Vágólapra másolva!
Elisztában lejátszották a női sakkvilágbajnokság elődöntőinek első partijait. Az indiai Humpy Koneru sötéttel döntő fölénybe került az orosz Jekatyerina Kovalevszkaja ellen, de óriásit hibázva vesztett, s nehéz helyzetben várja a második összecsapást. Kölcsönös pontatlanság jellemezte a bolgár Antoaneta Sztefanova és a grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze játszmáját, végül döntetlen született.

Elisztában, az 1998-as sakkolimpiára épült Sakkpalotában vasárnap csak késő este fejeződött be a világbajnokság negyeddöntőjének utolsó mérkőzése. A grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze először kényszerült "túlórázni", s nagyon megszenvedett a továbbjutásért. A rájátszás első partiját Viktorija Cmilyte nyerte, s sokáig biztosnak látszott végső sikere is.

A litván nagymesternő a rendkívüli idegfeszültségben hibázott és Maja kiegyenlített. Rövid pihenő után két 5-5 perces villámjátszma döntötte el a még kiadó egy hely sorsát. Csiburdanidzének kedvezett a sorsolás, s a világos bábukat vezethette az első partiban, némi kalandok után győzött. Hosszas lavírozásokat láttunk a másodiki összecsapásban, s az exvilágbajnoknő nyerés helyett minőséget nézett el. Cmilyte nem tudott élni az egyenlítés lehetőségével, Csiburdanidze folytathatja a küzdelmet a világbajnoki címért.

Egyre nagyobb a tét, s egyre több a hiba a játszmákban. Sztefanova a világos bábukat vezette Csiburdanidzével szemben, ismét vezérgyalog megnyitást játszott, és korántsem lehetett büszke állására. A grúz exvilágbajnoknő azonban fölöslegesen cserélt vezért, minőséget vesztett, de a bolgár nagymesternő elnézett egy kellemetlen közbeiktatott sakkot, s az esélyek kiegyenlítődtek, pontosztozkodás lett a bástyavégjáték vége.

Hihetetlen fordulat történt Kovalevszkaja és Koneru játszmájában. Az első helyre rangsorolt Humpy centrumáttöréssel egyre nagyobb fölénybe került, nyerést ígérő folytatások egész sora között válogathatott. A nyugalmáról oly híres Koneru már az időkontroll után húzott nyerő helyett vesztőt. Kovalevszkaja az ajándékba kapott ponttal a döntőbejutás küszöbére ért.

az elődöntő első játszmáinak eredményei:
Kovalevszkaja (orosz, 2467, 12) - Koneru (indiai, 2513, 1) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 59)
Sztefanova (bolgár, 2490, 7) - Csiburdanidze (grúz, 2502, 3) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 47)