Vágólapra másolva!
Bár sokan féltették, Martinek János ép bőrrel megúszta a bikarodeót szombaton a Kincsem Parkban, ahol a Peking Szurkolói Klub frontembereként indult a hét végi Rodeó Show első napi programjában. A szöuli olimpia öttusabajnoka dicséretesen helytállt, a mezőnyben hozta az átlagot azzal, hogy három másodpercig fennmaradt Mamuton.

A Rodeó Show színes programjából kivették a részüket a társrendező Peking Szurkolói Klub bajnokai. A Kincsem Parkba maguk is elhoztak egy lovat, de ennek nem négy lába volt; egy szertorna-lóról lévén szó.

A kétszeres olimpiai bajnok (1976, 1980) Magyar Zoltán elmondása szerint hét-nyolc éve az öregfiúk között még felkapaszkodott a szerre, azóta viszont nem próbálkozott ilyesmivel. Csollány Szilveszter 2000-ben, Sydneyben nyert olimpiai aranyat - ő gyűrűn -, de az utóbbi időkben csak a korcsolyapályán edzett, így ő is inkább szakmai észrevételekkel szolgált a színpadon; a vb-bronzérmes Gál Róbert bemutatója közepette.

Gál javában készül a stuttgarti világbajnokságra, hogy ott megszerezze a pekingi kvótát. Tulajdonképpen ezen a hét végén a genti Világkupán kellene versenyeznie, ám deréksérülése után egyelőre nem kapkodja el a visszatérést.

"Márciusban még indultam itthon a szerbajnokságon, utána viszont már nem tudtam elutazni a párizsi és a cottbusi Világkupára sem. Sajnos komoly gondjaim adódtak a derekammal. Egy csigolyaív-szakadásból adódóan a porckorong nyomja az ideget, így versenyek és az edzőterem helyett kezelésekre kellett járnom. Ez a probléma egyébként három évvel ezelőtt, az athéni olimpia is előjött nálam. Akkor az olimpia végül jól sikerült számomra, és ezt most jó előjelnek tekintem, remélem, minden így ismétlődik meg. A hó végén a magyar bajnokságon már indulok, a nyáron szeretnék ott lenni a sanghaji Világkupán, és úgy tervezem, még a vb előtt a környező országokba is elmegyek kisebb viadalokra. Fontos, hogy versenyeken, élesben is bemutassam a gyakorlataimat" - mondta el Gál Róbert.

A Kincsem Parkban közben egymást érték a programok, a szokásos ügetőfutamokon túl látványos lovasbemutatókat, de még gyorsulási autóversenyt is láthatott a szép számú közönség. A fő attrakció azonban a rodeó volt, melynek keretében több mint 17 bátor vállalkozó pattant fel a neki kisorsolt bika hátára.

A versenyzők között, akik a lovassporthoz valamilyen módon mind kötődtek, ott volt Martinek János is. S bár a szöuli olimpia öttusabajnokát sokan féltették, ép bőrrel megúszta a kalandot, mi több, három másodpercig fennmaradt Mamuton. S elmondhatta, hogy ezzel az eredményével hozta az átlagot a mezőnyben.

Forrás: [origo]

Martinek János és Gál Róbert is helytállt a maga frontján

"A bika hátán sem tűnt olyan soknak ez a három másodperc. Egy csepp félelem sem volt bennem, mert ha félnék, akkor nem is mertem volna bevállalni! Hallottam, hogy egyesek már a búcsúztatásomra készültek, de nem lett igazuk!" - jegyezte meg nevetve Martinek, majd fogadta Csollány Szilveszter gratulációját, aki bevallottan azok közé tartozott, akik rossz véget jósoltak neki.

A Kincsem Parkban vasárnap 9 órától folytatódik a Rodeo Show.

Fábik Tibor