Vágólapra másolva!
A hét végén 21 ország 134 vívója lép pástra a budapesti női kard Világkupán, s a mezőny erősségét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a világranglista első húsz helyezettje kivétel nélkül indul. Ez lesz az első GP-viadal, amelyen alkalmazzák a tavalyi torinói világbajnokságon már bemutatkozott videobírós rendszert; a versenyzők a főtáblán minden asszóban legalább kétszer "megóvhatják" a zsűri ítéletét.

Az UniCredit Bank-kupáért zajló Vk-viadal a Grand Prix-sorozatnak is része, vagyis az itt szerzett pontok dupla szorzóval számítanak be a világranglistába, s ez igencsak megnövelte az érdeklődést a verseny iránt. A tavalyi, "normál" Világkupára 111 kardozó nevezett, az ideire viszont 134, és a világranglista első húsz helyezettje közül senki sem marad távol. A rangsor élén jelenleg három amerikai versenyző található: az olimpiai bajnok Mariel Zagunis, a világbajnok Rebecca Ward és az olimpiai bronzérmes Sada Jacobsen.

Legjobb magyarként Csaba Edina a 20. helyen áll, s meglehetősen jó formában van: idén a londoni, az elmúlt hét végén pedig a moszkvai Vk-n egyaránt a harmadik helyen végzett. Ám mivel ezeken a versenyeken tavaly is jól szerepelt, tulajdonképpen csak "megvédte" a pontjait, a világranglistán nem tudott előrébb lépni. "Most viszont erre megvan a lehetőségem, hiszen a budapesti versenyen egy éve már a 64 között kiestem, így egy jó szerepléssel sokat nyerhetnék. Bízom benne, hogy sikerül tartanom a formámat, és azért is szeretnék bizonyítani a hazai közönség előtt, mert itthon a legjobb eredményem eddig a tizenhat közé jutás volt. A válogatott valamennyi tagja nevében ígérem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a hét végén, és szerintem egyikünk biztos bejut a nyolcas döntőbe" - fogalmazott a csapatban vb-ezüstérmes Csaba Edina a verseny szerdai sajtótájékoztatóján.

Megtudhattuk, hogy a magyar indulók Benkó Réka, Csaba Edina, Kerecsényi Georgina, Mikulik Júlia, Minda Szilvia, Nagy Orsolya, Nagy Petra, Nagy Zsófia, Péntek Brigitta, Pető Réka, Sznopek Gabriella, Valkai Zsuzsa, Varga Dóra és Várhelyi Anna lesznek; s a fegyvernem szövetségi kapitánya, Nébald György is kiegyezne egy döntős helyezéssel. A szakvezető elmondta még, hogy a versenyen a Grand Prix-előírásoknak megfelelően a 32 között már a vezeték nélküli technikát alkalmazzák a találatjelzésnél, s ez az első GP, amelyen bemutatkozik a tavalyi torinói vb-n már kipróbált videozsűri.

A 64-es tábla valamennyi asszóját két kamera rögzíti, és egy-egy párharc során mindkét fél két alkalommal protestálhat. A videozsűri a vezetőbíróból, valamint a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) által kijelölt két bíróból áll össze, s az általuk hozott ítélet már megfellebbezhetetlen. Amennyiben a vitás esetben a versenyzőnek adnak igazat, akkor az újabb "óvási" lehetőséghez jut. A rendszerre kontrollt jelent majd René Roch, a FIE francia elnökének jelenléte.

A Nemzeti Sportcsarnokban és a Tornacsarnokban zajló verseny programja pénteken 9 órakor a selejtezővel kezdődik, szombaton délelőtt 9-től a 64-es tábla küzdelmeivel folytatódik, a nyolcas döntőre pedig 14 órakor kerül sor. Vasárnap csapatversenyt rendeznek, a nevezések alapján 20 együttes részvételével. Itt a program 8 órakor indul, a bronztalálkozóra 14, a döntőre 15 órakor kerül sor.