Vágólapra másolva!
Miskolcon 4-4-gyel fejeződött be Lékó Péter és Michael Adams nyolcjátszmás rapid párosmérkőzése. A hat, rendkívüli izgalmak után eldőlt parti után a világklasszisok a befejező játszmákban már óvatosabban játszottak, és vasárnap délután két döntetlen született. Miskolc város nagydíját Káli Sándor polgármester Michael Adamsnek nyújtotta át. Lékó Péter a legjobb játszmáért a párharc egyik kiemelt támogatója, a Develor Tanácsadó Rt. különdíját vehette át Pozvai Zsolt vezérigazgatótól.

Óriási érdeklődés kísérte a miskolci Kossuth Filmszínházban a Lékó-Adams párosmérkőzés befejező két játszmáját. Nagymesterünk bravúros egyenlítése után titkon sokan reménykedtek abban, hogy végül Péter megnyeri a párharcot. A hetedik partiban Orosz Lajos, Miskolc sportért is felelős alpolgármestere tette meg a kezdőlépést.

A parti menete jól mutatta, hogy Michael Adams a biztonságra törekszik, megelégelte a sorozatban elvesztett három partit. Péter ismét vállalta volna a szicíliai védelem viharait, de Michael óvatosan az ötödik játszmában már látott változatot játszotta meg, és a 11. lépésben eltért. A sorozatos cserék kiegyenlített álláshoz vezettek, és a 24. húzás megtételével egy időben Péter békés megoldást javasolt, döntetlenajánlatát angol ellenfele habozás nélkül elfogadta.

A viszonylag gyors remi után a szünetben Lékó Péter szekundánsával, Arshak Petroszjannal sétált egyet a belvárosban, míg Michael Adams felesége, Tara társaságában kapcsolódott ki. Következett a döntő összecsapás, Pozvai Zsolt, a Develor Rt. vezérigazgatója húzott Péter helyett.

Adams megnyitásválasztása már jelezte, hogy alighanem megszületik a második remi is, az orosz huszárjátékban nehéz csodát kitalálni. A párosmérkőzést követően a két nagymester már felszabadultan értékelte a viadal tanulságait. Mindketten köszönetüket fejezték ki a példás rendezésért, és reményüket fejezték ki, hogy lesz folytatása a remek versenynek, amelyet óriási érdeklődés kísért szerte a világon.

A mai adatok szerint kétmillió feletti a kattintások száma. A párharc sakktáblája és sakkórája 200 ezer forintért kelt el a liciten, a nyertes dr. Kozma József, Szeged város alpolgármestere lett.

r1

r2

r3

r4

r5

r6

r7

r8

össz.

Lékó Péter2763

0

0

0

1

1

1

0,5

0,5

4,0

Adams, Michael2737

1

1

1

0

0

0

0,5

0,5

4,0