Vágólapra másolva!
Az HBO Sports nyilvánosságra hozta a múlt szombati Bernard Hopkins-Oscar De La Hoya középsúlyú címegyesítő bokszmérkőzés nézettségi adatait. Ezek szerint az Egyesült Államokban egymillióan vásárolták meg a fizető, azaz pay-per-view adást, melynek összbevétele 56 millió dollár volt. Ez minden idők második legnagyobb bevétele a nem nehézsúlyú összecsapások történetében.

A Las Vegas-i MGM Grand Garden Arenában rendezett meccsnél csupán az 1999-es De La Hoya - Felix Trinidad összecsapás hozott nagyobb üzleti sikert. A boksztörténelem négy, legnagyobb bevételt generáló nem nehézsúlyú összecsapásának kivétel nélkül részese volt az "Aranyfiú": az 1999-es, Trinidad elleni mérkőzést 1,4 millióan vásárolták meg pay-per-view alapon, a 2003-as, Shane Mosley elleni visszavágót 950 ezren, míg a 2002-es Fernando Vargas-mérkőzést 935 ezren.

A Hopkins-De La Hoya meccs felvételét egyébként szombaton még egyszer leadja a HBO, egy műsorban a Roy Jones Jr.-Glen Johnson félnehézsúlyú világbajnoki címmeccsel, amely az IBF koronájáért zajlik a memphisi FedExForumban, a Grizzlies kosárcsapat vadonatúj, 250 millió dollárért épített arénájában. Jones márciusban veszítette el a WBC félnehézsúlyú koronáját Antonio Tarver ellen, most egy másik szövetségnél próbál vigasztalódni.

A 35 éves Jones minden idők egyik legnagyobb bokszolója. Eddig négy súlycsoportban (közép-, nagyközép-, félnehéz- és nehézsúly) őrizte valamelyik szervezet világbajnoki övét. Tavaly márciusban természetes félnehézsúlyú létére legyőzte John Ruizt, és ezzel megszerezte a WBA nehézsúlyú világbajnoki címét. Novemberben vitatott mérkőzésen elhódította John Tarver félnehézsúlyú övét, ám a májusi visszavágón kiütéses vereséget szenvedett. Azóta ez az első mérkőzése. Johnson fura szerzet: ő is 35 éves, mindössze 20 évesen kezdett el bokszolni, és a mérlege 40 győzelem (27 KO), 9 vereség és két döntetlen, szemben Jones parádés (49 győzelem - ebből 38 KO -, 2 vereség) mutatójával.

Csütörtökön a kaliforniai Temeculában James Toney - aki tavaly októberben a 9. menetben kiütötte Evander Holyfieldet - nehézsúlyú mérkőzésen egyhangú pontozással verte a mindössze 23 éves, ez idáig veretlen Rydell Bookert. Toney most bokszolt először a Holyfield-meccs óta. Toney mérlege 68-4-2, 43 KO. Egyes sajtóhírek szerint előkészületek folynak egy Vitalij Klicsko-James Toney összecsapás megrendezésére, a WBC nehézsúlyú övéért.

Ch. Gáll András