Vágólapra másolva!
Nem sok kellett volna ahhoz, hogy 2004 után újra két belga mérkőzzön a női egyes döntőjében az év első tenisz Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. Justine Henin-Hardenne kitűnő meccsen, három játszmában, 2 óra 26 perc alatt legyőzte az orosz Marija Sarapovát, viszont Kim Clijsters sérülés miatt, a döntő szettben a találkozó feladására kényszerült a francia Amelie Mauresmo ellen.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Fedett pályán folytatódott az Australian Open, mert Melbourne-be visszatért a kegyetlen kánikula. Az elmúlt napok felejthető női mérkőzései után végre megmutatták a lányok, mire is képesek. A Rod Laver Arenában Justine Henin-Hardenne és Marija Sarapova játszotta az első elődöntőt. A nyolcadik kiemelt belga sorozatban a huszadik mérkőzését készült megnyerni Ausztráliában, míg az orosz legalább egy fordulóval tovább kívánt jutni, mint tavaly - akkor, szintén a négy között, három meccslabdáról kapott ki Serena Williamstól.

A hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander azt mondta, Henin Hardenne-nek nagyon jól kell játszania a győzelemhez, viszont Sarapova akkor is képes kiharcolni a sikert, ha nem megy neki annyira.

Nos, a 23 éves belga káprázatos megoldásokat produkált. Ha kellett, felszántotta a pályát és gyalogkakukk módjára viharzott egyik sarokból a másikba, hogy a végén, teljesen lehetetlen, kiszorított helyzetből egy, az ellenfél számára lélekölő, a szurkolót viszont gyönyörködtető kontrát üssön.

Az egykezes fonákjáról már eddig is ódákat zengtek, de a tenyerese is egyre biztosabb, brutálisabb. Ha így teniszezett a belga, elképzelhetik, mit játszott a szibériai, hogy megnyerje az első játszmát (6:4). Ráadásul brékhátrányból, 3:4-ről hozta a szettet.

A második elején testvériesen elvették a másik adogatását, de a folytatásban a fontos pontok végén rendre Henin-Hardenne örülhetett, sült a keze és nem hibázott. Az amúgy minden ütésnél hatalmasat nyögő, sikító Sarapova elhallgatott, csak a lelátón ülő edzőpapának magyarázott visszatérően.

A döntő felvonás előtt az orosz az öltözőbe vonult száraz ruháért. Szüksége volt az extra szünetre, mert az utolsó tizenhat labdamenetből csak három volt az övé. Összeszedte magát és újra pontosan, agresszívan kezdett teniszezni. Talán az egész találkozó leglátványosabb megoldásait, legjobb játékát hozta az ötödik gém.

A belga szervált, de Sarapovának három labdája volt a 3:2-es vezetéshez. A kimaradt lehetőségek után, szinte törvényszerűen, Henin-Hardenne elvette a jó egy fejjel magasabb riválisa adogatását. Sarapova nem is egyszer vert helyzetből pontot érően kanalazta vissza a labdát, átvéve az ütőt a bal kezébe.

A futógép belgának nem volt szüksége ilyen trükkre, ő a lábát használta, igaz néha már az is a varázslat határát súrolta. A hátrányba került Sarapova nem adta meg magát, de ezt nem is várta senki. A döntőért adogató liege-i bizonytalankodott, egy kettős hiba és rontott tenyeres jelezte, hogy az addig látottak ellenére, azért ő sem gép. Sarapova feljött 4:5-re és adogathatott a hosszabbításért, de az újabb fordulat elmaradt. Henin-Hardenne a márkajelzésével, a bombaerős egykezes fonák egyenesével tett pontot az előadás végére.

"Komolyan úgy gondolom, hogy nagyon színvonalas, remek mérkőzést játszottunk. Természetes, hogy csalódott vagyok, de nem vártam magamtól ilyen kitűnő játékot. Tudom, hogy a holnapi újságok majd azt írják, hogy Marija nem képes túljutni az elődöntőn, megnyerni egy harmadik szettet. De ezt most felejtsék el és nézzék csak a mai mérkőzést, a teniszt, amit mindketten produkáltunk. Ez a meccs önbizalmat ad nekem a jövőre. Tudom, hogy mire vagyok képes, és ez fokozott várakozással tölt el. Szerencsére a vállam is egyre jobb állapotban van, ami szintén pozitív"- magyarázta Sarapova.

"Nem láttam még őt ilyen jól játszani. Fizikálisan és mentálisan is kimerítő csata volt. Az elején én domináltam, de nem voltam elég agresszív és ez a játszmába került. A folytatásban már az alapvonalról teniszeztem és nem három méterrel mögüle. Ez mindent megváltoztatott. Boldog vagyok, büszke magamra, végig küzdöttem egy nagyon hosszú mérkőzést"- nyilatkozta Justine Henin Hardenne, aki a szombati döntőben Amelie Mauresmoval találkozik.

A francia úgy jutott a fináléba, hogy Kim Clijsters 5:7, 6:2, 3:2-nél sérülés miatt feladta a második elődöntőt.

Amikor Amélie Mauresmo 1999-ben a serlegért játszott Melbourne-ben, maga sem gondolta volna, hogy a következő Grand Slam döntőre hét évet kell várnia. Hiába teniszezett szinte folyamatosan az első tízben és nyert 19 Grand Prix-t, a legfontosabb versenyeken képtelen volt felnőni a feladathoz, elviselni a nyomást. Eddigi legnagyobb sikerét tavaly novemberben, Los Angelesben érte el, megnyerte a szezonzáró bajnokságot. Többek közt Kim Clijstersnél is jobbnak bizonyult, pedig előtte sorozatban hétszer kapott ki tőle.

"Nagyszerűen ment a játék az első szettben, ilyen jól még nem is teniszeztem az idén. Amélie a második játszmában remekelt, de a harmadikra összekaptam magam. Kezdtem újra tisztán ütni a labdát és az mindig jó érzés. Úgy voltam vele, ha tudok tovább így játszani, bármi megtörténhet.

Az első két mérkőzésemen borzalmasan ment a játék. Nyertem, de csak azért, mert az ellenfeleim nálam is többet hibáztak. Szerencsés sorsolásom volt. A negyedik fordulótól kezdtem jobban teniszezni. Nagyon bosszantó, hogy így lett vége. Tenyerest akartam ütni, a fonák oldalról, és ahogy megálltam, aláfordult a bokám. Rögtön tudtam, hogy baj van"- emlékezett Clijsters, aki honfitársát Henin-Hardenne-t tartja a szombati döntő esélyesének.

"Furcsa így befejezni egy mérkőzést. Remélem, hogy nem túl súlyos Kim sérülése. Keményen dolgoztam az elmúlt években, hogy itt legyek és nem akarok megállni. Tapasztaltabb, érettebb teniszező vagyok, mint hét éve. Ma már tudom, hogy mit miért csinálok a pályán. Most az a fontos, hogy regenerálódjak, mert azért kemény meccs volt a mai és a szombati sem lesz könnyebb"- vélekedett Amélie Mauresmo.

Mint utóbb kiderült Kim Clijsters bokaszalag-szakadást szenvedett, így nyolchetes pihenőre kényszerül.

eredmények, nők, elődöntők
Henin-Hardenne (belga, 8.) - Sarapova (orosz, 4.) 4:6, 6:1, 6:4
Mauresmo (francia, 3.) - Clijsters (belga, 2.) 5:7, 6:2, 3:2-nél Clijsters bokasérülés miatt feladta