajnok szerb Jelena Brooks kosaraival, innentől kiegyenlített csata zajlott a pályán. A nagyszünetre a 3x3-as válogatott Papp Dia hármasával 32-38-ra jöttek fel a házigazdák.

A Diósgyőr megtörte a Sopron egyeduralkodását a női kosár NB I-ben
Fotó: Osztie Tibor/DVTK Kosárlabda

Térfélcsere után tovább növelte a különbséget az Euroliga-negyeddöntős DVTK, amely az amerikai Kaila Charles és az ausztrál Darcee Garbin révén 14 ponttal eltávolodott, innen pedig a Sopron már nem tudott visszajönni. A hazaiak legjobbja a 20 pontos Brooks lett, míg a túloldalon Charles 19, Garbin 18 ponttal zárt. 

A címvédő Sopron Basket a legutóbbi nyolc szezonban aranyérmes volt a női kosárlabda NB I-ben. Legutóbb 2014-ben fordult elő a csapattal, hogy nem jutott be a bajnoki döntőbe. 

A másik keddi elődöntőben a Magyar Kupa-bronzérmes Győr szombaton 83-75-re verte hazai pályán a Szekszárdot, majd a második meccsen Djokics Zseljko vezetőedző tanítványai kezdtek jobban, és hét ponttal elhúztak. A kanadai Bridget Carleton által irányított vendégek a 15. percben vezettek először, a félidőben 40-40 volt az állás. Fordulás után hat ponttal elléptek a házigazdák, Cziczás László csapata ledolgozta hátrányát, majd a zárószakaszban tízpontos hátrányból is vissza tudott jönn, aztán 73-73-nál a meccs hőse, a 25 pontos Kathryn Westbeld egy triplával eldöntötte a találkozót.

A párharc harmadik, utolsó mérkőzését csütörtökön vívják Győrben.

Női kosárlabda NB I, elődöntő, 2. mérkőzések:
Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 60-74 (13-18, 19-20, 18-22, 10-14)
A párharc végeredménye: 2-0 a DVTK javára.

TARR KSC Szekszárd-SERCO UNI Győr 76-73 (24-22, 16-18, 18-16, 18-17)
Az állás: 1-1.