Vágólapra másolva!
A belga Justine Henin-Hardenne nyerte az év első Grand Slam-tornáját, az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, miután 1 óra 47 perc alatt, három játszmában legyőzte honfitársát, Kim Clijsterst. Férfi párosban a címvédő francia Michael Llodra, Fabrice Santoro duó két szettben legyőzte az első helyen kiemelt amerikai Bob Bryant és Mike Bryan kettőst.

női egyes, döntő:
Justine Henin-Hardenne (belga, 1.) - Kim Clijsters (belga, 2.) 6:3, 4:6, 6:3

A tavalyi francia és amerikai nemzetközi bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is Henin-Hardenne alkalmazkodott jobban ahhoz a helyzethez, hogy honfitársát, régi riválisát kell legyőznie a végső sikerhez. Az első 29 perces szettben a világelső Henin-Hardenne 2:2-nél, majd 5:3-nál is elvette Clijsters adogatását, s rendkívül magabiztosan szerzett vezetést.

A második játszmában 3:2 után újra Henin-Hardenne vette el Clijsters szervajátékát, ám vetélytársa óriási küzdelemben visszavette azt, és sorozatban négy játékot nyerve 42 perc alatt sikerült kiegyenlítenie. Ebben a szettben Henin 15 önhibát vétett, míg ellenfele csupán 11-et.

Az utolsó felvonásban újra a világelső kezdett jobban, rendkívül határozottan játszott, azonnal brékelt, az alapvonalon nagyon magabiztos volt, a hálónál pedig kíméletlen, s 4:0-s vezetéshez jutott. Clijsters ekkor - váratlanul - feltámadt, elképesztő összpontosítással zsinórban három játékot nyert, esélye volt az egyenlítésre is, ám nem tudott élni a lehetőségeivel, s így Henin-Hardenne adogathatott harmadik Grand Slam-diadaláért, amelyet meg is nyert.

Clijsters még úgy is megőrizte hidegvérét, hogy utólag kiderült, bukásában egy sorsdöntő bírói tévedés is közrejátszott. A belga klasszis ugyanis az utolsó szettben ellenfele és honfitársa, Justine Henin-Hardenne 4:3-as vezetésénél breaklabdához jutott, de a vonalra helyezett ütését a mérkőzésvezető - felülbírálva a vonalbírót - kint látta.

Henin névjegykártyája
született: 1982. június 1., Liege (Belgium)
lakóhelye: Marloie (Belgium)
magasság/testsúly: 1.68 m/57 kg
ütőfogása: jobbkezes
profijátékos: 1999 óta
jelenlegi világranglista-helyezése: 1.
legjobb világranglista-helyezése: 1. (2003. október 20.)
tornagyőzelmei, egyesben: 16, ebből 3 Grand Slam (2003: Roland Garros, US Open, 2004: Melbourne)


A mérkőzés színvonalát egy kissé rontotta, hogy a győztes 38, míg a vesztes 43 önhibát vétett. A nyerő ütések aránya 30-12 volt a bajnok javára.

"Csodálatos döntő volt: nagyszerű, izgalmas mérkőzést vívtunk, s biztos vagyok abban, hogy a közönség is élvezte a találkozót. Gratulálok Kimnek, sérülése ellenére csodásan küzdött. Egy kissé idegesen kezdtünk mindketten. A harmadik játszmában fantasztikus csata alakult ki, s az döntött a javamra, hogy jobban tudtam összpontosítani mint ellenfelem" - mondta a 21 éves Henin, aki első ízben nyerte meg az ausztrál nyílt bajnokságot, s ezzel megszerezte pályafutása harmadik Grand Slam-sikerét.

Clijsters kissé csalódott volt: "Sajnos a harmadik játszmában, miután ledolgoztam a hátrányomat, akár ki is egyenlíthettem volna, de saját adogatásomnál hibáztam, s ezzel el is dőlt a meccs. Justine kitűnően teniszezett, s végül megérdemelten győzött. Ennek ellenére elégedett vagyok, hiszen két és fél héttel ezelőtt, sérülésem miatt még az sem volt biztos, hogy egyáltalán részt vehetek-e a tornán.