Vágólapra másolva!
A II. Szeged-kupa, egyben 53. női sakkbajnokság Lakos Nikoletta győzelmével fejeződött be. Harmadszor nyert bajnokságot a Haladás VSE nagymesternője, aki rajt-cél elsőséget ünnepelhet.  Az utolsó fordulóban megőrizte félpontos előnyét, remizett Gara Tíciával, de riválisa, Mádl Ildikó sem bírt Schneider Veronikával. Kétszeres olimpiai bajnoknőnk lett a második, a 18 éves Schneider pedig a bronzérmes. Bravúros győzelmet ért el Rudolf Anna, sötéttel nyert Gara Anita ellen, és harmadszor is teljesítette a nemzetközi mesteri normát, ugyanez sikerült a 15 éves Ignácz Máriának is.

Izgalmas utolsó fordulóval fejeződött be az 53. női sakkbajnokság. A bajnoki címre pályázó, a játéknapot félpontos előnnyel kezdő Lakos Nikoletta már a 14. lépésben döntetlenben egyezett meg Gara Tíciával, de számára már a remi is a harmadik bajnoki címét jelentette. Mádl Ildikó világossal nem bírt Schneider Veronikával, akinek a "végelszámoláskor" fél pont hiányzott a nagymesteri normához. Kellemes meglepetés a 18 éves Veronika harmadik helye, kétszeres olimpiai bajnoknőnk ezüstérmes lett.

Lakos Nikoletta és Mádl Ildikó nagy versenyt vívott, Ildikó drága árat fizetett az utolsó fordulóbeli remiért a sereghajtó Albert Kornéliával szemben. Nikoletta 1998 és 2002 után harmadszor lett bajnok, végig vezetett, hol egyedül, hol holtversenyben. Lakos és Mádl is megőrizte veretlenségét.

Két ifjú tehetségünk, Rudolf Anna és Ignácz Mária az utolsó fordulóban nyerni tudott, és ez számukra nemzetközi mesteri normateljesítést jelentett. A 17 éves Rudolf Anna sötéttel nyert a mezőny legmagasabb értékszámú résztvevője, Gara Anita ellen. Bátran minőséget áldozott, bőséges ellenértéket kapott, a nagy feszültségben, időzavarban is értékesítette előnyét. Annának ez már a harmadik normája, a legközelebbi FIDE Kongresszuson kapja meg a címet. A 15 éves Ignácz Mária is megbirkózott a feladattal, Albert Kornéliát játszotta túl.

A bajnokság záróünnepségén Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Kozma József adta át a győztesnek, Lakos Nikolettának a Szeged-kupát, az első három helyezettnek a trófeákat. Szeged kitűnő házigazdája volt a bajnokságnak, a Móra Ferenc Múzeum díszterme fantasztikus környezetet biztosított. Lakos Nikoletta, Mádl Ildikó és Schneider Veronika május 21-én, Szeged város napján Lékó Péter társaságában a Dóm téren szimultánt játszik.

Az utolsó forduló eredményei:
Décsey Katalin (2151) - Domány Zsófia (2056) döntetlen (Szláv védelem, 19)
Mádl Ildikó (2375) - Schneider Veronika (2241) döntetlen (Francia védelem, 22)
Ignácz Mária (2195) - Albert Kornélia (2171) 1 - 0 (Holland védelem, 69)
Lakos Nikoletta (2342) - Gara Tícia (2296) döntetlen (Szicíliai védelem, 14)
Gara Anita (2400) - Rudolf Anna (2210) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 59)

A bajnokság végeredménye:
1. Lakos Nikoletta (2342, Haladás VSE) 7 pont
2. Mádl Ildikó (Csuti-Hydrocomp SK Zalaegerszeg) 6,5
3. Schneider Veronika (BEAC) 6
4. Gara Anita (MTK) 5,5
5. Rudolf Anna (Decs) 5
6. Ignácz Mária (ASE Paks) 5
7. Gara Tícia (MTK) 5
8. Domány Zsófia (Makói SVSE) 2,5
9. Décsey Kata (Lenti) 1,5
10. Albert Kornélia (Statisztika PSC) 1

Verőci Zsuzsa