Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny első fordulójában Lékó Péter sötéttel legyőzte az azeri Tejmur Radzsabovot. A világranglista-vezető Garri Kaszparov és a spanyolok legjobbjának, Alekszej Shirovnak a párharca örökös sakkal fejeződött be. A világbajnok Vlagyimir Kramnyik 18 lépésben remizett a házigazdák reménységével, Vallejo Ponssal. Nagymesterünk sorsolása igen kedvező, a második fordulóban szabad lesz, majd világossal Kaszparovval csatázik.

A tavalyi tornához hasonlóan Lékó Péter linaresi szereplését a 16 éves Tejmur Radzsabov ellen kezdte meg, s megismételte sikeres rajtját, sötéttel aratott értékes győzelmet. Meglepetésként értékeltük az azeri fiú megnyitásválasztását, a vezérgyalog megnyitásban világos nem remélhet sokat. Nagymesterünk könnyen megoldotta a megnyitási problémákat, futópár mellett a korai vezércsere számára volt előnyös. Radzsabov a passzív védekezés helyett gyalogot áldozott, Péter megköszönte az ajándékot, s magabiztos játékkal egyre nagyobb fölénybe került, majd az összekötött sötét királyszárnyi gyalogok fenyegető előrenyomulása láttán Radzsabov a 45. lépésben kapitulált.

Lékó Péter elégedett lehet sorsolásával. Linaresben a hagyományoknak megfelelően, a legkisebb Élő-pontszámú Radzsabovnak jutott a legkedvezőtlenebb sorszám, az azeri sakkozó lesz szabad az utolsó fordulóban. Kaszparov, Kramnyik, Shirov és Topalov sorban húzták ki a számokat, s Péter "választhatott", Radzsabovval sötéttel kezdi meg szereplését, vagy világossal rögtön világbajnoki döntőbeli ellenfelével, Kramnyikkal csap össze. Lékó jól húzott, Kramnyik ellen a rangadót a 4., illetve a 11. fordulóban játssza. Nagymesterünk mindkétszer rápihenhet Kaszparovra. A tornán az ötödik és a 12. forduló után lesz szabadnap.

Szinte hihetetlen, hogy a hosszú évek óta a sakkvilág élvonalába tartozó Alekszej Shirovnak milyen pocsék a mérlege Garri Kaszparovval szemben. Tizenkét vereség és 16 döntetlen mellett még sohasem tudott nyerni az orosz sakkfenomén ellen. A szicíliai védelem Najdorf változatában a nagymesterek villámgyorsan lehúzták a nyitást, Shirov kikerülte a lépésismétléses gyors döntetlent, s nyíltsisakos küzdelem alakult ki. Kaszparov ellenjátékhoz jutott, s Shirov nem mert kockáztatni, elfogadta az áldozatul felkínált bástyát és örökös sakkot engedélyezett. Békés húrokat pengetett a házigazdák reménysége, a 22 éves Vallejo Pons, a korai vezércsere után logikus volt a pontosztozkodás, ami az ifjú spanyolnak siker, míg Kramnyik aligha lehetett felhőtlenül boldog.

Az első forduló eredményei:
Vallejo Pons (spanyol, 2663) - Kramnyik (orosz, 2777) döntetlen (Skót megnyitás, 18)
Shirov (spanyol, 2736) - Kaszparov (orosz, 2831) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)Radzsabov (azeri, 2656) - Lékó (magyar, 2722) 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás, 45)

Topalov szabadnapos volt.

1. Topalov,V

2735

0

2. Vallejo Pons, F2663

0,5

0,5

3. Shirov, A2736

0,5

0,5

4. Radzsabov, T2656

0

0

5. Lékó, P2722

1

1

6. Kaszparov, G2831

0,5

0,5

7. Kramnyik, V2777

0,5

0,5



A második forduló párosítása:
Kaszparov - Radzsabov
Kramnyik - Shirov
Topalov - Vallejo Pons
Lékó Péter lesz szabadnapos

a további párosítás
3. forduló:
Shirov - Topalov, Radzsabov - Kramnyik, Lékó - Kaszparov, Vallejo szabadnapos

4. forduló
Kramnyik - Lékó, Topalov - Radzsabov, Vallejo - Shirov, Kaszparov szabadnapos

5. forduló
Radzsabov - Vallejo, Lékó - Topalov, Kaszparov - Kramnyik, Shirov szabadnapos

6. forduló
Topalov - Kaszparov, Vallejo - Lékó, Shirov - Radzsabov, Kramnyik szabadnapos

7. forduló
Lékó - Shirov, Kaszparov - Vallejo, Kramnyik - Topalov, Radzsabov szabadnapos

8. forduló
Kramnyik - Vallejo, Kaszparov - Shirov, Lékó - Radzsabov, Topalov szabadnapos

9. forduló
Radzsabov - Kaszparov, Shirov - Kramnyik, Vallejo - Topalov, Lékó szabadnapos

10. forduló
Topalov - Shirov, Kramnyik - Radzsabov, Kaszparov - Lékó, Vallejo szabadnapos

11. forduló
Lékó - Kramnyik, Radzsabov - Topalov, Shirov - Vallejo, Kaszparov szabadnapos

12. forduló
Vallejo - Radzsabov, Topalov - Lékó, Kramnyik - Kaszparov, Shirov szabadnapos

13. forduló
Kaszparov - Topalov, Lékó - Vallejo, Radzsabov - Shirov, Kramnyik szabadnapos

14. forduló
Shirov - Lékó, Vallejo - Kaszparov, Topalov - Kramnyik, Radzsabov szabadnapos

Mindent egy helyen az Eb-ről