Vágólapra másolva!
Az Európai Vívószövetség elnöki posztjára nyáron megválasztott orosz milliomos, Aliser Uszmanov tartja a szavát, miszerint anyagilag is támogatja a sportágat. Első lépésként ugyanis pénzdíjassá tette a jövő heti tapolcai junior Eb-t: az egyéni verseny dobogósai 1000, 500 és 300 eurót kapnak.

A tapolcai székhelyű, de regionális működésű Balaton Vívó Klub az elmúlt évtizedben már jó néhány korosztályos világversenyt rendezett Keszthelyen és Hévízen, mi több, Keszthelyen 1995-ben felnőtt Eb-t is. Tapolcán a létesítményhelyzet korábban nem tette lehetővé a nemzetközi nívójú versenyrendezést, ám november 1-6. között már a két éve átadott Városi sportcsarnok lesz a junior Európa-bajnokság helyszíne.

Abban a tekintetben, hogy a város elkötelezett a vívás mellett, bizonyára sokat nyom a latban, hogy Tapolca alpolgármestere Szalay Gyöngyi, aki a '90-es években női párbajtőrcsapatban hét világbajnoki aranyat szerzett, s az atlantai olimpián egyéniben harmadik lett. A régióban a vívósportot pedig Borosné Eitner Kinga, a Balaton Vívó Klub elnöke, Szalay egykori edzője irányítja.

"A nyáron Zalaegerszegen rendeztük meg a felnőtt Eb-t, ami elsősorban a rendezés szempontjából bizonyult sikeresnek. Reméljük, hogy a tapolcai junior Európa-bajnokság a versenyzőink eredményei miatt is pozitív visszajelzéseket kap majd" - fogalmazott az Eb szerdai sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a Magyar Vívó Szövetség technikai igazgatója, a szervező bizottság elnöke. (Mint ismert, a felnőtt Eb-n két ezüst- és egy bronzot szereztünk, vagyis aranyat nem, s emiatt komoly hiányérzetünk maradt.)

A kontinensbajnokságon induló 37 nemzet között válogatottunk számára a célkitűzés 2-3 érem megszerzése, amire leginkább férfi és női kardban, valamint női tőrben kínálkozik esély. "Női kardban az idei felnőtt vb-n csapatban bronzérmes Varga Dóra, női tőrben Kreiss Fanni, mindkét csapatunk, valamint a férfi kardcsapatunk is esélyes a dobogóra" - szögezte le Jánosi Zsuzsa szövetségi kapitány.

A szakvezető azonban hozzátette, hogy a junior korosztály képviselői még nem kiforrott versenyzők, így esetükben könnyen borulhat a papírforma. "A hazai közönség előtt szerepelni viszont mindenképpen plusz élmény, s mondhatom, hogy a válogatott valamennyi tagja nagyon várja az Eb-t" - árulta még el Jánosi Zsuzsa.

Borosné Eitner Kinga arról tájékoztatott, hogy az Eb költségvetése várhatóan 16-18 millió forint lesz. Állami támogatásként hárommillió forintot könyvelhettek el, ami elmarad a reméltnél. Az Európai Vívószövetség elnöki posztjára nyáron megválasztott orosz milliomos, Aliser Uszmanov ugyanakkor tartja a szavát, miszerint anyagilag is támogatja a sportágat. Első lépésként ugyanis pénzdíjassá tette a junior Eb-t: az egyéni verseny dobogósai 1000, 500 és 300 eurót kapnak, edzőikkel megosztva

A magyar csapat
női tőr: Kreiss Fanni, Lemberg Mercédesz, Tóth Anna, Zsáry Noémi
férfi tőr: Dubecz Ádám, Kovács Levente, Tóth Balázs, Széki Bence
női párbajtőr: Szeile Rita, Izsó Katalin, Tóbel Nóra, Bukóczky Bianka
férfi párbajtőr: Szényi Péter, Csobó Dávid, Losonczy Dávid, Peterdi András
női kard: Varga Dóra, Minda Szilvia, Gergácz Veronika, Benkó Réka
férfi kard: Hamar Balázs, Gémesi Csanád, Hollósi Bence, Noseda Norbert

A program mindennap 8.30-kor kezdődik, a négyes döntőket, illetve csapatversenyben a finálékat 19 órától bonyolítják le.

Fábik Tibor