Vágólapra másolva!
A hét végén a kanadai Halifaxban rendezik a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának második versenyét, s a nagy múltú "Skate Canada" mezőnyében ott lesz Sebestyén Júlia is. A sportág történetének első magyar női egyéni Európa-bajnoka - aki az év elején éppen Budapesten lett a kontinens legjobbja -, a 2004/2005-ös szezonban Carmenként lép jégre.

A tavalyi Skate Canada kellemes emlékeket ébreszthet Sebestyén Júliában, hiszen egy évvel ezelőtt ezen a versenyen - igaz, nem Halifaxban, hanem Mississaugában - szerezte első GP-érmét, egy bronzot, majd két héttel később Párizsban szintén harmadik lett, így a Grand Prix-fináléba is bejutott. (Ott a hatodik helyen végzett.) Az idei halifaxi viadalon, immár Európa-bajnokként a papírforma szerint a kétszeres vb-bronzérmes, s a tavalyi GP-döntőt megnyerő japán Sugurival, valamint az olasz Kostnerrel lehet harcban a dobogós helyek elosztásánál. Kostner a budapesti Eb-n 5. lett, majd a vb-n is, ahol egyedüli európaiként egy hellyel megelőzte a magyar versenyzőt.

- Az idei szezonban három Grand Prix-versenyre is meghívták, de mint mindenki, csak kettőn szerezhet GP-pontokat. Melyik kettőn?
- A most következőn, vagyis a Skate Canadán, valamint majd Párizsban. Tehát a sorozat utolsó állomásán, a november végi moszkvai Grand Prix-n már nem. S bár a hét végén Kanadában biztosan okoz majd némi gondot az időeltolódás, majd igyekszem ezzel is megbirkózni. Összességében egyáltalán nem bánom, hogy számomra a Skate Canadát és a párizsi GP-t jelölték ki pontszerző versenynek.

- Milyen Carmen lesz a jégen?
- A koreográfiát az orosz Tatjana Taraszova készítette, aki az egyik legnagyobb név a szakmában. Az utolsó két férfi olimpiai bajnok, Kulik és Jagugyin edzője, most vele dolgozik például az Európa-bajnok francia Joubert, a női mezőnyből pedig rajtam kívül még a világbajnok japán Arakava. Mondanom sem kell, milyen nagy dolog, hogy nekem is segít, s nagyon szép kűrt állított össze, igazi "carmeneset". Van benne gyors rész, lassú, a végén pedig újra egy karakteres. Az ugrásaim ugyanazok, mint az elmúlt szezonban, viszont a forgások és a bonyolultabb összekötő elemek, lépéssorok miatt ez mégis jóval anyagerősebb kűr.

- Tartalmaz tripla-tripla ugrást is?
- Igen, a tripla Salchow, tripla Rittberger kombinációt. Az edzéseken már nagyon jó százalékkal megy, s azon vagyok, hogy a versenyen is kijöjjön a lépés.

- Bizet operájában a dohánygyári lányok legszebbike, Carmen elcsábítja Don José tizedest. A jégen mindez hogyan köszön vissza?
- Egy személyben én leszek a csábító, és az is, akit elcsábítanak! Ez a kettősség a kűrruhámban is megmutatkozik, hiszen az egyik fele Carmen, a másik Don José öltözete. Meglehetősen egyedi, narancsos-fekete ruha, Taraszova tervei alapján az Egyesült Államokban készítették a számomra.

- A Carmen jégre vitele is Taraszova ötlete volt?
- Igen, de ő akkora szaktekintély, hogy nyugodt szívvel elfogadom azt, amit tanácsol. Egyébként magam is mindenképpen egy karakteres zenét szerettem volna erre a szezonra, és Bizet Carmenje kétségkívül ilyen. Így én is örültem ennek a választásnak. Ez a helyzet a rövid programommal is, amelynek a zenéje a Fire on Ice, vagyis a Tűz a jégen. S ez a program is sokkal temperamentumosabb, mint amit tőlem eddig megszokhattak.

- Jövő szombaton a Papp László Sportarénában rendezendő "Art on Ice gálán", amelyen többek között a világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenko is fellép, mivel lepi meg a közönséget?
- Egy külön erre az alkalomra, élő zenére koreografált számmal. S nem is akárki énekel majd, hanem Glora Gaynor! De hogy melyik számára korcsolyázom, az egyelőre legyen titok! Azt azért elárulom, hogy nem az "I will survive" lesz.

Fábik Tibor