Vágólapra másolva!
Szófiában csütörtökön rajtol a Mobiltel hat résztvevős, kétfordulós, 20-as kategóriájú szuperversenye, amelyen a női világranglistát vezető Polgár Judit is játszik. Az esztendő egyik legjelentősebb tornáját a bolgár főváros legelegánsabb szállodájában, a Grand Hotel Szófiában rendezik meg. A főszponzor mobilszolgáltató cég megalakulásának 10. évfordulóját is ünnepli ezzel a tornával. Polgár Judit a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal, két FIDE exvilágbajnokkal, az indiai Viswanathan Ananddal és az ukrán Ruszlan Ponomarjovval, a bolgárok legjobbjával, Veszelin Topalovval és az angol Michael Adamsszel csatázik majd a 300 ezer eurós díjalappal jutalmazott viadalon.

Tavaly januárban a Mobiltel az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és a legjobb bolgár sakkozó, Veszelin Topalov tv-s meccsét szponzorálta. A bolgár mobilszolgáltató a jeles évfordulót remek mezőnyű szuperverseny támogatásával is ünnepli, kitűnő feltételeket biztosított a meghívott világklasszisoknak. Garri Kaszparov visszavonulásával megüresedett a világranglista-vezető pozíció, és többen pályáznak arra, hogy elfoglalják a "trónt".

Kaszparov egyik interjújában Anandot jelölte meg legesélyesebbként, az indiai exvilágbajnok tavalyi eredményeivel méltán érdemelte ki negyedszer is a legjobbnak járó Oscar-díjat. Polgár Judit gyermekének születése után a januári Wijk aan Zee-i szuperversenyen szenzációs eredménnyel tette le ismét a névjegyét. Nagymesternőnk holtversenyben negyedikként zárta szereplését, és reménykedve várhatja a FIDE vezérkarának kedvező döntését, hogy meghívást kapjon az őszi világbajnoki versenyre.

A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik visszautasította a nyolcfős versenyen való részvételét. Az orosz világelső készséggel vállalja, hogy világbajnoki döntőn összeméri erejét az argentínai torna győztesével. Kramnyik 2000 őszén Kaszparovtól hódította el a címet, de azóta kevés babér termett számára. Nem kis szerencsével őrizte meg világbajnoki címét Lékó Péter elleni meccsén, de ennek ellenére Élő-pontjai fokozatosan csökkentek, jelenleg már csak ötödik a világranglistán.

"Hazai" pályán játszik a már hosszú ideje Spanyolországban élő Veszelin Topalov. A bolgárok élsakkozója nagy szenzációként Linaresben Kaszparovval holtversenyben végzett az első helyen, az utolsó fordulóban legyőzte a "királyt", s Garri talán ennek a játszmának a hatására is döntött a visszavonulás mellett. Az ukránok exvilágbajnokának, Ruszlan Ponomarjovnak is Szilvio Danailov a menedzsere.

A bolgár szakember rossz tanácsainak következtében hiúsult meg két éve Kaszparov elleni meccse, és Ponomarjov rossz pontokat gyűjtött be. Az ukránok világbajnokát megfosztották címétől, Tripoliban tavaly nem játszott a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, így nem kapott meghívást a nyolcfős világbajnokságra sem.

Az angol Michael Adams világranglista hetedikként érdemelte ki a meghívást. A küzdelmes sakk élharcosaként ismert Micky örülhet a bolgár rendezők kísérletének, hiszen különleges szabályokat vezettek be, a tornán tilos kölcsönös megegyezéssel döntetlennel befejezni a játszmát. Sokan bírálták a sakkvilág elitjét, hogy kerülik a kockázatvállalást, óvatos játékkal Élő-pontjaik megőrzésére törekednek.

A nagymesterek csak háromszori lépésismétlésnél, háromszori tükörképnél, örökös sakknál, illetve elméleti döntetlen állásokban igényelhetnek döntetlent, egyébként "két királyig" kell játszaniuk.

a 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-átlagú verseny résztvevői
Viswanathan Anand (indiai, 2785, 2)
Veszelin Topalov (bolgár, 2778, 3)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753, 5)
Michael Adams (angol, 2737, 7)
Polgár Judit (2732, 8)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2695, 20)

A játszmákat a klasszikus időkontroll mellett vívják, hétórai játékidővel, május 22-én ér véget a torna. Holtversenyes elsőséget rájátszással döntenének el. A partikat élőben a www.mtelmasters.com honlapon lehet majd nyomon követni.