Vágólapra másolva!
Korántsem túlzás, a nemzetközi maratoni kenus mezőny Csabai Edvintől és Györe Attilától retteg. A legutóbbi, szintén Győrben rendezett világbajnokság óta nem engedik át senkinek a C-2-es szám aranyérmét, vagyis épp nyolcadik közös vb-elsőségüknél járnak. Csabai Edvin az elmúlt három évben az egyes számban is legyőzhetetlen volt, így 11 világbajnoki aranyérmével immár a magyar kajak-kenu sport egyik legkiemelkedőbb alakja. Érte és társaiért is  szoríthatunk a szeptember 8-án és 9-én sorra kerülő maratoni világbajnokságon, Győrött.

Az idei Európa-bajnokságon kivételes eset állt elő: az idény elején a síkvízi számokra készülő Csabai helyett Györe Attila Kövér Mártonnal indult el párosban. Az eredmény is kivételesen jó, hiszen ebben az összetételben is győzött az egység. A vb-re azonban újra összetérdeltek, és reményeink szerint térdre is kényszerítik majd a világ többi hosszútávú kenusát.

"Ahogy tavaly is tettem, az idén is szerettem volna síkvízen szerepelni, és az év elején úgy tűnt, hogy ütköznek a síkvízi és maratoni versenyidőpontok" - mondta Csabai Edvin. "Attila éppen ezért Kövér Mártonnal vett részt az Eb-n, és nagy örömömre nyertek is. A síkvízi válogatók pedig úgy alakultak, hogy végül egyesben én is el tudtam indulni a trencséni viadalon, és egyáltalán nem bánkódom az ott elért második hely miatt."

A legfontosabb szám talán továbbra is a C-2 marad mindkettejük számára, amelynek zseniális sorozatáról Csabai szűkszavúan és szerényen a következőket mondta: "Nincs titok. Párosban rengeteget számít a technikai tudás. No és a rutinról sem szabad elfeledkezni, ezek pedig nálunk szerencsére egyaránt adottak..."

Csabai sosem titkolta, nagyszerű társra talált Györében, aki a hajó kormányosaként akkor is ügyesen korrigál, ha futam közben esetleg úgy éreznék: már ég a ház. Persze épp ő ne tudná, mi ilyenkor a teendő, tudniillik Györe foglalkozását tekintve tűzoltó.

"Hiába vagyok nyolcszoros világbajnok, a kenuzásból nem tudnék megélni. Éppen ezért dolgoznom kell. Azt hiszem, szép hivatást választottam" - mondta Györe. "A munkahelyemen szerencsére nagyon megértőek, de nem egyszerű összeegyeztetni a munkát, és a szintén kemény melót igénylő szórakozást, avagy hobbit. Persze ha szeptemberben, Győrben is hasonló sikerben és ünneplésben lesz részünk, mint nyolc éve, akkor tudni fogom, hogy megérte az a sok áldozat, amit a kenuzás érdekében hoztam."