Vágólapra másolva!
Súlyosan megtépázódott az athéni olimpia legeredményesebb sportolója, a hat aranyérmet szerzett Michael Phelps imázsa. A 19 éves amerikai úszót - amint azt helyi idő szerint hétfőn nyilvánosságra hozták - múlt csütörtökön, éjfél előtt tíz perccel igazoltatták a rendőrök, mert szülővárosától, Baltimore-tól 65 mérföldnyire, Salisbury városánál nem vett figyelembe egy stoptáblát, s megállás nélkül továbbhajtott. Amikor megállították, kiderült, hogy a "csodaúszó" alkohol hatása alatt áll.

Phelps hétfőn közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért "az egész világtól" meggondolatlan cselekedetéért. "Múlt héten hibát követtem el. Gépkocsiba ülni és vezetni úgy, hogy előzőleg alkoholt fogyasztottam - elfogadhatatlan, ráadásul ön- és közveszélyes. 19 éves vagyok, de nekem azt tanították, hogy attól függetlenül, hány éves vagyok, felelősséget kell vállalnom a tetteimért. És én vállalom is a felelősséget. Borzasztóan sajnálom a történteket."

Phelps egy 2005-ös Land Rovert vezetett, amikor bevitték a rendőrségre, ahonnan körülbelül egy órával később elengedték. Az úszó a jelentések szerint készségesen viselkedett, együttműködött a hatóságokkal. Hogy vérének alkoholszintje mekkora volt, azt nem hozták nyilvánosságra - Maryland államban 0,8 ezrelék a megengedett véralkoholtartalom.

Phelpsre maximum egyéves börtönbüntetés, 1000 dolláros bírság és vezetői engedélyének bevonása várhat, amennyiben bűnösnek találják, de a bíró mérlegelheti a fiatalember makulátlan priuszát, és felfüggesztett büntetést is adhat. Phelps imázsát, ezzel együtt reklámértékét roppant károsan befolyásolhatja az incidens. Az úszó jelenleg hét nagy hirdetővel áll szerződéses kapcsolatban, köztük a Speedóval.

Phelps októberben hátsárülése miatt visszalépett az indianapolisi rövidpályás világbajnokságtól, s azóta alig edzett. Többször is jelezte edzőjének, Bob Bowmannek, hogy hiányzik neki a rendszeres elfoglaltság, s nemigen tud mit kezdeni hirtelen megnőtt szabadidejével. Az úszó a tervek szerint januárban kezdené meg tanulmányait a Michigan egyetemen, melynek úszóedzőjévé mostanában nevezték ki Bowmant.

Ch. Gáll András