Vágólapra másolva!
Az amerikai Lance Armstrong egymás után hatodszor győzött a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. Ez a bravúr eddig egyetlen kerekesnek sem sikerült a viadal történetében.

A Montereau és a párizsi Champs-Elysées közötti 163 km-es utolsó, 20. szakaszt Tom Boonen (Quick Step-Davitamon) nyerte. A belga versenyző 4:08:26 óra alatt tekerte le a távot, amelyen a mezőny a hagyományos módon, jórészt Párizs belvárosában, a turisztikai látványosságokat érintve körözött. A US Postal szuperklasszisa 6:19 perccel előzte meg az összetett versenyben második német Andreas Klödent (T-Mobile). A dobogó harmadik fokán az olasz Ivan Basso (CSC) végzett 6:40 perces hátránnyal. Armstrong legnagyobb riválisának tartott, 1997-ben győztes német Jan Ullrich mindössze a negyedik lett.

Lance Armstrong a következőket nyilatkozta történelmi diadalát követően: "Fantasztikus, hogy sorozatban hatodszor is megnyerhettem a világ legnagyobb kerékpáros viadalát, s ha lehet ilyet mondani, ez a legkedvesebb sikerem. Még most sem tudom elhinni, hogy igaz. Amikor 1999-ben először győztem a Touron, még abban sem hittem, hogy egy évvel később megvédem a címemet. Azt pedig, hogy hatszoros bajnok leszek, legmerészebb álmaimban sem képzeltem el. Ma már jóval tapasztaltabb vagyok, mint annak idején. Sok nehéz és mégtöbb örömteli pillanatot éltem át. Határtalanul boldog vagyok, hogy ismét 'sárgában' érkeztem meg Párizsba. Történjék bármi, kijelenthetem: nem tudok a Tour nélkül élni. Ugyanakkor tény, hogy már 33 éves vagyok."

Az amerikai US Postal csapat 578 842 euróval a legtöbbet kereste a Tour de France-on. Az Egyesült Államok postahivatala által támogatott istálló ezzel 86 704 euróval túlszárnyalta tavalyi rekordnyereményét. A teljes összeg legnagyobb részét az összetettben hatodszor diadalmaskodó Lance Armstrong 400 ezres prémiuma teszi ki. A kereseti lista második helyén az ezüstérmes Andreas Klödent és a negyedikként végzett Jan Ullrichot is foglalkoztató T-Mobile áll 339 656, a harmadikon pedig a dán CSC 183 880 euróval. A legszerényebb, mindössze 7960 eurós jutalmazásban a francia RAGT-Equipe csapat részesül.

20. szakasz, Montereau - Champs-Elysées, 163 km:
1. Boonen (belga, (Quick Step-Davitamon) 4:08:26 óra
2. Nazon (francia, AG2R) azonos idővel
3. Hondo (német, Gerolsteiner) a. i.
4. McEwen (ausztrál, Lotto) a. i.
5. Zabel (német, T-Mobile) a. i.
6. Casper (francia, Cofidis) a. i.

Az összetett végeredménye (sárga trikó):
1. Armstrong (amerikai, US Postal) 83:36:02 óra
2. Klöden (német, T-Mobile) 6:19 perc hátrány
3. Basso (olasz, CSC) 6:40 p. h.
4. Ullrich (német, T-Mobile) 8:50 p. h.
5. Azevedo (portugál, US Postal) 14:30 p. h.
6. Mancebo (spanyol, Illes Balears) 18:01 p. h.

A mezőnypontverseny győztese (zöld trikó): McEwen 272 pont (ausztrál, Lotto)
A hegyipontverseny győztese (pöttyös trikó): Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 226 pont
Legjobb 25 éven aluli versenyző (fehér trikó): Karpec (orosz, Illes Balears)
A csapatverseny győztese: T-Mobile 248:58:43 óra.