Vágólapra másolva!
Noha múlt csütörtökön a WBC ökölvívó-szervezet nagyváltósúlyú világbajnoki címének védője, Oscar De La Hoya arról beszélt, hogy legalább harom alkalommal még a kötelek közé lép, szombaton kijelentette: május 4-én, Fernando Vargas ellen utoljára bokszol.

Oscar De La Hoya nem mindennapi karriert mondhat magáénak: már az lenyűgöző, hogy öt súlycsoportban jutott el a világbajnoki címig, 34 alkalommal nyert, ebből 27 siker KO vagy TKO, s pályafutása során mindössze kétszer vesztett. Májusban még a WBA bajnoka, Fernando Vargas ellen bokszol, de aztán nincs tovább.

Az Aranyifjúnak becézett öklöző arra hivatkozott, hogy a családja és saját egészsége mindennél előbbre való. Gyorsan tegyük hozzá, a 29 éves sportoló döntésében nagy szerepet játszott, hogy négy hónappal ezelőtt feleségül vette Millie Corretjer énekesnőt, aki befolyásolni képes De La Hoyát.

A barcelonai olimpia könnyűsúlyú bajnoka 30 éves korában akarta abbahagyni a bokszot, de most bő fél évvel megrövidíti pályfutását. Oscar az énekesnővel egyébként Puerto Ricóban él, nagy ellenfelétől, az őt már egyszer legyőző Trinidadtól szinte csak kőhajításnyi távolságra.

Döntése végleges - egy hozzá közel álló újságírónak, Reynaldo Solornazónak arra a kérdésére, hogy megváltoztatja-e mostani elhatározását, nemmel válaszolt. Múlt csütörtökön még azt nyilatkozta, hogy Felix Trinidad, Shane Mosley és Bernard Hopkins is a lehetséges ellenfelek között van, s az utolsó találkozóján 2003. február 4-én, 30. születésnapján lépett volna a szorítóba.

De La Hoya kiskönnyűsúlyban, majd még négy súlycsoportban (könnyű-, kisváltó-, váltó- és nagyváltósúlyban) szerzett világbajnoki övet. Két vereségét Trinidadtől és Shane Mosleytól szenvedte el. Következő ellenfelének, Vargasnak 22 győzelme és egy veresége van, De La Hoya tavaly júniusi, Javier Castillejo ellen aratott győzelme óta Vargasszal szemben bokszol először.

Thury Gábor

Korábban:

De La Hoya és Vargas címegyesít