Vágólapra másolva!
Kialakult a nők elődöntőinek párosítása a francia nyílt teniszbajnokságon. A Roland Garros felső ágán Serena Williams és Justine Henin, az alsó ágon Kim Clijsters és Nagyezsda Petrova méri majd össze erejét. Mandula Petra vegyes párosban is kiesett. A férfiaknál a nap meglepetését a 21 éves argentin Guillermo Coria okozta, aki négy játszmában legyőzte az amerikai Andre Agassit.

Könnyedén jutott a Roland Garros elődöntőjébe Serena Williams, aki a legjobb nyolc között villámgyorsan 6:1, 6:2-re legyőzte Amelie Mauresmót a Phillippe Chatrier-pályán. Az első helyen kiemelt amerikai teniszező 64 percet engedélyezett francia ellenfelének. "Nem könnyű olyan ellenféllel szemben játszani, aki hazai pályán, a hazai közönség szeretetétől övezve lép pályára. Ilyenkor úgy kell tenni, mintha egy buborékban lennél, s kizárni a külvilágot, nem figyelni semmi másra, csak a labda hangjára" - árulta el a győzelem titkát Serena. "Megpróbáltam egész végig a legjobb formámat elővenni, de azt hiszem, túl későn ébredtem" - mondta a csalódott Mauresmo.

Williams az elődöntőben Justine Henin-Hardenne-nel találkozik, aki legyőzte Chanda Rubint. A belga klasszis tavalyelőtt már elődöntős volt, akkor kikapott honfitársától, Kim Clijsterstől - tavaly viszont már az első körben búcsúzott, éppen a magyar Kapros Anikóval szemben. A két játékos eddig hatszor találkozott, egymás elleni mérlegüket tekintve Serena 4-2-re vezet, ám utoljára, Charlestonban a belga játékos győzött. "Nagy meccset kell játszanom Serenával ahhoz, hogy legyőzhessem. Az elejétől kezdve százszázalékosan kell koncentrálnom. Azt tudom, ő a favorit, szeretné megnyerni a tornát. De majd meglátjuk a pályán" - mondta Henin.

A papírformának megfelelően a 2. helyen kiemelt Kim Clijsters simán legyőzte Conchita Martinezt. A 20. születésnapját vasárnap ünneplő belga klasszis 69 perc alatt múlta felül spanyol riválisát, s két év után került újra az elődöntőbe a Roland Garroson. "Olyan borításon kellett játszanom, amelyet ellenfelem a legjobban kedvel, így nagy türelemre volt szükségem. De nyerni mindig nagyszerű érzés. Azzal, hogy Henin is bejutott az elődöntőbe, a belga emberek számára is érdekes lehet a bajnokság. Ez már szinte egy belga Grand Slam" - lelkendezett Clijsters a Suzanne Lenglen-pályán aratott sikere után.

Kimmy ellenfele az a Nagyezsda Petrova lesz, aki vasárnap szintén a születésnapját ünnepli, mégpedig a 21.-et. Petrova honfitársát, a korábban Venus Williamst verő Vera Zvonarjovát múlta felül az orosz házirangadón (6-1, 4-6, 6-3). "Nehéz mérkőzés volt, egy pillanatig nem takarékoskodtunk az energiánkkal, mindketten minden pontért küzdöttünk A továbbiakban sem veszíthetek semmit, hiszen nem kiemeltként vagyok az elődöntőben" - mondta Petrova, aki tavaly párosban volt elődöntős a US Openen, egyesben a mostani bravúr a legnagyobb sikere. Az elődöntő két résztvevője eddig egyszer találkozott: tavaly Lipcsében Clijsters 6:4, 6:2-re győzte le Petrovát.

női egyes, negyeddöntők:
Clijsters (belga, 2.) - Martinez (spanyol, 24.) 6:2, 6:1
Petrova (orosz) - Zvonarjova (orosz, 22.) 6:1, 4:6, 6:3
Henin-Hardenne (belga, 4.) - Rubin (amerikai, 8.) 6:3, 6:2
S. Williams (amerikai, 1.) - Mauresmo (francia, 5.) 6:1, 6:2

A férfiaknál az első helyen kiemelt ausztrál Lleyton Hewitt után búcsúzott a másodikként rangsorolt amerikai Andre Agassi is, aki az első játszmában még képes volt arra a bravúrra, hogy 1:4-ről fordítson, s hozza a szettet 6:4-re. Ám a folytatásban a 21 éves argentin Guillermo Coria fölénye érvényesült, így 2 óra 32 perces csatában a dél-amerikai jutott az elődöntőbe

"Nagyon kemény volt, el kell árulnom, Agassi gyermekkorom óta a példaképem. Mindig is arról álmodtam, hogy ellen győzöm, s hogy egyszer bejutok a Roland Garros elődöntőjébe. És nagyon szeretném is megnyerni. Fáradhatatlanul küzdöttem, éreztem, minden pontért meg kell szenvednem” - nyilatkozta Coria boldogan. Agassi sorozatban harmadszor veszített a francia teniszbajnokság negyeddöntőjében.

Coria ellenfele a holland Martin Verkerk lesz, aki nagy csatában búcsúztatta az 1998-as győztes, egykori világelső spanyol Carlos Moyát. Pedig a spanyol 0-2-es szettarányról állt fel, ám a döntő, ötödik játszmában, 6:6-nál elvesztette adogatását, s ezzel a mérkőzést is.

férfi egyes, negyeddöntők
Coria (argentin, 7.) - Agassi (amerikai, 2.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:4
Verkerk (holland) - Moya (spanyol, 4.) 6:3, 6:4, 5:7, 4:6, 8:6

Mandula Petra végleg befejezte idei RG-szereplését, mivel az egyes és a páros után vegyes párosban is kiesett. A magyar játékos az amerikai Graydon Oliver oldalán a döntő játszmában már 4-2-re is vezetett, mégis kikapott a negyedik helyen kiemelt zimbabwei Cara és Wayne Black duótól.

Vegyes páros, nyolcaddöntő:
Cara Black, Wayne Black (zimbabwei, 4.) - Mandula Petra, Oliver (magyar, amerikai) 6:3, 3:6, 6:4

A juniorok között folytatta párizsi menetelését a juniorok között szereplő Balázs György, aki egyesben bejutott a legjobb 16 közé. Az egyesben már kiesett Németh Virág és Szávay Ágnes győzelemmel kezdett párosban.

junior fiúk, egyes, a nyolcaddöntőbe kerülésért:
Balázs György (10.) - Louis (francia) 6:4, 6:3

junior lányok, páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Németh Virág, Szávay Ágnes - Giltinan, Zubori (ausztrál, francia) 6:4, 6:1