Vágólapra másolva!
Elisztában, a női világbajnokság negyeddöntőinek első játszmái döntéssel végződtek. Az indiai Humpy Koneru kihasználta, hogy a kínai Xu meggyengítette királyállását. Nagy csatában nyert a bolgár Antoaneta Sztefanova, a 17 éves grúz Nana Dzagnidze többször is remizhetett volna. Egyenlő esélyű pozíciót rontott vesztésre a litván Viktorija Cmilyte a grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze ellen. Könnyen győzött a sötét bábukat vezetve a német Ketino Kachiani.

A pénteki szabadnap után lejátszották a negyeddöntők első játszmáit. A nagymesternők nyílt sisakkal küzdöttek, nem taktikáztak, láthatóan nem szeretnék a döntést a rájátszásra bízni. Az első győzelmet az első helyre rangsorolt indiai Humpy Koneru érte el. A korcsoportos és junior világbajnoki címet is megszerzett 17 éves Koneru jól használta ki, hogy a kínai Xu Yuhua túlbecsülte esélyeit. A centrumgyalog lenyerése érdekében meggyengítette saját királyállását és az ötödik soron Koneru bástyája nagy pusztítást végzett.

A legnagyobb küzdelmet Antoaneta Sztefanova és Nana Dzagnidze vívta. Remek partit játszottak, mindent láttunk, amit szeretünk a sakkban. A két évvel korábban Európa-bajnoki címet szerzett bolgár nagymesternő kiskombinációval anyagi előnyös végjátékra egyszerűsített, de királyának bizonytalan helyzete miatt a 17 éves korcsoportos és junior világbajnok grúz tehetség ellenesélyeket kapott. Dzagnidze többször is remizhetett volna, időzavarban elnézett egy gyalogáttörést, s végül vesztett. Honfitársnője, az exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze nem hozott ki előnyt a megnyitásból, közelinek tűnt a pontosztozkodás Viktorija Cmilytével, de a litván sakkozónő fölöslegesen áldozott gyalogot, a remélt támadás hamvában elhalt, Maja szabadgyalogja pedig eldöntötte a pont sorsát. Könnyen győzött a német Ketino Kachiani, az orosz Jekatyerina Kovalevszkaja mélyen tudása alatt játszott.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Koneru (indiai, 2513, 1) - Xu, Yuhua (kínai, 2474, 9) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 36)
Sztefanova (bolgár, 2490, 7) - Dzagnidze (grúz, 2452, 15) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 65)
Csiburdanidze (grúz, 2502, 3) - Cmilyte (litván, 2430, 22) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 41)
Kovalevszkaja (orosz, 2467, 12) - Kachiani (német, 2439, 20) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 39)