Vágólapra másolva!
Fedett pályán folytatódott az Australian Open, mert a szabadban 43 fokos hőség tombolt Melbourne-ben. A tét már a negyeddöntőbe jutás volt, és a ciprusi Marcos Bagdatisz parádés játékkal elbúcsúztatta a második kiemelt Andy Roddickot. Az argentin David Nalbandian a vártnál simábban állította meg a spanyol Tommy Robredót, és legközelebb a francia Fabrice Santoróval találkozik. A nőknél a papírforma érvényesült, a nyolc között Lindsay Davenport - Justine Henin-Hardenne rangadó lesz kedden.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Erős túlzás volna azt állítani, hogy a nők megdolgoztak a pénzükért az Australian Open hetedik napján. Nem lehetett kifogás a brutális meleg, mert fedett, légkondicionált pályán játszottak. Könnyen felejthető mérkőzésen nyert Lindsay Davenport, Justine Henin-Hardenne és Nadja Petrova is.

Az várható volt, hogy a Melbourne-ben tíz mérkőzés óta veretlen belgának nem okoz majd gondot a páros specialista, az egyéni ranglistán 104. Virginia Ruano Pascual. Az sem jelentett meglepetést, hogy az oroszt nem hozta zavarba honfitársa, az ezen a szinten újoncnak számító, a ranglistán 100. Jelena Vesznyina. De, hogy az első kiemelt amerikai 59 perc alatt elintézi a 2004-es US Open-bajnokot... Annak idején Flushing Meadowsban Kuznyecova az elődöntőben legyőzte őt. Igaz, azóta mindkét találkozójukat játszmavesztés nélkül a kaliforniai nyerte, de egyik sem volt sima. Ezúttal annyi történt, hogy a fiatalon Szentpétervárról Spanyolországba költözött, még mindig csak húszéves lány 2:6, 0:3-ról feljött 4:3-ra a második játszmában.

Ennyi azért kevés a boldogsághoz. "Nem adogattam jól, ráadásul a fedett pálya is neki kedvezett. Nem éreztem magam elég jó formában ahhoz, hogy a legjobbakkal is felvegyem a versenyt. Ma megértettem, min kell ahhoz dolgoznom, hogy megint ott legyek játékban, ahol korábban" - értékelt a vereség után Kuznyecova.

Alaposan átrendezheti a ranglistát egy Grand Slam. A női egyes címvédő Serena Williams például a negyvenedik hely környékére zuhan vissza, míg Martina Hingis a 349.-ről akár meg is előzheti őt január 30-án, amikor kijön az új lista. Az éllovas Lindsay Davenport trónját ketten is veszélyeztetik. Az amerikai még úgy is elveszítheti elsőségét, ha megnyeri a versenyt, de Kim Clijsters finalista lesz. A belga mellett a francia Amelie Mauresmo kerülhet még vezető helyre. Davenport valószínűleg nem bánná, ha bajnokként, de világmásodikként távozna - öt éve nem nyert Grand Slamet. "Nagyszerű meccseket játszottunk az elmúlt években és az utóbbi időben általában ő nyert. Fenomenális játékos" - dicsérte következő ellenfelét Justine Henin-Hardenne-t Davenport, aki bokasérüléssel bajlódik.

Az Australian Open két korábbi junior bajnoka találkozott a centeren - ausztál idő szerint - vasárnap délután. Andy Roddick 2000-ben maradt veretlen a korosztályos versenyben, míg Marcos Bagdatisz három évvel később bizonyult a legjobbnak. Soha nem mérkőztek korábban és az amerikai nem nagyon ismerte a ciprusit. Ez meglátszott a játékán is a találkozó elején. A szerva gémjeit 3:3-ig ugyan pontvesztés nélkül hozta hatalmas és pontos adogatásainak köszönhetően, de gyorsan kiderült: az alapvonalról a fiatalabb, esélytelenebb legény a jobb. Ontotta a pontot érő ütéseket és egyre jobban érezte, hova bombázza a szervát Andy. Az első játszma megnyeréséhez egy brék elégnek bizonyult. A folytatásban úgy tűnt, Roddick rájött, mit kell másképp csinálnia. A fontos pontoknál jobban koncentrálva, okosabban teniszezve egyenlített.

A ciprusi elszántságát, lendületét azonban nem tudta megtörni. A hangos szurkolótáborral rendelkező ciprusi kitűnően adogatott, és az alapvonalról szinte minden bejött neki. A negyedik játszmában 2:2, 0:40-nél Roddick kettős hibája azt jelentette, hogy a Federer egyetlen komoly riválisának tartott amerikai megásta a saját sírját. Már csak abban bízhatott, ellenfele kezében megremeg az ütő, mert élete első Grand Slam-negyeddöntőjéért játszik. Bagdatisz azonban azt is megmutatta, hogy nem az a megijedős fajta. Szenzációs megoldásokat produkálva esélyt sem adott a hajrában riválisának, hogy kimásszon a gödörből.

"Megérdemli az elismerést. Elég megnézni a statisztikáját, nagyon meggyőző. Az ütések, amiket produkált. nagyszerűek voltak. Én nem tudtam a legjobbat kihozni magamból. Nehéz feldolgozni egy ilyen vereséget, de az a jó a teniszben, hogy mindig van egy következő hét. Nem kell négy évet várni egy újabb lehetőségre, mint az olimpiai sportágakban" - vigasztalta magát Andy Roddick a négyjátszmás kudarcot követően.

"Életem egyik legjobb meccsét játszottam, nagyon boldog vagyok. Az adogatás fogadás volt a siker kulcsa, meg az, hogy több ászt szerváltam, mint ő. Fontos volt, hogy nyugodt tudtam maradni, mert többször vesztettem már nyerő helyzetből" - magyarázta Bagdatisz, aki azt mondta Jim Couriernek még a pályán nyilatkozva, hogy nem nézi meg az esti Ljubicic-Th. Johansson mérkőzést (amelyen egyébként Ljubicic diadalmaskodott), inkább az ágyban marad a barátnőjével. A gyönyörű szőke lányt látva teljesen érthető a ciprusi döntése. Azért van az edzője, hogy feltérképezze a következő ellenfelét.

Egyre megbízhatóbb, kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt David Nalbandian, kiemelthez méltóan menetel. Sorozatban negyedszer jutott a negyeddöntőbe Ausztráliában. A háló másik oldalán hiába állt ma az a spanyol Tommy Robredo, aki két napja simán verte az amerikai James Blake-et, a dél-amerikai magabiztosan győzött. Nalbandian most már abban bízik, hogy negyedik nekifutásra túljut a negyeddöntőn. Erre minden esélye megvan, mert kedden a veterán Fabrice Santoróval mérkőzik. A francia pályafutásában ez az 54. Grand Slam, de először jutott a negyeddöntőbe! Mai áldozata a tizenegyedik kiemelt spanyol David Ferrer volt.

Eredmények:
férfi egyes, nyolcaddöntő:
Bagdatisz (ciprusi) - Roddick (amerikai, 2.) 6:4, 1:6, 6:3, 6:4
Nalbandian (argentin, 4.) - Robredo (spanyol, 16.) 6:3, 6:0, 2:6, 6:2
Santoro (francia) - Ferrer (spanyol, 11.) 6:4, 7:5, 7:5
Ljubicic (horvát, 7.) - Th. Johansson (svéd, 10.) 6:2, 6:4, 6:4

női egyes, nyolcaddöntő:
Davenport (amerikai, 1.) - Kuznyecova (orosz, 14.) 6:2, 6:4
Petrova (orosz, 6.) - Vesznyina (orosz) 6:3, 6:1
Henin-Hardenne (belga, 8.) - Ruano Pascual (spanyol) 6:0, 6:3
Sarapova (orosz, 4.) - Hantuchova (szlovák, 17.) 6:4, 6:4