Vágólapra másolva!
"Nagyszerű év van mögöttünk, hiszen sportágunk megtartotta helyét a világ élvonalában, és ígérhetjük, hogy a 2006-os esztendő is hasonlóan eredményes lesz" - mondta bevezetőjében Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen az idei teljesítmények értékelése mellett már a jövő évi, szegedi világbajnokság előkészületei - és a honi válogatási elvek - is szóba kerültek.

"A sikerek ünneplése mellett természetesen nem feledkeztünk el arról sem, hogy az idei szakmai, illetve egyéni versenyzői hibákból levonjuk a tanulságokat, és a jövőre nézve változtassunk néhány dolgon" - folytatta az MKKSZ elsőszámú vezetője arra utalva, hogy az elnökség szerdai ülésén már meg is születtek a 2006-ra vonatkozó válogatási elvek, melyeknek része, hogy Angyal Zoltán szövetségi kapitány a korábbiaknál szélesebb döntési jogkörrel bír majd.

"A legfontosabb változás az idei gyakorlathoz képest, hogy szakáganként más-más szisztémát dolgoztunk ki" - kezdte a szelektálás menetének ismertetését a kapitány. "A női kajakosoknál 500 m-en védettséget élvez a nyári Eb-n és vb-n összesen hat elsőséget begyűjtött Kovács Katalin, Janics Natasa páros, amely, ha úgy dönt, válogató nélkül elindulhat ebben a számban. Amennyiben azonban duplázni akarnak egy adott távon belül - és erre a hölgyek esetében jövőre is lehetőség lesz -, akkor nekik is bizonyítaniuk kell a két válogató versenyen.

A férfi kajakosoknál és kenusoknál ismét lesz a négyesek számára is válogató. Az első körben mindenki kipróbálhatja magát, aztán a második fordulóra eldöntheti, hogy melyik számra akar koncentrálni. Ennek megfelelően a férfiaknál az első válogatón hosszabb időt hagyunk a futamok között, a nőknél viszont már kezdettől fogva a szoros Eb-, illetve vb-időrend szerint zajlik majd a verseny."

Angyal hozzátette: szeretnék, ha a kenu szakág már nem csak Kolonics Györgyről, illetve a Kozmann György, Kolonics párosról szólna, s ennek érdekében összpontosított figyelemmel kísérik a fiatalabb versenyzők felkészülését, és több edzőtáborozási lehetőséget kínálnak és biztosítanak a számukra.

Schmidt Gábor főtitkár, a jövő évi, augusztus 17. és 20. között sorra kerülő világbajnokság szervezőbizottságának vezetője beszámolt arról, hogy augusztus óta gőzerővel zajlanak az előkészületek és bizakodással tölti el őket, hogy a főpróbának tartott idei ifjúsági vb jól sikerült és a nemzetközi szövetség maradéktalan elismerését is kivívta.

"Nemcsak egy versenyt, hanem a kísérőprogramoknak köszönhetően egy nagyszabású eseményt szeretnénk rendezni Szegeden. Reméljük, hogy a 2006-os vb a legek vb-je lesz, elsősorban az induló országok számának tekintetében, ez 80 fölé várható" - mondta, majd elárulta, hogy a vb - minden költséggel együtt - 800-900 millió forintos projektet takar, ebből 450 millió jut a Maty-éri pálya fejlesztésére.

Zárszóként Schmidt beszámolt arról, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség csütörtökön csatlakozott a Nemzeti Sporthivatal "Tisztán akarunk látni" felhívásához, ennek keretében több klasszis sportoló - így Janics, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kolonics, Horváth Gábor és Paksy Tímea - is aláírta a Magyar Sport Házában található óriásplakátot.