Vágólapra másolva!
Nagyon jól kezdődött a pesarói öttusa-világbajnokság, a nők váltóversenyében ugyanis aranyérmet szerzett a Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla összeállítású csapat.

Úgy látszik, az Adriai-tenger partján fekvő város szerencsét hoz a magyaroknak, hiszen három éve ugyanitt született meg a hazai öttusasport első vb-győzelme ebben a számban. A válogatottnak akkor is tagja volt Vörös és Simóka, míg harmadikként Máthé Vivien élhetett a lehetőséggel.

Nemcsak az végeredmény, hanem annak kialakulásának tekintetében is hasonlóság mutatkozik a 2000-es versengéssel, ugyanis a magyarok ugyanúgy a lövészet után álltak a legrosszabb helyen, s fokozatosan előrelépve szerezték meg az aranyérmet.

Most a 976 pontos első tusa után az ötödik helyet foglalták el a 13 csapatos mezőnyben, a 916 pontos vívással viszont már harmadikok voltak. Úszóteljesítményük - a 3x100 méteres stafétában - 1264 pontot, illetve ebben a számban és összetettben is ezüstérmes pozíciót jelentett a számukra. A jól sikerült, 1084 pontos lovaglással pedig már át is vették a vezetést, amit a 3x1500 méteres futás során megőriztek.

Nagyon érdekesen alakult a zárószám: Vörös megtartotta előnyét a mögötte két másodperccel rajtoló orosz Velicskóval szemben, ami nem kis bravúr volt tőle, mivel az egyik visszafordító kanyarban kicsúszott a lába és elesett, riválisa pedig - igaz csak időlegesen - megelőzte. Ezt követően Simóka hat másodpercre növelte a különbséget, a magyarok után tizenöt másodperccel rajtoló csehek viszont Kalinovska révén átvették a vezetést. A váltás után azonban Füri hatalmas tempót diktált, így már az első méterektől szinte biztos volt, hogy magyar siker születik.

A magyarok a futásban az amerikaiak mögött a második legjobb időt érték el, így nem véletlen, hogy végül is magabiztosan nyertek.

Simóka Bea: "Jó verseny volt, mégis egy kicsit erőlködős. A vívás után úgy éreztem, hogy ha nem rontjuk el a lovaglást, nyerünk. A futás előtt pedig már biztos voltam ebben."

Vörös Zsuzsanna: "Az első két számban hagytunk bent pontokat, de nagyon jókor jött a fordulópont. A legjobban ezen a napon a lovaglás sikerült. Kiegyensúlyozottan, tiszta fejjel teljesítettük a pályát."

Füri Csilla: "A lövészet közepes volt, a vívás elején viszont váratlan vereségeket szenvedtünk. Ekkor azt mondtuk: ebből elég, most már tényleg versenyezni kellene. Külön kiemelném, hogy nagyon jól úsztunk, a lovaglásra pedig remek taktikai utasítást kaptunk. Tudtuk, hol hogyan érdemes fordulni, hogy ezzel időt nyerjünk. Az angolok például ugyanúgy egy akadályt vertek, mint mi, a jelentős időtúllépés miatt mégis sokkal kevesebb pontot kaptak."

Kulcsár Antal szövetségi kapitány: "Ezt a váltót három jó versenyző kezdte el és egy jó csapat fejezte be."

Női váltó, világbajnok:
MAGYARORSZÁG (SIMÓKA BEA, VÖRÖS ZSUZSANNA, FÜRI CSILLA) 5216 pont (lövészet: 976, vívás: 916, úszás: 1264, lovaglás: 1088, futás: 972)
2. Oroszország (Marina Kolonyina, Olesszija Velicsko, Viktorija Zaborova) 5136 (1024, 1024, 1172, 1016, 900)
3. Csehország (Lucie Grolichova, Alexandra Kalinovska, Olga Vozenilkova) 5068 (976, 928, 1160, 1120, 884)
4. Kína 4768
5. Nagy-Britannia 4712
6. Olaszország 4704

Szerdán a férfiak váltóversenyére kerül sor a vb-n. A magyar csapatban Kállai Ákos, Horváth Viktor és Balogh Gábor szerepel.