Vágólapra másolva!
A világossal játszók mindhárom partit megnyerték a Pakson zajló Marx György emlékverseny második fordulójában. Almási Zoltán alapos felkészüléssel értékes újítással lepte meg Berkes Ferencet, aki nem talált ellenszert a "házielemzésre". A torna doyenje, a 74 éves Viktor Korcsnoj legyőzte Ács Péter, a paksi nagymester kiremizhette volna a címvédőt. Fordulatos, hibáktól hemzsegő partiban kapott ki az indiai Krishnan Sasikiran az izraeli Emil Szutovszkijtól, aki az elméleti döntetlen végjátékot addig játszotta, míg ellenfele túllépte a gondolkodási időt.

A magyar ranglista harmadik és negyedik helyezettjének, Almási Zoltánnak és Berkes Ferencnek a játszmája állt a 15-ös kategóriájú torna második játéknapján az érdeklődés középpontjában. Almási hosszasan készült a derbire, és a két évvel korábbi bajnokságon játszott változatot ismételte meg, a szicíliai védelem ún. angol változatában ismét tisztet áldozott.

A Honvéd sakkozójának 13.Vb4! újítása alaposan meglepte Berkest, gyorsan rájött, hogy csapdába esett. Almási "kottából" húzott, a paksi nagymester nem talált ellenszert. Világosnak a lebonyolítás után vezére lett sötét két bástyájával szemben, de összekötött szabadgyalogjai győzelmét ígérték. Almási nem hibázott, értékes győzelmet aratott.

Bámulatos Viktor Korcsnoj teljesítménye. A verseny doyenje hihetetlen ambícióval küzd. A megnyitásban Ács Péter meglepte őt, de a veterán nagymester kikerülte a csapdákat, és a játszma döntetlent ígért. Péter azonban hibázott, Korcsnoj gyalogot nyert és a második elvesztése előtt kapitulációra kényszerült.

Nem vívta ki a versenyzőtársak szimpátiáját Emil Szutovszkij. Elméleti döntetlen végjátékban addig erőszakoskodott, míg Krishnan Sasikiran túllépte a gondolkodási időt. Az indiai nagymester is nagyot hibázott, hiszen nem élt a szabályok adta lehetőséggel, és nem igényelte a döntetlent. A partiban mindketten többször is bakiztak, a végzetes kapkodásban Sasikiran kidobott fél pontot.

A 2. forduló eredményei:
Almási Zoltán (2628) - Berkes Ferenc (2617) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)
Korcsnoj (svájci, 2619) - Ács Péter (2525) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 38)
Szutovszkij (izraeli, 2665) - Sasikiran (indiai, 2642) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 100)

A verseny állása:
1-3. Almási Zoltán, Viktor Korcsnoj és Emil Szutovszkij 1,5 pont
4-6. Ács Péter, Berkes Ferenc és Krishnan Sasikiran 0,5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

Szutovszkij (izraeli)

2665

1

=

*

Sasikiran (indiai)

2642

0

=

*

Ács Péter

2525

=

0

*

Berkes Ferenc

2617

=

0

*

Forrás: [origo]

Korcsnoj (svájci)

2619

=

1

*

Almási Zoltán

2628

=

1

*


A 3. forduló párosítása: