Vágólapra másolva!
Befejeződött a 2001-es teniszidény Pete Sampras számára. Az amerikai sztár - aki pénteken a negyeddöntőben búcsúzott a stuttgarti tornától (attól a fehérorosz Mirnyijtől kapott ki, aki az orosz Kafelnyikov kiütésével már döntős, ahogy az ausztrál Hewitt elen diadalmaskodó német Haas) - szombaton lemondta a bázeli viadalt, s egyben úgy döntött, hogy nem lép pályára az egy héttel későbbi párizsi versenyen sem. Ezzel szinte biztossá vált, hogy nem lesz ott Sydneyben, a novemberi Mesterek Kupáján.

"Pete közölte velem, hogy a neki szánt szabadkártyát adjuk másnak" - mondta Jürg Vogel, a hétfőn kezdődő verseny sajtófőnöke. A volt világranglista-vezetőt a jövő héten pihenő honfitárs, Andre Agassi helyére hívták meg a bázeli szervezők. Ő azonban vállsérülése miatt hazautazik, s nem tér vissza az október 29-én kezdődő, 2,95 millió dollár összdíjazású franciaországi tornára sem.

A Mesterek Kupájára az idei Grand Slam-győztesek (Agassi, Kuerten, Hewitt, Ivanisevic) mellett az ATP Race alapján még négyen kapnak meghívót. Sampras valószínűleg nem tartja meg jelenlegi hetedik helyét a pontversenyben (ATP Race), s ezzel elesik a szereplés lehetőségétől.

Stuttgart, a Mesterszéria 8. állomása, 2,95 millió dollár összdíjazás, elődöntő:
Mirnyij (fehérorosz) - Kafelnyikov (orosz, 5.) 7:6 (7:3), 6:3
Haas (német, 15.) - Hewitt (ausztrál, 3.) 3:6, 6:4, 7:5

A 24 éves fehérorosz játékos kitűnően, 66 százalékos hatékonysággal adogatott, s emellett ütött tíz ászt. Mindössze egy kettőshibát vétett, míg ellenfele nyolcat. A döntőben a német Tommy Haas lesz az ellenfele, miután a német óriási meglepetésre legyőzte a US Open idei győztesét, az ausztrál Lleyton Hewitt-ot. Haas 2 óra 17 perc alatt nyerte meg a mérkőzést, 13 ászt ütött. A két teniszező legutóbb a US Open nyolcaddöntőjében találkozott, akkor az ausztrál játékos győzött négy szettben.

Ezzel eldőlt, hogy a brazil Gustavo Kuerten marad a világbajnoki pontverseny, az ATP Race élén. Hewitt tornagyőzelem esetén vette volna át a vezetést.

Zürich, 1,185 millió dollár összdíjazás, elődöntő:
Davenport (amerikai, 3.) - Capriati (amerikai, 2.) 6:1, 5:7, 6:2
Dokic (jugoszláv, 4.) - Tauziat (francia, 5.) 6:2, 6:2

Pozsony, 110 ezer dollár összdíjazás, elődöntő:
Grande (olasz, 4.) - Cervanova (szlovák) 6:3, 6:2
Sucha (szlovák) - Serra-Zanetti (olasz) 5:7, 6:1, 6:1

Korábban: