Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott a csütörtöki vereség után pénteken szenzációs játékkal 81-75-re legyőzte az olimpiai ezüstérmes Japánt a soproni olimpiai kvalifikációs torna második fordulójában! A magyar csapat szenzációsan játszott, óriásit küzdött és megérdemelten került egyetlen apró lépésre a párizsi szerepléstől! Ha vasárnap az első meccsen Kanada megveri Japánt, a magyar válogatott biztos olimpiai résztvevő. Ha viszont Japán veri meg Kanadát, akkor az utolsó meccsen az akkor már biztos kijutó spanyolokat kell legyőznünk.

Nem sikerült jól a csütörtöki rajt Székely Norbert csapatának, amelyik az elrontott első negyed után hiába küzdött-harcolt, végül tizenkét ponttal kikapott az egyáltalán nem verhetetlen Kanadától. A meccs után a csapatkapitány, Dubei Debóra az Origónak nyilatkozva úgy fogalmazott:

Hogy komolyan gondolta, afelől szemernyi kétségünk sem lehetett, ahogy abban is biztosak lehettünk, hogy mindenki ugyanúgy áll hozzá a tokiói olimpián ezüstérmes Japán elleni meccshez, mint a kapitány.

Dubei Debóra személyében kiváló vezére van a magyar csapatnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

De láttuk csütörtökön, hogy milyen "atomkosárlabdát" játszik a japán csapat: a spanyolok ellen 40 percen át szédületes tempót diktáltak támadásban és védekezésben is. Utóbbiban megállás nélkül kergették a spanyolokat, számtalan rossz dobásba kényszerítve őket, míg az ellenfél térfelén kereken 40 hárompontost engedtek el, amiből 15 a gyűrűben landolt. Ez 45 pont, ami alig kevesebb annál az 55-nél, amennyit mi összesen dobtunk Kanada ellen...

A feladat tehát nem volt könnyű, de megoldhatatlan sem!

Első negyed

Székely Norbert ezúttal Studer Ágnes, Lelik Réka, Dubei Debóra, Juhász Dorka, Kiss Virág ötössel kezdett. A cél egyértelmű volt: védekezésben utolérni és nem engedni kinti dobásokat a japánoknak, támadásban pedig kihasználni a palánk alatti fölényünket. Ehhez képest a meccs első kosarát pont a palánk alól szerezték a japánok, majd 1 perc 10 másodperc után Takada révén az első japán tripla is beesett a magyar gyűrűbe.

Nem maradt üres szék a 2500 fősre bővített Novomatic Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megint beragadtunk a rajtnál, Székely Norbertnek így már két és fél perc elteltével időt kellett kérnie, mert a japánok 9-0-ra vezettek ekkor. Kiss Virág centerkosarával aztán végre mi is megszereztük az első pontokat, kár, hogy rögtön jött rá Takada újabb triplája.

Székely Norbert folyamatosan forgatta a csapatot, a félidő közepére szinte már minden magyar mezőnyjátékos szerephez jutott.

A soproni közönségkedvenc, Határ Bernadett klasszikus centerkosara a közönség hangját is feltekerte egy fokozattal,

amit Dombai Réka triplája fokozott tovább. Pörgött a magyar védekezés, nem is ültek úgy a japán triplák, mint a spanyolok ellen.

Határ Bernadettet nem tudták tartani a japánok, akárhányan is próbálták Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó perchez közeledve már csak öt pont volt a hátrány (11-16), ekkor azonban kicsit megint rákapcsoltak a japánok, így 9 pontos előnnyel mehettek az első kis szünetre.

Második negyed

A védekezésünk rendben volt mert több mint két percig nem engedtünk pontot a japánoknak, a baj csak az volt, hogy mi sem szereztünk. Studer kimaradt ziccere után már hitetlenkedő moraj futott végig a Novomatic Arénán. Amikor viszont betaláltak a japánok, azt triplából tették, sajnos - Szaki Hajasi fél percen belül két triplát is bevágott (15-28).

Kiss Virág tör kosárra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 206 centis Határ jól használta ki a japán palánk alatt elképesztő magasság fölényét - 9 pontnál járt a 15. percben - de így sem tudtunk közelebb kerülni a riválishoz. Egészen a 17. percig, amikor Határ után Studer is betalált, a japán kapitány időt kért, mert érezte, hogy a közönség által hajtott magyar csapat kezd magára találni (22-30).

Az időkérés azonban nem mentette meg a japán csapatot, sőt!

Beindult a magyar csapat, a padról érkező Dombai Réka büntetőből, duplából és triplából is eredményes volt, Goree Cyesha is betalált, Varga Alíz lepattanókat szedett, és 32-32-nél már egyenlő volt az állás! Így mentek szünetre a csapatok.

Határ Bernadett és Takada Maki is csapata legjobbja volt az első 20 percben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Harmadik negyed

Japán triplával indult a játékrész, de Horváth Bernadettől jött a válasz ugyancsak távolról, Kiss Virág kosarával pedig már nálunk volt az előny (37-35)! Csak bírjuk erővel, gondoltuk, de érezhető volt a csarnokban, hogy,

ha kell, akkor a közönség a vérét adja a csapatért, hogy az utolsó pillanatig tudjanak harcolni a lányok.

Horváth második triplája is ült, Dubei ziccere után pedig nálunk volt az előny (42-41)! Elképesztő munkát tettek a meccsbe a lányok, ezért is volt vérlázító, amikor egy gyönyörű blokk után faultot fújtak Juhász Dorkára. A mieink centre két gyönyörű kosárral válaszolt az igazságtalanságra!

Juhász Dorka a harmadik negyedben futószalagon gyártotta a pontokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Negyedik negyed

Hátborzongató leírni, de így volt: 53-48-ra vezetett a magyar női kosárlabda-válogatott az olimpiai ezüstérmes ellen, amikor megkezdődött az utolsó tíz perc! A hangulat az eredménynek megfelelően szenzációs volt: míg csütörtökön nem igazán találta a hangját a soproni közönség, addig

ezen a meccsen az első feldobástól kezdve zengett a csarnok,

erőt adva a magyar csapatnak, és elbizonytalanítva a japánokat.

Legalábbis ebben bíztunk, de a japánok sem arról híresek, hogy feladják, pillanatokon belül szereztek hét pontot és visszavették a vezetést (53-55). Határ kosarával egyenlítettünk, majd Dubei két büntetőjével visszavettük a vezetést. Sőt a cséká még egy triplát is bevágott oldalról, a japánok pedig 60-55-ös magyar vezetésnél időt kértek.

Elképesztő, egyben felemelő hangulat uralkodott a csarnokban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jött a szokásos japán tripla, a következő támadásuk után pedig már egyenlő volt az állás. Ezt azonban Határ Bernadett nem hagyhatta annyiban, majd Juhász zseniális passzából Dubei dobott ziccert. Magyar duplákra japán tripla volt a válasz.

Lelik Réka is elsüllyesztett egy triplát, Határ pedig megszerezte a 17. pontját!

A japánok megint időt kértek (4:17 volt hátra ekkor), mert 69-63-ra vezetett a magyar válogatott. Mindenki kivette a részét a harcból, senki nem ijedt meg a felelősségtől, és ez óriási erőt adott az egész csapatnak.

Amire nagy szükség is volt, hiszen 2:32-vel a vége előtt 71-70-nél kellett időt kérnie Székely Norbertnek. Dubei kosara után egy 2+1-el egyenlítettek a japánok két perccel a vége előtt.

De mit nekünk, ha Juhász Dorka is elsüllyesztett egy hármast!

Húsz másodperccel a vége előtt 77-75-ös magyar vezetésnél a japánok kijöttek egész pályára faultolni, de Lelik mindkét büntetőt bedobta.

A torna utolsó mérkőzésén vasárnap 15 órától a spanyolok elleni a párizsi olimpiai szereplés lesz a tét!

Eredmény, olimpiai selejtező, 2. forduló:
Magyarország - Japán 81-75 (13-22, 19-10, 21-16, 28-27)
Sopron, Novomatic Aréna, 2500 néző, v.: Anaya (panamai), Straube (német), Zein (szíriai)
a magyar csapat pontszerzői: Határ 17, Dubei 16, Dombai 10, Juhász 11, Horváth B. 6, Lelik 5, Kiss V. 4, Varga A. 3, Studer 2, Goree 2, Aho 2.