Vágólapra másolva!
A Mexikóvárosban zajló sakkvilágbajnokság 9. fordulójában Lékó Péter világossal 29 lépésben remizett Peter Szvidlerrel. A viadalon először láttuk szicíliai védelmű partit, az orosz nagymester biztos kézzel egyenlített ki. Óriási meglepetésre Alekszander Morozevics remek játékkal legyőzte világbajnok honfitársát, Vlagyimir Kramnyikot. Eredeti játékvezetésével szemben az orosz világelső tehetetlen volt, Morozevics visszavágott az első körben elszenvedett  vereségéért. Elvesztette veretlenségét az izraeli Borisz Gelfand is, időzavarban fatális elnézést követett el az orosz Alekszander Griscsukkal szemben. A bástyavégjátékban remizhetett volna, de ehelyett vesztőt húzott. Az éllovas indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand világossal 21 lépésben osztozott meg a ponton az örmény Levon Aronjannal, de a remivel is egy pontra növelte előnyét. A 10. játéknapon Kramnyik-Anand szuperrangadó lesz, Lékó a sötét bábukat vezeti Gelfand ellen.

A szombati szabadnap után meglepetésekkel folytatódott a pontvadászat a Mexikó fővárosában zajló viadalon. Elvesztette veretlenségét a címvédő Vlagyimir Kramnyik és a második helyen álló izraeli Borisz Gelfand is. A forduló végén derült csak ki igazán, hogy milyen bölcs volt az éllovas Viswanathan Anand, hogy Levon Aronjannak már a 21. lépésben bekínálta a döntetlent, amit az örmény nagymester elfogadott. A spanyol megnyitás Marshall-támadásában az indiai exvilágbajnok újítással próbálkozott, de Aronjan 16...Vd7 lépése megdönteni látszik elemzését. Az óriási rutin azonban segített Vishynek, nem kockáztatott, Aronjan még fel sem mérhette, hogy a gyalogért milyen szép kompenzációja van. Anand már nyugodtan készülhetett a 10. forduló szuperrangadójára, Kramnyik elleni derbijére, míg az orosz világbajnok szenvedett honfitársával, Alekszander Morozeviccsel szemben.

Az eredeti ötleteiről híres Moro alaposan meglepte Kramnyikot, az angol megnyitásnak induló parti királyindiai védelembe torkollott, a gyalogszerkezet azonban a benoni védelemhez is hasonlított, azzal a lényeges különbséggel, hogy világos gyalogja e3-on állt. Sötétnek nem volt semmi baja a nyitás után, csak zavarhatta, hogy Morozevics olyanokat húzott, ami másnak ebben a mezőnyben eszébe sem jut. Kramnyik világos d5 centrumgyalogjára próbát játszani, de terve hibásnak bizonyult. Tisztjei összezsúfolódtak a királyszárnyon, míg világos jobbnál jobb helyeket talált figuráinak. Morozevics jó cserét csinált, amikor megkaparintotta a c4 gyalogot, a hitványabb b2-öt adta cserébe, s időzavar árnyékában is sorban húzta a legjobb lépéseket. A vezércsere után világosnak c6-on szabadgyalogja keletkezett, tisztjei aktívak voltak, és Kramnyik királyának pozíciója is aggódásra adott okot. Az első időkontroll után Moro higgadtan mérlegelt a lehetséges nyerőtervek között, a legegyszerűbbet választotta, és a 48. lépés után fogadhatta a világbajnok gratulációját.

Lékó Péter ismét a világos bábukat vezette, de Peter Szvidler szicíliai védelme ellen nem tudott döntetlennél többet elérni. Ez volt a nyolcadik összecsapásuk a Najdorf-változatban, 2-2-re álltak, és a remik száma eggyel nőtt. Kezdetben úgy tűnt, hogy nagymesterünk meglepte orosz ellenfelét, az idei Amber-versenyen látott Anand ötletet játszotta meg, de Szvidler más tervet választott, mint a holland Loek van Wely. Az a5 huszár mégsem lett dalia, a 16...d5 centrumrobbantás pedig sorozatos cseréhez és teljes kiegyenlítéshez vezetett.

A szabadnapon összeszedte magát az orosz Alekszander Griscsuk. Négy, számára keserves forduló után érdekes játszmában megfosztotta veretlenségétől a második helyezett Borisz Gelfandot. A mezőny legfiatalabb résztvevője két nyerőesélyes állást remizett el, előbb Aronjannak, majd Szvidlernek "kegyelmezett meg", majd kikapott Anandtól és Lékótól. A világbajnokság doyenjével szemben a Nimzondiai védelem egyik divatos variját játszotta meg, s kezdetben úgy tűnt, hogy az elméletileg remekül felkészült izraeli sakkozó otthonosabb a pozícióban. Gelfand azonban váratlanul passzivitásba kényszerült, és érdekes négybástyás végjáték alakult ki, ahol a sötét gyalogszerkezetben gyengeségek keletkeztek. A küzdelem végül időzavaros drámává alakult, Gelfand a remihez vezető királylépés helyett húzott egy érthetetlen h3-mat, s többé már nem volt védelme a világos király betörésével szemben.

A 9. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Levon Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Spanyol megnyitás, 21)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 61)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 48)

A világbajnokság állása:
1.Viswanathan Anand 6 pont
2. Borisz Gelfand 5
3-5. Lékó Péter, Alekszander Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik 4,5
6-7.Levon Aronjan és Alekszander Morozevics 4
8. Peter Szvidler 3,5

A 10. forduló párosítása:
Aronjan - Griscsuk
Gelfand - Lékó
Kramnyik - Anand
Szvidler - Morozevics