Vágólapra másolva!

Győzelemmel kezdték amerikai profiboksz-karrierjüket a kubai szökevények

A kubai válogatottól tavaly elszökött két ökölvívó, Yuriorkis Gamboa és Yan Barthelemy is megnyerte első amerikai profi mérkőzését. A magyar idő szerint szerda hajnalban, a floridai Hollywoodban rendezett gálán a kiskönnyűsúlyú Gamboa a hatodik menetben kiütéssel nyert a brazil Adailton de Jesus ellen, míg a harmatsúlyú Barthelemy pontozással verte a hazai Kevin Hudgest.

Az athéni olimpia bajnokai decemberben Venezuelában - a nehézsúlyú, szintén ötkarikás győztes Odlainer Solis társaságában - távoztak a válogatottól, később Németországba utaztak, ahol rögtön profi szerződést kaptak.

Gamboa azóta már hét - sikeres - profi meccsen van túl és egy kivételével valamennyit kiütéssel nyerte meg, míg Barthelemynek ez volt a harmadik mérkőzése és győzelme.

A két kiváló öklöző amerikai meccsének időzítése pikánsnak nevezhető, hiszen jelenleg is zajlik Chicagóban az olimpiai kvalifikációs amatőr világbajnokság, amelyre a kubai csapat - közvetve az ő disszidálásuk miatt - Fidel Castro kubai elnök utasítására nem utazhatott el.

A három olimpiai bajnok után idén júliusban a brazíliai Pánamerikai Játékokon a 2004-ben, Athénban szintén győztes Guillermo Rigondeaux, illetve a világbajnok Erislandy Lara szökött meg a kubaiaktól, ami végképp kiváltotta Castro haragját. Rigondeaux és Lara ugyanakkor nem tudott Európába utazni, mert a helyi hatóságok még Brazíliában elfogták és hazatoloncolták őket.