Vágólapra másolva!
Elisztában Lékó Péter győzött, Polgár Judit vereséget szenvedett a világbajnok-jelölti párosmérkőzések második játszmájában. Lékó ellen a Nimzoindiai védelem egyik divatos változatában a török Mihail Gurevics a 16. lépésben újított, de a hosszúsáncos ötlete nem vált be. Péter vezérszárnyi gyalogtöbblete mozgásba lendült, az előretört szabadgyalog minőséget, játszmát nyert. Jevgenyij Barejev és Polgár Judit is elméleti párbajt vívott, az orosz nagymester stílusának kedvező állás alakult ki, nagymesternőnk nem védekezett pontosan, és nagy csatában végül feladásra kényszerült. A francia Etienne Bacrot időtúllépéssel vesztett az amerikai Gata Kamskyval szemben, a többi öt parti pontosztozkodással fejeződött be. Lékó, Barejev és Kamsky mellett az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk vezet 1,5-0,5-re. Hétfőn a harmadik játszmákra kerül sor, Judit és Péter is a világos bábukat vezeti majd.

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában lejátszották a hatjátszmás párosmérkőzések első fordulójának második partijait, egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Lékó Péter előnyt szerzett a török Mihail Gurevics elleni párharcában, Polgár Judit vereségével hátrányba került az orosz Jevgenyij Barejevvel szemben. Nagymestereink a sötét bábukat vezették, és divatos változatokban vívtak elméleti párbajt.

A tavalyi dortmundi szuperverseny utolsó fordulójában Péter érzékeny vereséget szenvedett az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyiktól, nemcsak a partit, de a torna első helyét is elveszítve. Lékó edzőjével, Arshak Petroszjannal alaposan elemezte a varit és játszhatónak ítélte meg. Gurevics azonban meglepetésről gondoskodott, szokatlan módon hosszúra sáncolt, rövidesen azonban kiderült, hogy világosnak nincs igazán hathatós terve. Hosszas manőverezések után Péter a legjobb pillanatban indította rohamra vezérszárnyi gyalogjait, szabadgyalogra tett szert, ami minőséget nyert. A török színekben játszó Gurevics a reménytelen pozícióban gyorsan kapitulált.

Polgár Judit nagy csatában vesztett. A vezérindiai védelemben újítással rukkolt ki, és úgy tűnt, hogy könnyen kiegyenlítést ér el. Barejev azonban keresztezte elképzelését, és olyan állást hozott létre, ahol sötéttel játszó nagymesternőnknek nem volt igazi ellenjátéka. A rutinos orosz sakkozó a legkisebb esélyt sem engedélyezte, a világos tisztek aktivitása felülmúlta a sötét haderőét, a király időben a harctérre indult, s ez eldöntötte a pont sorsát.

Nem hozta lázba a sakkrajongókat Levon Aronjan és Magnus Carlsen játszmája. Az örmény olimpiai bajnokot meglepte a norvég tini bátor Volga-csele. Nem bántotta egymást az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az izraeli Borisz Gelfand sem. Az angol Michael Adams a spanyol megnyitású partiban gyalogot vesztett, de a különböző színű futók miatt a spanyol Alekszej Shirov nem tudta érvényesíteni előnyét. Csodával határos módon megmenekült a vereségtől az orosz-orosz párharcban Alekszandr Griscsuk, és megőrizte vezetését Vlagymir Malahovval szemben. Másodszor is remi lett Szergej Rublevszkij és Ruszlan Ponomarjov összecsapása, az orosz nagymester bonyolult állásban hidegvérrel hárította a FIDE ukrán exvilágbajnokának kezdeményezését. Lassított felvételként hatott Etienne Bacrot és Gata Kamsky küzdelme, az időzavaros kapkodásban a francia nagymester túllépte a gondolkodási időt, eséllyel pályázhatott volna a remire a holland megnyitású ütközetben.

A második játszmák eredményei:
1. Levon Aronjan (örmény, 2759) - Magnus Carlsen (norvég, 2693) döntetlen (Volga-csel, 21)
8. Alekszej Shirov (spanyol, 2699) - Michael Adams (angol, 2734) döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)
2. Mihail Gurevics (török, 2639) - Lékó Péter (magyar, 2738) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 53)
7. Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) - Polgár Judit (magyar, 2727) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 64)
3. Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2717) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
6. Vlagyimir Malahov (orosz, 2679) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) döntetlen (Angol megnyitás, 64)
4. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2677) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezérindiai védelem, 23)
5. Etienne Bacrot (francia, 2709) - Gata Kamsky (amerikai, 2705) 0 - 1 (Holland védelem, 39)

A párosmérkőzések állása:
Magnus Carlsen (norvég) - Levon Aronjan (örmény) 0,5- 1,5 (0 - 1, döntetlen)
Michael Adams (angol) - Alekszej Shirov (spanyol) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Lékó Péter (magyar) - Mihail Gurevics (török) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)
Polgár Judit (magyar) - Jevgenyij Barejev (orosz) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán) - Szergej Rublevszkij (orosz) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz) - Vlagyimir Malahov (orosz) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Borisz Gelfand (izraeli) - Rusztam Kaszmdzsanov (üzbég) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Gata Kamsky (amerikai) - Etienne Bacrot (francia) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)