Vágólapra másolva!
Pénteken újabb tenyérlenyomattal gyarapodott a a Magyar Sportcsillagok Fala: ezúttal a '60-as évek világklasszis gerelyhajítója, a három olimpián is érmet - egy ezüstöt és két bronzot - szerzett Kulcsár Gergely esett át a ceremónián.

Kulcsár Gergely az 1960-as római olimpián a harmadik helyen végzett, az 1964-es tokiói játékokon második lett, majd 1968-ban, Mexikóvárosban a dobogó harmadik fokára állhatott. Tokióban sokáig vezetett 82,32 méteres dobásával, de a finn Nevala 82,66-tal túldobta. Négy év múlva még pechesebb volt, hiszen az utolsó sorozat előtt még az élen állt a 87,06-os egyéni csúcsával, ám a hatodik kisérletével a szovjet Luszisz (90,10), majd a finn Kinnunen (88,58) is megelőzte.

"Akkor persze nagyon csalódott voltam, de mára már megbékéltem a sorsommal, és csak a szépre emlékezem. Bevallom, nem gondoltam volna, hogy engem is felkérnek, tenyereljek a Sportcsillagok Falára, hiszen ez többnyire az olimpiai bajnokok kiváltsága, s nekem harmincnégy centi hiányzott az aranyéremhez. Éppen ezért nagyon büszke vagyok, és örülök, hogy itt lehetek" - fogalmazott a ma már 71 éves Kulcsár Gergely, aki egyedülálló módon három olimpia megnyitó ünnepségén vitte a magyar zászlót: Tokióban, Mexikóvárosban és Münchenben is ő haladt a magyar csapat élén.

Forrás: [origo]

Visszavonulása után edzősködött, s az ő tanítványa volt Németh Miklós, aki az 1976-os montreali olimpián 94,58 méteres világcsúccsal nyerte a gerelyhajítást. Kulcsár Gergely hosszú évekig tanított a Testnevelési Fősikolán, a '80-as években és a '90-es években Kuvaitban edzősködött, jelenleg a nyugdíjasok életét éli.

Kulcsár Gergellyel százharminchatra emelkedett azon világhírű magyar sportolók száma, akik elhelyezték kézlenyomatukat a Hemingway Alapítvány gondozásában létrehozott Magyar Sportcsillagok Falán. A Pizza Hut Étteremben lezajlott tenyerelés után Kulcsár tenyérlenyomata is a Testnevelési Főiskola aulájába kerül.

Fábik Tibor