Vágólapra másolva!
A dániai Aarhusban szombaton megkezdődött a tornász-világbajnokság, de férfi csapatunk csak vasárnap lép a szerekhez, két női indulónk pedig kedden. Mivel a rajt előtti utolsó pillanatokban a Nemzetközi Torna Szövetség áldását adta, a vb-n a nőknél immár német színekben versenyez az üzbég születésű Okszana Csuszovityina, aki az 1992-es barcelonai olimpián (!) még a Független Államok Közössége színeiben volt aranyérmes.

Okszana Csuszovityina 1975. június 19-én született Bukharában, vagyis már 31 éves is elmúlt, ám kitartóan dacol az idővel. A tornasportban csodaszámba menően első nagy sikere után másfél évtizeddel is a világ legjobbjai közé tartozik.

Abban a korban, amikor a női mezőnyben huszonöt évesnél idősebb tornásznőt már csak elvétve találunk. Csuszovityina az 1991-es indianapolisi vb-n talajon aranyérmes lett, majd egy év múlva tagja volt a barcelonai olimpián győztes Független Államok (ex-Szovjetunió) csapatának. Részt vett az atlantai, a sydneyi és az athéni ötkarikás játékokon is, s a földkerekségen ő az egyetlen tornásznő, aki négy olimpián indult.

Három éve, az anaheimi világbajnokságon ugrásban lett világbajnok, tavaly pedig Melbourne-ben - 30 évesen - ugyanezen a szeren vb-ezüstöt szerzett. S kedvenc szerén idén megnyerte a moszkvai és a genti Világkupát is.

Csuszovityina 1997-ben már visszavonult, férjhez ment Bakhodir Kurbanov birkózóhoz - aki a sydneyi olimpián ötödik volt a kötöttfogás 63 kg-os súlycsoportjában -, s egy év múlva gyermekük is született. Hamarosan visszatért a tornához, ám 2002-ben súlyos csapás érte, a kis Alishernél az orvosok leukémiát mutattak ki.

A házaspár Németországba költözött, ahol a gyermeküket egy kölni kórházban kezelték két éven keresztül. Csuszovityináék a költségek jelentős részét a tornásztársadalom segítségének köszönhetően tudták állni. A történet szerencsésen végződött, Alisher meggyógyult, és éppen most kezdte el az általános iskolát.

A család végleg Németországban telepedett le, Csuszovityina megkapta az állampolgárságot, s kérvényezte, hogy az aarhusi világbajnokságon már új hazája színeiben indulhasson. A Nemzetközi Torna Szövetség közvetlenül a rajt előtt megadta neki az engedélyt. "Alisherért fogok versenyezni" - nyilatkozta a tornásznő.