Vágólapra másolva!
Lékó Péter és Borisz Gelfand az ötödik játszma után már kiharcolta a mexikói világbajnokságon való részvétel jogát. Az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzések mai játéknapján Lékó Péter gyors döntetlennel biztosította be 3,5-1,5 arányú győzelmét az orosz Jevgenyij Barejevvel szemben. Borisz Gelfand sötéttel másodszor győzte le az amerikai Gata Kamskyt, és ezzel az izraeli nagymester is megváltotta mexikói repülőjegyét. Az örmény Levon Aronjan világossal egy hosszú elméleti változatban remizett a spanyol Alekszej Shirovval, megőrizte egypontos előnyét. Az orosz-orosz párharc, Alekszandr Griscsuk és Szergej Rublevszkij összecsapása 2,5-2,5-re áll.

Elsőszámú nagymesterünk, Lékó Péter érvényesítette a papírformát, második elisztai párosmérkőzését is gond nélkül megnyerte. A párharcok előtt Péter az [origo]-nak adott interjúban magabiztosan, de reálisan ítélte meg esélyeit. Érezni lehetett gondolataiban, hogy nagyon bízik magában, mert sikeresnek érezte felkészülését. Ebben nagyon fontos szerepet játszott a remek hangulatú, bár számára vereséggel zárult miskolci meccs Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Az orosz világbajnok az elisztai esélyeket értékelve biztosra vette Péter továbbjutását. "Péter stílusa ideális a párosmérkőzésekre" - nyugtatta meg nagymesterünk híveit, kiemelve, hogy elméleti felkészültségével kevesen vetekedhetnek.

Jevgenyij Barejevnél kevesebben ismerhetik jobban Péterünket, hiszen a 2004-es brissagói világbajnoki döntőn Kramnyik szekundánsa volt. Lehet fanyalogni, hogy az orosz sakkozó miként készülhetett csak a Caro-Kann védelemmel Elisztára, de eddig a többszörös olimpiai bajnokot nem hagyta cserben kedvenc nyitása. Polgár Judit ellen két fontos partit is "felülről" remizett, taktikailag sebezhetőnek bizonyult az ötödik játszmában. Barejev igazi ereje a világossal játszott partikban bontakozott ki nagymesternőnkkel szemben, Péter ellen nem volt hathatós fegyvere.

Elisztában Lékó Péter a "tervezett" 12 parti helyett már kilenc játszma után biztosította mexikói repülőjegyét. Öt nyerés mellett négyet remizett, gyűjtött 12,5 Élő-pontot, a félreértések elkerülése végett megjegyzem, hogy 40 ezer dollár díjat vehet fel (a meccsenkénti 40 ezer dolláros díjalapot egyenlő arányban kapja meg a két sakkozó). Lékó ismét harcba szállhat a világbajnoki címért, nagy csata vár rá a nyolcfős, kétfordulós tornán, ahol az orosz Vlagyimir Kramnyik, Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, valamint az indiai Viswanathan Anand előcsatározások nélkül vehet részt. Nagy kérdés, hogy a Bolgár Sakkszövetség offenzívája milyen sikerrel zárul, újabb és újabb beadványokkal bombázzák a FIDE vezérkarát, hogy engedélyezzék Veszelin Topalov indulását kilencedik résztvevőként. A végleges döntés Tallinnban születhet meg, ahol a Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara ülésezik majd.

Nehezen jutott tovább az első körből Borisz Gelfand. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot hat remi után csak a rapid rájátszásokban tudta megadásra kényszeríteni. Az amerikai Gata Kamskyval szemben tökéletesen érvényesítette óriási rutinját, mindkét győzelmét sötéttel érte el. Kamsky a szicíliai védelemben próbált esélyt teremteni az izraeli sakkozó ellen, de elméleti felkészültsége szerényebb volt. Gelfand gyalogot nyert és előnyét érvényesítette.

Az esélyesség súlya alatt a vártnál gyengébben sakkozik az elsőszámú kiemelt örmény Levon Aronjan a spanyol Alekszej Shirov ellen. A negyedik játszmában nagyot harcolt a remiért, világossal az ötödikben nem kockáztatott, a remivarival megőrizte egypontos előnyét, dönt az utolsó ütközet, vagy következik a rájátszás.

Megingott a negyedik játszmában elszenvedett veresége hatására Alekszandr Griscsuk. Világossal nem sokat próbálkozott, már a 18. lépés után remizett honfitársával, Szergej Rublevszkijjel. Ebben a párharcban szinte biztosra vehetjük, hogy hosszabbítás lesz...

Az ötödik játszmák eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) döntetlen (Grünfeld védelem, )
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) döntetlen (Caro-Kann védelem, 19)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szicíliai védelem, 18)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 53)

Végeredmények:
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 3,5 - 1,5 (1 - 0, döntetlen, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1,5 - 3,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, 0 - 1)

A párosmérkőzések állása:
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) 3 - 2 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) 2,5 - 2,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)