Vágólapra másolva!
Elisztában négy döntetlen született a világbajnok-jelöltek párosmérkőzések második játéknapján. Lékó Péter sötéttel már a 15. lépésben remizett Jevgenyij Barejevvel. Nagymesterünk meglepetésre a szláv védelem ritkább változatával lepte meg orosz ellenfelét, aki maga kínálta a békekötést jelentős időhátránya miatt. A játéknap legizgalmasabb küzdelmét a spanyol Alekszej Shirov és az örmény Levon Aronjan vívta, örökös sakk lett a vége. Megőrizte vezetését az orosz Alekszandr Griscsuk, honfitársa, Szergej Rublevszkij skót megnyitásával szemben könnyen egyenlített ki. Nem tudta előnyös állását győzelemig fokozni az izraeli Borisz Gelfand, az amerikai Gata Kamsky jól védekezett.

A hatjátszmás csaták második fordulójában az első fordulóban győzelmet aratott nagymesterek döntetlenekkel megőrizték előnyüket. Négyes nyerősorozat után remizett Lékó Péter. Az orosz Jevgenyij Barejev ellen izgalmas partiban világossal nyert, időzavarban ellenfele nagyot hibázott. A boldog nyertes és a csalódott vesztes második összecsapása érthető módon nem tartott sokáig. Péter megnyitásával meglepte Barejevet, de jelentős időelőnye ellenére nem vállalt semmiféle kockázatot.

Gyors remi lett az orosz-orosz párbaj is. Szergej Rublevszkij skót megnyitásával nem tudott rést ütni Alekszandr Gricsuk védelmi vonalán. A játéknap legizgalmasabb ütközetét Alekszej Shirov és Levon Aronjan vívta.

A spanyol nagymester megnyitáselméleti újítása gondokat okozott az örmény olimpiai bajnoknak, vezérét leadva azonban ellenjátékhoz jutott. Shirov nem találta meg a legtöbb esélyt nyújtó folytatást, és csatájuk örökös sakkal ért véget. Másodszor is megosztozott a ponton Borisz Gelfand és Gata Kamsky. Az izraeli sakkozó kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni.

A második játszmák eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2699) - Levon Aronjan (örmény, 2759) döntetlen (Vezérindiai védelem, 46)
Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Szláv védelem, 15)
Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) döntetlen (Skót megnyitás, 18)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 52)

A párosmérkőzések állása:
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)