Vágólapra másolva!
A FIDE új világbajnoka, Veszelin Topalov visszautasította, hogy - a világranglistán jelenleg csak hetedik - Vlagyimir Kramnyikkal az egyesített világbajnoki címért megmérkőzzön. Topalov nyilatkozatában furcsállotta, hogy Kramnyik különleges jogokra hivatkozva nem játszott San Luisban, hiszen lehetősége lett volna a világbajnoki cím elhódítására. A 2006. januártól érvényes világranglistán már 60 pont lesz közöttük a különbség. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov még a vb előtt kijelentette, hogy létrejöhet a párharc a győztes és Kramnyik között, amennyiben az orosz bajnok kétmillió dolláros szponzort talál a párosmérkőzésre.

A sakktábla mellett csak januárban, a Corus 2006 szuperversenyen találkozik egymással a FIDE új világbajnoka, Veszelin Topalov és a klasszikus sakkozás világelsője, Vlagyimir Kramnyik. A két világklasszis "bemelegítésül" üzent egymásnak, s a nyilatkozatok alapján kevés a remény, hogy létrejön a címegyesítő meccs kettőjük között. Veszelin Topalov az orosz Sport Expresszben határozottan kijelentette, hogy nem áll szándékában hivatalos párosmérkőzést játszani Kramnyikkal. Elismerte, hogy az orosz nagymester az elmúlt tíz év egyik kiemelkedő sakkozója, de ebben a pillanatban csak a hetedik a hivatalos világranglistán. Furcsállja, hogy Kramnyik ki akarja őt hívni, megjegyezte, hogy amikor ő hetedik volt a ranglistán, eszébe sem jutott volna hasonló.

Topalov megjegyezte, hogy Kramnyikot meghívták a San Luis-i világbajnokságra, ezt visszautasította, s ezzel véleménye szerint minden jogát elvesztette. A bolgár arra is felhívta a figyelmet, hogy a januári listán - nem számolva a már visszavonult Garri Kaszparovval - az első lesz. Kramnyik öt évvel ezelőtt győzte le Kaszparovot, nem ért el azóta olyan eredményeket, amelyek feljogosítanák a mérkőzésre.

"Közöttünk most az Élő-pontokat tekintve nagy a különbség, 60 pont, és ez a sakkban más osztályt jelent. Ha Vlagyimirnek azt ajánlották volna, hogy 60 Élő-ponttal gyengébb játékossal mérkőzzön meg, kinevette volna, s legfeljebb megfelelő pénzdíjért játszott volna. Úgy gondolom, hogy nem játszhatunk azért a világbajnoki címért, amit most szereztem meg. Hivatalos mérkőzést én nem játszhatok, a FIDE két év múlva újra, hasonló szisztémában rendezi meg a világbajnokságot. Két év múlva szeptember-október időponttal nyolc játékos küzd meg a világbajnoki címért. Ez a terv"- szögezte le Topalov.

Vlagyimir Kramnyik nem késlekedett a válasszal, az orosz "64" nevű szaklapban nyilatkozott. San Luisban a bolgár Veszelin Topalov a FIDE világbajnoki címét szerezte meg, s ezzel két világbajnoka van a sakkozásnak. Kramnyik dicsérte a San Luis-i világbajnokság színvonalát. Jól küzdöttek, mindent kiadtak magukból. Topalov volt az egyedüli, aki igazán győzelemre tört. Mindenki sakkozni akart, Topalov nyerni. Ez eldöntötte a kétfordulós versenyt. A sakkvilágbajnoki címért azonban, véleménye szerint párosmérkőzést kell játszani. A világbajnoki kihívót pedig hasonló tornáról lehet kiválasztani, mint a San Luis-i volt. Kramnyik elfogadja, hogy négyen például az Élő-pontszámuk alapján kapjanak meghívást, négyen pedig előversenyeken vívhassák ki a részvételi jogot. Ez a szponzorok, a nézők érdeke is, a FIDE által sokáig forszírozott kieséses rendszerű lebonyolítás már régen lejáratódott.

"Megvalósul-e az oly hosszú ideje várt címegyesítés? Az én pozícióm egészen világos: a 2002-es Prágai Egyezmény szellemében kész vagyok címegyesítő mérkőzést játszani. Várom Topalov és a FIDE álláspontját" - mondta Kramnyik. "Már olvastam, hogy Veszelin nem tart engem méltó ellenfélnek, s ezt jóval alacsonyabb Élő-pontszámommal indokolja. Ezek csak érzelmek. A világbajnokság és a versenyeredmények - ez két különböző dolog. A sakktörténelemben a világbajnokok nem mindig nyerték sorozatban a versenyeket. Ez inkább kivétel volt, mint szabály. Petroszjan, Szpasszkij, Botvinnik egyáltalában nem nyertek meg sok versenyt, de címük jogosságát senki nem kérdőjelezte meg. Szeretném még egyszer megerősíteni: én vagyok az igazi sakkvilágbajnok. Ezt a címet a 13. világbajnokkal, Garri Kaszparovval vívott mérkőzésen szereztem meg, s Lékó Péterrel szemben védtem meg. Az én címem legitim, amelyet a FIDE is megerősített a Prágai Egyezményben. Ha valaki, például Topalov úgy gondolja, hogy ő az erősebb, győzzön le engem párosmérkőzésen" - vélekedett Kramnyik.

Könnyen lehet, hogy Kramnyik nyilatkozatával magára haragítja a sakkozók többségét. Kramnyik világbajnoki címének legitimitását már sokszor vonták kétségbe, hiszen világbajnoki ciklus, előversenyek nélkül jelölte őt Garri Kaszparov párosmérkőzésre a spanyol Alekszej Shirovval szemben, a kihívó jogáért. Arra nem számított, hogy Shirov legyőzi őt. Ekkor azonban egy svédcsavarral Kaszparov megoldotta a kérdést, nem talált szponzort a Shirov elleni meccsére, így végül a vesztes lett a kihívója. Kramnyik 2000-ben Londonban meglepetésre legyőzte Kaszparovot, s elhódította a címet.

Kramnyik úgy véli, hogy a világbajnoknak nem kell a legerősebb játékosnak lennie, nem kell a versenyeken bizonyítania, hogy ő a világelső, elegendő egy-egy meccset megnyernie, vagy éppen a címvédő privilégiumát kihasználva 7-7-tel is ünnepeltetni magát. Érdemes 2001-től végignézni Kramnyik eredményeinek listáját, s Élő-pontszámának változását.

Kramnyik a Corus 2001 szuperversenyen játszott először világbajnokként, Ivancsukkal holtversenyben harmadik lett, Kaszparov és Anand mögött. Asztanában az utolsó fordulóban kikapott Kaszparovtól, helyet cseréltek a táblázaton, az exvilágbajnok ismét megelőzte legyőzőjét. A dortmundi szuperversenyen Kramnyik éppen Topalovval végzett holtversenyben az első helyen. A következő esztendőben Kramnyik egyetlen szuperversenyen sem játszott, készült a Fritz program elleni, kedvezően díjazott párharcára.

A Corus 2003 szuperversenyen a hosszú szünet meg is látszott játékán, csak holtversenyben negyedik-nyolcadik lett. Anand a tornagyőztes, Polgár Judit bravúros második helyet szerzett, Barejev végzett harmadikként. Linaresben Lékó Péterrel holtversenyben első, Dortmundban holtversenyben második. Wijk aan Zee-ben egy év múlva sem jeleskedett, ötvenszázalékos teljesítménnyel csak holtversenyben hatodik, Linaresben első, Dortmundban második. Még rosszabbul teljesített idén. A Corus tornán negyedmagával negyedik, Szófiában Adams társaságában, az utolsó a hatfős tornán, a 10 játszmából csak 4 pontot szerzett. Dortmundban ötvenszázalékos eredményt ért el, és hatodikként zárta szereplését. A sportág "legjobbjától" azért ezek túlzottan szerény produkciók.

Kramnyik a 2003. januári ranglistán 2809 ponttal volt a második a 2847-tel vezető Kaszparov mögött. Aztán szépen lassan csökkent a pontszáma, 2004. áprilisában 2764-gyel csak a harmadik volt, 2005. januárjában 2754-gyel negyedik, áprilisban 2753-mal ötödik, júliusban 2744-gyel a hatodik, 2739-cel az októberi világranglistán a hetedik. Az Európa Kupán Kramnyik négy játszmájából szerzett 2,5 ponttal 2,2 Élő-pontot nyert, így a januári listán 2741 várható tőle. Ez hatvannal lesz kevesebb mint Topalové, aki ellentétben Kramnyikkal az elmúlt másfél évben jobbnál jobb eredményeket ért el, 63 pontot is szerzett, s eléri a bűvös 2800-as álomhatárt.

Verőci Zsuzsa