Vágólapra másolva!
Felmentették az ellene hozott doppingvádak alól Gennagyij Tureckijt, az olimpiai bajnok orosz Alekszander Popov és az ausztrál Michael Klim edzőjét. Az ausztrál sportbizottság döntése értelmében az 51 éves tréner visszatérhet a munkájához. Mint ismeretes, Tureckijt anabolikus szteroidokkal való kereskedéssel gyanúsították, és az ausztrál méreg- és drogtörvény értelmében akár féléves börtönbüntetést is kaphatott volna.

"Nagyon boldog vagyok, hogy felmentettek, és meg kell köszönnöm az embereknek, akik kitartottak mellettem" - nyilatkozta a canberrai bíróság épületéből távozó Tureckij, akinek valódi rémálom lehetett az elmúlt fél év. A szakembert április 10-én vették őrizetbe, miután tíz Stanozolol-tartalmú tablettát találtak nála. Tureckij jogtanácsosa, Jason Parkinson akkor elmondta, védence természetesen küzd az ellene felhozott vádak ellen. "Mr. Tureckij megvédi magát, és hamarosan visszatérhet ahhoz, amihez a legjobban ért, az úszáshoz."

Az ausztrál drogörvények értelmében hasonló bűnért maximum hathónapos büntetés szabható ki. Ám Tureckijt korábban már rajtakapták drogtartáson, ezért büntetése rendkívül súlyos lehet: örökre eltilthatják az úszósporttól. Tureckij egyébként rajzfilmbe illő módon bukott le. Két heroinista betörő ugyanis április 1-jén behatolt az edző házába, és ellopta páncélszekrényét. Felnyitni azonban már nem tudták, mert a rendőrök elfogták őket. A széf azonban számukra tartogatott meglepetést tíz szteroidtabletta formájában. Az 51 éves szakember pályafutása során az orosz Alekszander Popovot négy olimpiai aranyhoz, az ausztrál Michael Klimet négy vb-elsőséghez és három olimpiai bajnoki címhez segítette.

"Tizenegy esztendeje együtt dolgozom Gennagyijjal, és soha nem találtam okot arra, hogy megkérdőjelezzem felkészültségét, szavahihetőségét és becsületességét" - mondta Popov, aki több éve együtt készül trénerével a távoli kontinensen. A Sunday Morning Herald korábban már kifigurázta a trénert, akit jó edzőnek, de rendkívül öntörvényű embernek tartanak. Az egykori szovjet tábornok fia ugyanis magas vérnyomása ellenére bolondul a vodkáért, ezt legutóbb egy Hawaiiba tartó repülőgépen bizonyította, amikor részegen a székhez kellett bilincselni...

Pincési László