Vágólapra másolva!
A Tehetség és Kurázsi torna hatodik fordulójában az angol Nigel Short világossal biztosan győzte le a gyengébb napot kifogó Borisz Gelfandot, és félpontos előnnyel vezet. Polgár Judit izgalmas partiban remizett a szlovák Szergej Movszesziannal, második a tízfős mezőnyben. Pontosztozkodással zárult Lékó Péter és Almási Zoltán csatája, Ács Péter megszerezte első győzelmét. Berkes Ferenc nehéz küzdelemben kiharcolta a remit Viktor Korcsnojjal szemben.

A szerdai szabadnap után a hatodik fordulóval folytatódott a 17-es kategóriájú nagymesterverseny, s a Tulip Inn Budapest Millennium Hotel konferenciatermében ezúttal is sokan drukkoltak nagymestereinknek. Az érdeklődés középpontjában Lékó Péter és Almási Zoltán csatája állt, de természetesen izgatottan figyeltük Movszeszian és Polgár Judit összecsapását is. Almási sokakat meglepett azzal, hogy nem a spanyol megnyitásban próbálkozott, hanem francia védelmet játszott. Világossal Zoli repertoárjában is szerepel a változat, így igazán ismerhette, bár talán kicsit szokatlan volt számára, hogy ezúttal a sakktábla másik oldaláról "figyelhette" a parti menetét.

Lékó Péter támadólag lépett fel, de ebben a változatban világos nem is tehet mást, hiszen a vezérszárnyi dupla gyalogok sok jót végjátékra nem ígérnek. Gyalogot áldozott, amit Almási nem fogadott el, hanem huszárját átvezényelte védelembe, majd pozíciós minőségáldozattal egyenlítette ki esélyeit. A sötét állás feltörhetetlennek bizonyult, a világos bástyák a sötét áttörési kísérletet hárították, az egyenlő erők küzdelme remivel végződött.

A torna ötödik fordulójában Lékó Pétertől világossal elszenvedett vereség nem szegte Polgár Judit kedvét, ismét bonyolult küzdelmet vállalt. A szlovák Movszeszian elleni partijában ellenkező oldalra sáncolt, s megkezdődött a csata, ki tud előbb támadáshoz jutni. A világos akció nagyon veszélyesnek tűnt, de a női világranglistát fölényesen vezető Judit remek huszármanőverrel a világos királyt is tűz alá vette. Már kölcsönös időzavarban egy látványos futólépéssel kényszeríttette a szlovák nagymestert, hogy sorozatos cserékkel döntetlen végjátékra egyszerűsítsen.

Nagymestereink csalódottan vették tudomásul, hogy az izraeli Borisz Gelfand igen gyengén napot fogott ki, s kikapott Nigel Shorttol. Az angol nagymester harmadik nyerését könyvelhette el, s félpontos előnnyel az élre került. A bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált junior világbajnokunk, Ács Péter megszerezte első győzelmét. Végig irányított, majd bástyavégjátékra egyszerűsített. A németek első számú sakkozója, Christopher Lutz időzavarban elvétette a védekezést, s a paksiak büszkesége feljött ötven százalékra.

A torna legidősebb és legfiatalabb résztvevője, a 18 éves Berkes Ferenc és a 72 esztendős Viktor Korcsnoj megosztozott a ponton. A fél pontnak Berkes örülhetett, láthatóan megilletődötten játszott a sakkozás legendája ellen, de hátrányos végjátékból végül kivágta magát, ehhez az elfáradó Korcsnoj is segédkezett. A szabadnapon lejátszották a harmadik fordulóból elhalasztott Berkes-Ács játszmát, megjósolhattuk, hogy a két klubtárs nem bántja egymást!

A hatodik forduló eredményei:
Ács Péter (magyar, 2600) - Christopher Lutz (német, 2640) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 48)
Lékó Péter (magyar, 2746) - Almási Zoltán (magyar, 2676) döntetlen (Francia védelem, 52)
Szergej Movszeszian (szlovák, 2659) - Polgár Judit (magyar, 2715) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)
Berkes Ferenc (magyar, 2578) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2632) döntetlen (Vezérindiai védelem, 57)
Nigel Short (angol, 2686) - Borisz Gelfand (izraeli, 2700) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 52)

A verseny állása:
1. Nigel Short 4,5 pont
2. Polgár Judit 4
3. Lékó Péter 3,5
4-5. Ács Péter és Szergej Movszeszian 3
6-9. Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Borisz Gelfand és Viktor Korcsnoj 2,5
10. Christopher Lutz 2.