Vágólapra másolva!

Jones nem fél a 26 kilóval nehezebb Ruíztól

A tavaly júniusi Lewis-Tyson nehézsúlyú világbajnoki döntő óta a legnagyobb felhajtás a vasárnap hajnalban - magyar idő szerint 3 órakor - sorra kerülő Roy Jones Jr.-John Ruíz mérkőzést előzi meg. A két bokszoló között huszonhat kilogramm különbség van, s a fogadóirodák - a szakértők véleményével ellentétben - a könnyebb súlyú Jonest tartják esélyesebbnek.

Zavarban vagyunk, amikor meg kell jelölnünk a súlycsoportot: a Puerto Ricó-i származású Ruíz igazi nehézsúlyú (jelenleg 105 kg), a WBA világbajnoka, Jones viszont a szöuli olimpián nagyváltósúlyban (71 kg) lett ezüstérmes, majd profinak állva középsúlyban, nagyközépsúlyban és kisnehézsúlyban is világbajnoki címet szerzett, s a súlya momentán 79 kiló körül mozog. Mindenesetre összecsapnak, s a világ "pound-for-pound" - azaz súlycsoportra való tekintet nélkül - legjobb ökölvívója, Jones életében először egy vélhetően nála erősebb s esélyesebb bokszolóval kerül szembe.

Az persze, hogy Ruíz (beceneve Quietman, azaz csendes ember) esélyesebb, csak a bokszszakértők egybehangzó véleménye, a fogadóirodák 2:1 arányban Jonest favorizálják. Akárhogy is vesszük, legutóbb 1897. március 17-én, azaz 106 éve fordult elő olyasmi, hogy egy középsúlyból induló bokszoló, Bob Fitzsimmons - aki 1891-ben lett középsúlyú világbajnok - kiüsse a nehézsúlyú világbajnokot, "Gentleman" Jim Corbettet. S olyasmire sem volt példa hetven éve, hogy egy középsúlyú - Mickey Walker - kihívja az aktuális öt legjobb nehézsúlyú valamelyikét - Jack Sharkeyt és Max Schmellinget.

Persze Jones még nem ütötte ki Ruízt, a történelem első, Puerto Ricó-i származású - bár már a Massachusetts állambeli Methuenben született - nehézsúlyú világbajnokát, s nagyon valószínű, hogy nem is fogja. Sokan úgy vélik, Jones győzelme a sportág legvaskosabb meglepetése lenne azóta, hogy Michael Spinks 1985-ben megverte Larry Holmest. Ez azonban tévedés: még annál is nagyobb lenne! Spinks ugyanis 190 centis volt, a félnehézsúly felső határán, hatalmas ütőerővel, majdnem egymagasságú a címvédő Holmesszal, és jóval fiatalabb az akkor már 36 éves bajnoknál. Ezzel szemben Ruíz nyolc centivel magasabb Jonesnál (188 a 180-nal szemben), normális körülmények között huszonhat kilóval nehezebb (105 a 79-hez), s a 31 éves Puerto Ricó-i három évvel fiatalabb is a pensacolai zseninél.

Tovább csökkenti a szabadúszó - a profi bokszban egyedülálló módon menedzserrel nem rendelkező - Roy Jones esélyeit, hogy a Las Vegas-i Thomas & Mack Centerben sorra kerülő összecsapást Don King rendezi, s Ruíz King istállójának a tagja. Azaz: pontozással aligha győzhet Jones, hiszen ellenfele "hazai ringben" bokszol.

Ruíz - akinek harminchét győzelem (huszonhét KO), négy vereség, egy döntetlen a profi mérlege - az általános megítélés szerint ott van a földkerekség öt legjobb nehézsúlyúja között, két olyan nagyágyút vert már meg, mint Evander Holyfield és Kirk Johnson, s mindkettőt le is küldte a padlóra. Holyfielddel egyébként háromszor csapott össze, s ötvenszázalékos mérleggel élte túl a párharcokat: egyszer győzött, egyszer kikapott és egyszer remizett vele. "Lefogyok 99 kilósra, s mozgékonyságban is felveszem a versenyt Jonesszal. Mindenki azt hiszi, nagyobb súlyomnál fogva le fogom birkózni őt. Tévedés, ki fogom bokszolni a szemét" - fogadkozik Ruíz.

Jones - aki szabadidejében harci kakasokat tenyészt, s aki már tíz évvel ezelőtt, a fénykorában lévő Tysonnal is meg akart mérkőzni - 79 kilós normál súlyáról 82 kilósra fog felerősödni, legalábbis így tervezi. "Oda fogok állni verekedni Ruízzal, s remélem, a bíró nem hagyja majd, hogy fogjon, vagy a földre teperjen" - mondta a Supermannek becézett Jones.

Ch. Gáll András