Vágólapra másolva!
Miskolc a házigazdája június 2. és 5. között Lékó Péter és Michael Adams nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésének. Szerdán a Miskolci Galériában a párharc egyik kiemelt szponzora, a T-Mobile rendezi meg a párharc megnyitóünnepségét, megtartják a sorsolást. Csütörtöktől naponta két-két játszmát vív egymással a világranglistán negyedik magyar, és a hetedik angol klasszis. A Kossuth Filmszínházban mindennap 16 órakor és 17 óra 30 perckor kezdődnek a partik, a nagymestereknek 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, és lépésenként még 5 másodperccel is gazdálkodhatnak.

Az esztendő egyik legrangosabb sakkversenye lesz a világbajnoki kihívó Lékó Péter, és a tavalyi FIDE kieséses rendszerű világbajnokság a döntőjében csak a rapid rájátszáson az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól vereséget szenvedő Michael Adams összecsapása.

Tavaly nyáron született meg a párosmérkőzés ötlete, amikor Lékó Péter brissagói világbajnoki döntője előtt Bodrogkisfaludon edzőtáborozott, és első számú sakkozónkat fogadta Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere, dr. Káli Sándor úr. Az elképzelést tettek követték, hónapokon keresztül folyt a gondos szervező munka, a mérkőzés támogatására a szponzorok megnyerése.

Korántsem volt könnyű feladat a zsúfolt nemzetközi programban megfelelő időpontot találni, hiszen Michael Adams május 22-ig a szófiai Mobiltel szuperversenyen játszott, július 8. és 17. között mindketten a dortmundi tornán szerepelnek. A két nagymester számára a párosmérkőzés az őszi FIDE világbajnokságra történő felkészülést is szolgálja.

Nagy siker volt 2001-ben Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik, az RWE Gas szponzorálásával Budapesten megrendezett 12 játszmás mérkőzése. Lékó 7-5-re vereséget szenvedett, de remekül helytállt a klasszikus sakkozás világbajnokával szemben. A honi és a nemzetközi sajtó fokozott érdeklődése kísérte a meccset. Az eltelt négy évben Lékó Péter egyre nagyobb sikereket ért el. A 2002-es dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével világbajnoki kihívó lett, brissagói világbajnoki döntője lázba hozta az országot. Januári Wijk aan Zee-i elsőségével kárpótolta magát a balszerencsés 7-7-es döntetlenért, ami Kramnyik számára a címvédést jelentette.

Lékó Péter és Michael Adams eddig 36 játszmában mérte össze erejét (a Mainzban, 2001-ben játszott a Fischer Random Chess szabályai alapján vívott nyolcjátszmás meccs nélkül, ezt Lékó 5-3-ra megnyerte), Adams a rapid partikat is számolva 23 döntetlen mellett 7-6-ra vezet. Idén két szuperversenyen három partiban mérték össze erejüket, nagy harcban háromszor megosztoztak a ponton. Adams utoljára az 1999-es linaresi szuperversenyen tudta legyőzni nagymesterünket. Hatszor mérkőztek meg rapid tempóban, 3,5-2,5-re vezet Adams.

A rapid tempó a nagymesterektől gyors döntésképességet igényel, jóval kevesebb idejük van az állás alaposabb értékelésére, fokozott szerepet kap az intuíció, a kreativitás. A sakk az informatika gyors fejlődésével egyre inkább internetes sportággá fejlődött, sakkrajongók százezrei, milliói követik érdeklődéssel a szupernagymesterek legjobbjainak küzdelmeit. A playchess.com az egyik leglátogatottabb internetes oldal, ahol a partik közben "csevegnek" is egymással a nézők.

A rapid párosmérkőzésen a nagymestereknek 25-25 perc gondolkodási idejük lesz az egyes játszmákra, és lépésenként még 5 másodpercet is kapnak jutalomként. Mindennap a második játszmák után a nagymesterek rövid sajtótájékoztatót tartanak.

A Kossuth Filmszínház nézőterén 400 sakkrajongó követheti élőben a partikat, a párharc internetes honlapja már működik, a www.lekoadams.info címen lehet elérni a legfontosabb tudnivalókat, megismerkedhetnek a két nagymester pályafutásának legfontosabb eredményeivel, egy-egy elemzett híres partijukkal, valamennyi eddig egymás ellen játszott összecsapásuk is megtekinthető, és itt lesz a közvetítés is.

A Miskolcra látogatók nem csak a várossal, Miskolctapolca, Lillafüred nevezetességeivel ismerkedhetnek, hanem a bátrabbak maguk is versenyezhetnek. A Pannónia Hotelben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség szervezésében pénteken 9 órától kilencfordulós, svájci rendszerű rapid versenyt rendeznek 18 éven aluliak számára, a gondolkodási idő 15-15 perc. A hétvégén nemzetközi rapid tornát szerveznek, kilencfordulós lebonyolítással, partinként 25-25 perc gondolkodási idővel. Szombaton négy, vasárnap öt fordulóra kerül sor, délutánonként 16 órától pedig Lékó és Adams meccsét élvezhetik élőben.

A mérkőzésre hangolódjunk három érdekes játszmával és egy tanulságos végjátékkal. Adams utoljára az 1999-es linaresi szuperversenyen tudta megadásra kényszeríteni nagymesterünket, Péter azóta háromszor is visszavágott.