Vágólapra másolva!
A hazai versenyzők és a szervezőbizottság tagjai is az utolsó simításokat végzik az augusztus 17-én kezdődő szegedi kajak-kenu világbajnokság előtt, az aktuális helyzetről hétfőn sajtótájékoztató keretében számoltak be a sportág irányítói.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elmondta: nagy örömmel vett rész a múlt héten az athéni ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon, ahol szerinte az utóbbi húsz év legszínvonalasabb korosztályos versenyeit láthatták a nézők, nem mellékesen a magyar válogatott kitűnően szerepelt, s ennek fényében úgy látja: biztosított a sportág honi utánpótlása.

A maiakról szólva beszámolt arról, hogy a vb-csapat tagjai három helyszínen - Szolnokon, Dunavarsányban, illetve a helyszínen, azaz a Maty-éren - készülnek, mindenki egészséges, így bízik a jó szereplésben, ami az ő elvárása szerint 6-8 aranyérmet és számos további dobogós helyet jelentene.

"Mindössze egy nyitott kérdés van az együttessel kapcsolatban, ez a kenus Vajda Attila szereplése. A formáját és fizikai állapotát felmérve ezen a héten döntök arról, hogy megkapja-e az indulási jogot 1000 méter egyesben, illetve szükséges-e szétlövést rendezni közte és Joób Márton között" - mondta a Démász-Szeged olimpiai bronzérmes versenyzőjéről. Vajda a júniusi országos bajnokság alatt otthonában balesetet szenvedett és hetekig nem tréningezhetett, a július eleji, csehországi Eb-t is ki kellett hagynia.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKSSZ) elnöke rövid beszédében annak a reményének adott hangot, hogy a budakalászi öttusa Eb, illetve a most zajló margitszigeti úszó kontinensviadal után a világbajnokság az idei hazai sportversenyek koronája lesz. Erre szerinte garancia lehet, hogy a vb-k történetének legnépesebb mezőnye, 82 ország 1500 versenyzője lapátol majd Szegeden.

"Az elő- és középfutamokra ingyenes a belépés, de a szombati és vasárnapi döntőkre is elfogytak már a legjobb helyekre szóló jegyek, így reménykedünk benne, hogy összesen mintegy 40-50 ezer szurkoló látogat majd ki az eseményre" - mondta, hozzátéve, hogy országszerte az IBUSZ-irodákban lehet még hozzájutni a belépőkhöz.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a vb ad majd otthont a Kékkúti Ásványvíz által szervezett, júniusban indított jótékonysági akció záróakkordjának, ez a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséget támogatja és az MKKSZ is csatlakozott hozzá. Az akció keretében két kerékpár járja az országot, ezekre bárki felülhet és a cég minden megtett kilométer után száz forintot adományoz a szövetségnek. A szervezők reményei szerint Szegeden a sportolók is bekapcsolódnak majd a kerekezésbe.