Vágólapra másolva!
Hiába vezetett már 19 ponttal is, végül egyetlen ponttal kikapott a spanyoloktól a magyar női kosárlabda-válogatott, amelyik így a kapuban elbukva lemaradt a párizsi olimpiai szereplésről. Az első félidőben szenzációsan játszó magyar csapat a második húsz percben érthetetlenül visszaesett, és hiába küzdött a legutolsó pillanatig, végül nem tudta a maga javára fordítani a meccset.

Egy lépésre a Mennyországtól, a küszöbön állva várta a spanyolok elleni meccset a magyar csapat, amelyik tavaly tavasszal egy Európa-bajnoki 4. hellyel, pénteken pedig az olimpiai ezüstérmes Japán legyőzésével magának teremtette meg a lehetőségét, hogy 44 év elteltével, az 1980-as moszkvai játékok után ismét olimpián szerepelhessen. Ehhez vasárnap este a zsúfolásig megtelt soproni Novomatic Arénában már "csak" az Eb-ezüstérmes spanyolokat kellett megverniük Dubei Debóráéknak. 

A magyar lányok helyzetét némileg megkönnyítette, hogy az utolsó forduló első mérkőzésén Japán legyőzte Kanadát, így az ázsiai csapat "magával vitte" a spanyolt, így számukra tulajdonképpen tét nélkülivé változtatva a mieink elleni meccset. Nem csoda, hogy a bemelegítés közben a máskor olyan feszült stábtagok most csak egymást ölelgették és fülig érő szájjal pacsiztak a zászlókba burkolózó tucatnyi szurkolójukkal.

IMG_7236
Boldogan pacsiztak a sajátjaikkal a spanyol drukkerek Fotó: Csudai Sándor (Origo)

A magyar csapatot hatalmas ováció és hangos "Ria-ria Hungária" skandálás fogadta a bemelegítésre érkezve. A lelátón ezúttal hibátlanul mutatott az egyik hosszú oldal három piros, fehér és zöld szektora, de az egész csarnok látványa óriási élmény volt, nem beszélve a hangerőről, ami betöltötte.

IMG_7252
De az igazán szép látvány számunkra természetesen ez volt! Fotó: Csudai Sándor - Origo

ELSŐ  NEGYED

Székely Norbert nem változtatott az eddig recepten, ezúttal is a Studer Ágnes, Lelik Réka, Dubei Debóra, Kiss Virág, Juhász Dorka ötössel kezdtünk. Az első dupla Casas révén a spanyoloké volt, 

amire Juhász válaszolt szinte rögtön, ahogy a második spanyol kosárra is.

 Érthető módon volt egy kis idegesség a mieink játékában, olykor kicsúszott a kezekből a labda, de ilyen tétnél ez érthető. Juhász után Studer is felírta a nevét a pontszerzők közé, azonban Alba Torrens triplája után 6-11-nél a magyar kapitány kénytelen volt időt kérni, hogy megnyugtassa a csapatot.

Studer Ágnes, női kosárlabda-válogatott
Studer Ágnes (9) megállíthatatlan volt az első félidőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megint Juhász talált be, a spanyolok viszont ismét dobtak egy triplát, amikor lemaradtunk védekezésben. Csakhogy szó sem volt összeomlásról, sőt Aho Nina ziccere után Studer is bevert egy triplát, Dombai Réka tempójával pedig már nálunk volt az előny (15-14). Határ hatalmas csatát vívott a palánk alatt a jóval alacsonyabb, de rendkívül harcias Megan Gustafsonnal, a spanyolok a jól dobó magasemberüket többször is kivitték, hogy megszabaduljon a soproni közönségkedvenctől, illetve, hogy kisebb magyar védővel kerüljön szembe. Egyszer ez sikerre is vezetett, de az elképesztő elánnal játszó magyar csapat öt pontos előnnyel (24-19) mehetett az első kis szünetre.

MÁSODIK NEGYED

A spanyolok ráéreztek, hogy a palánk alatt nincs esélyük, így szinte center nélkül kezdték a második negyedet, amiből Gustafson megint dobott egy triplát.

női kosárlabda-válogatott
Gyönyörű látvány és fantasztikus hangulat volt a soproni csarnokban
Fotó: Csudai Sándor - Origo

 "Ti tudtok ilyet? Mi is tudunk!" - gondolták a magyarok és Kiss Virág is hintett egy távolit (30-24), sőt újabb kosara, egy sima ziccer után időt is kértek a spanyolok.

A 15. percben láthattuk az első klasszikus "Studer-kosarat": a magyar irányító védővel a nyakán, a támadóidő lejártával egyszerre talált be a triplavonalon túlról.

 Védekezésben is kegyetlenül odatette magát a csapat, nyolc pontot engedett a spanyoloknak, folyamatosan hibákba hajszolva őket. 

Egy perc tíz másodperccel a félidő előtt 41-27-es magyar vezetésnél kért időt a magyar kapitány, ami után megint Studer talált be kintről! A magyar irányító 15 pályán töltött perc alatt 15 pontot szerzett. 

A pálya minden négyzetcentiméterén fantasztikusan játszó magyar csapat teljesen megérdemelten vezetett 46-27-re a nagy szünetben!

IMG_7253
Határ Bernadett ezúttal is uralta a palánkok környékét Fotó: Csudai Sándor - Origo

HARMADIK NEGYED

A spanyolok igyekeztek felpörgetni a tempót, de a  magyar csapat tudta tartani a lépést, a lelátóról pedig folyamatosan jött a buzdítás, ami mindig továbblökte a csapatot, ha kicsit fáradni látszott. Stabilan őrizték a lányok a 15-20 pont közötti előnyt, de azért biztos, ami biztos Maria Conde triplája után 4:13-mal a negyed vége előtt 56-40-es vezetésnél Székely Norbert időt kért. Nem volt szabad elhinni, hogy meg van nyerve a meccs!

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Spanyolország, Magyarország, 2024. 02. 11., Sopron, Székely Norbert,
Székely Norbert jó érzékkel nyúlt bele a meccsbe
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor -  Origo 

A negyed utolsó perceiben Határ Bernadett pontjai állították vissza a megnyugtató különbséget, a magyar centert sorra találták meg az Aho Ninától érkező jó passzok.

NEGYEDIK NEGYED

Még tíz perc! Ennyi választotta el a magyar női kosárlabda-válogatottat a történelmi olimpiai szerepléstől és a párizsi repülőjegytől. Cazorla büntetőivel zárkóztak a spanyolok, majd 8:48-cal a vége előtt hosszú idő után ismét tíz ponton belülre kerültek (64-55) - természetesen rögtön jött a magyar időkérés

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Spanyolország, Magyarország, 2024. 02. 11., Sopron, Aho Nina
Aho Nina pontokkal és gólpasszokkkal segítette a csapatot 
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor -  Origo 

Nem kérdés, megakadt a magyar csapat szekere, főleg támadásban nem tudott a korábbiakhoz hasonlóan hatékony lenni az együttes, amelyiknek úgy kellett Lelik Réka triplája, mint sivatagi vándornak a víz. 69-63-nál úgy tűnt megnyugodhatunk, de a spanyolok nagyon úgy tettek, mintha nem akarnák elengedni a meccset. Lelik újabb triplájával egy jó védekezéssel tartottuk a hatpontos előnyt, de nagyon hosszúnak tűnt a hátralévő 1:41 perc.

És valóban, két gyors spanyol kosár, máris csak egyetlen pont volt az előny, sőt Mariona Ortiz két büntetőjével át is vették a vezetést.

 6 másodperccel a vége előtt Határ dobhatott a festékből, de rövid lett a dobás, és a spanyolok jöhettek. Faultolni kellett, és bízni benne, hogy Ortiz hibázik, amit meg is tett viszont felvinni már nem volt időt a labda.

A spanyolok 73-72-re nyertek, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott ugyanúgy 4 ponttal zárt, mint Kanada, azonban az egymás elleni eredmények miatt az észak-amerikai csapat jutott ki Párizsba, a mieink pedig drámai körülmények között, de lemaradtak az olimpiáról.

Eredmény, olimpiai selejtező, 3. forduló:
Magyarország - Spanyolország (24-19, 22-8, 18-23, 
Sopron, Novomatic Aréna, 2600 néző, v.: Liszka (lengyel), Straube (német), Fernandes (tahiti)
a magyar csapat pontszerzői: Juhász 11, Studer 17, Aho 6, Dombai 4, Határ 15, Kiss V. 12, Lelik 6

 

Kapcsolódó cikkeink