Vágólapra másolva!
Bár Roy Jones Jr.-nek a WBA kihívói listáján első helyezett Vitalij Klicskóval 180 napon belül meg kell vívnia,  mégis úgy tűnik, egy jóval nagyobb bevétellel kecsegtető mérkőzés is szerepel a világ sokak szerint legjobb ökölvívója idei programjában: a 40 éves Evander Holyfield elleni összecsapás.

1998-ban Roy Jones meglátogatta Evander Holyfield atlantai otthonában, s ebéd közben puhatolózott az akkori uralkodó nehézsúlyú világbajnoknál, hogy nem lenne-e kedve megverekednie vele, a félnehézsúly királyával. Holyfield akkor - bár elismerte Jones képességeit - visszautasította az ötletet. Most, hogy Jones a félnehézsúly bajnoki öve mellé megszerezte az egyik szervezet nehézsúlyú címét is, az öregedő bokszoló másképp vélekedik. Jones, aki március elsején egyhangú pontozással, könnyedén verte John Ruízt, még nem döntötte el, melyik súlycsoportban vívja következő meccsét. Egyre valószínűbb azonban, hogy marad a legnehezebbek között, és október 4-én, a New York-i Madison Square Gardenben összecsap Holyfielddel.

"Roppant izgalmas meccs lenne, úgy gondolom, Evander mindenkinél keményebben fog verekedni, mert olyan büszke, mint egy oroszlán. Sokan leírták már Chris Byrdtől elszenvedett veresége után mondván, hogy megöregedett, de ez nem igaz. Ő mindig győzni akar" - nyilatkozta Jones.

Santos ellen lép ringbe Erdei Zsolt/boxutca/20030318santos.htmlSanders kiütötte Vlagyimir Klicskót/boxutca/20030308sanders.htmlKlicsko tesókhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=49973

A Madison Square Garden tulajdonosait érdekli a mérkőzés, és március 11-én már tanácskoztak is Jonesszal, valamint Murad Muhammad promóterrel. Muhammad - saját szavai szerint - már "gyömölcsöző megbeszéléseket" folytatott Jim Thomasszal, Holyfield jogi képviselőjével.

Jones azonban korántsem kötelezte el még magát a Holyfield-meccs mellett. Megkérte Muhammadot, hogy vizsgálja meg egy Mike Tyson, illetve egy Corrie Sanders elleni mérkőzés lehetőségét is, s nem zárta ki a Vitalij Klicsko elleni kötelező címvédés megtartását sem. "Amennyiben Tyson lesz az ellenfelem, akkor ott nagyon nagy pénzt kell feldobni, legalább 100 millió dollárt. A Holyfield-bunyó olcsóbban is létre jöhet" - mondta Jones.

A WBA kötelezte Jonest, hogy április 15-ig döntse el, melyik súlycsoportban folytatja. Ha a nehézben, akkor március 8-tól számított 180 napon meg kell verekednie a hivatalos kihívóval, Vitalij Klicskóval. Azaz szeptember 8-ig. Az HBO-nak tetszik a Jones-Holyfield mérkőzés ötlete, már csak azért is, mert a Jones-Ruíz mérkőzésre 525 ezren fizettek elő - darabonként 49,95 dollárért -, ami messze felülmúlta a várakozásokat, s több mint 25 millió dolláros bevételt jelentett.

Jones egyébként mostanság felettébb népszerű: kedden ő kondította meg a kereskedés kezdetét jelző harangot a New York-i tőzsdén, majd szerepelt Howard Stern rádióshow-jában. "Tagadhatatlan, hogy Roy nagyon élvezi győzelmét. Belenéz a tükörbe, és még mindig nem akarja elhinni, hogy ő a nehézsúly világbajnoka. Sohasem hitte volna, hogy nehézsúlyú bajnokká növi ki magát" - mondta ügyfeléről Muhammad.

Ch. Gáll András