Vágólapra másolva!
Elisztában, a kieséses rendszerű világbajnokságon az indiai Humpy Koneru a kínai Xu Yuhua elleni 2-0-s győzelemmel jutott az elődöntőbe. A másik három párharc csak a rájátszásban dőlt el. Az orosz Jekatyerina Kovalevszkaja jobban bírta az izgalmakat, az elődöntőben az első helyre rangsorolt Koneruval mérkőzik meg. A bolgár Antoaneta Sztefanova is vereséggel kezdte a mai játéknapot, a pótvizsgán sikerrel teljesített, a 17 éves Nana Dzagnidze számára is befejeződött a világbajnokság. Viktorija Cmilyte először kiegyenlített, majd az első rapid játszmában aratott győzelemmel lépéselőnyt szerzett Maja Csiburdanidzével szemben, a grúz exvilágbajnoknő visszavágott, és késő este a villámpartik döntenek.

Az indiai Humpy Koneru kalandos partiban másodszor is legyőzte a kínai Xu Yuhuát, aki mindent megkísérelt az egyenlítésért. Koneru a Caro-Kann védelem ismert változatában hátrányba került, világosnak szép térelőnye volt. Xu elmulasztotta, hogy minőséget nyerjen. A kiegyenlített állásban Xu kockáztatott, többször is örökös sakkal remizzen, majd Koneru veszélyes szabadgyalogja elérte az átváltozás előtti utolsó mezőt. A 17 éves nagymesternő bástyát nyert, a sakkok elől királyával a bástya visszaáldozásával tért ki, a vezérvégjátékot győzelemre vezette.

A másik három csata csak a rájátszásban dőlt el, a szombati első játszmát elvesztők nagy lelkierővel kiegyenlítettek. Különösen meggyőzően nyert a litván Viktorija Cmilyte. Különböző oldalra sáncolt és rátámadt a grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze királyára. Maja nem talált ellenjátékot, vezére tétován lépegetett, míg a világos támadás feltartóztathatatlanul bontakozott ki. A "pótvizsga" első játszmáját is Cmilyte nyerte, de Csiburdanidze összeszedte magát, és a döntés a késő éjszakába nyúló villámpartikra maradt.

Remek versenyzői erényeket csillogtatott meg a 17 éves Nana Dzagnidze. Balszerencsés veresége után "rendezte sorait", ügyesen érvényesítette jobb gyalogszerkezetét, futója jóval aktívabb volt, mint a bolgár Antoaneta Sztefanováé. A rapid csatában végül a nagyobb rutin érvényesült, Sztefanova sötéttel megnyerte a második partit. Az orosz Jekatyerina Kovalevszkaja az első partit mélyen tudása alatt játszotta, világossal vesztette. A második összecsapásban a német Ketino Kachiani viszonozta a szívességet, kedvezőbb állását fokozatosan rontotta el. A vereség hatása alatt a rájátszásban már nem tudott ellenállást kifejteni, az első fordulót csak óriási mázlival túlélő Kachiani búcsúzott el a küzdelemtől, Kovalevszkaja pedig Koneruval játssza az elődöntőt.

A negyeddöntő eredményei:
Koneru (indiai, 2513, 1) - Xu, Yuhua (kínai, 2474, 9) 2 - 0
Sztefanova (bolgár, 2490, 7) - Dzagnidze (grúz, 2452, 15) 2,5 - 1,5 (1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)
Csiburdanidze (grúz, 2502, 3) - Cmilyte (litván, 2430, 22) (1 - 0, 0 - 1, 0 - 1, 1 - 0)
Kovalevszkaja (orosz, 2467, 12) - Kachiani (német, 2439, 20) 2,5 - 1,5 (0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Koneru- Kovalevszkaja
Sztefanova a Csiburdanidze - Cmilyte meccs nyertesével