Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Mihail Botvinnik Sakk-klubban megkezdődött a II. Tal-emlékverseny. A címvédőként induló Lékó Péter a spanyol Alekszej Shirov elleni nagyszerű győzelemmel kezdte meg szereplését. A spanyol megnyitás Möller-támadásában  Lékó alaposan meglepte ellenfelét, Shirov jelentős időhátrányba került. A váratlan ötleteiről híres spanyol sakkozó tisztáldozattal próbált kavarni. Péter magabiztos játékkal hárította kis kezdeményezését, és a 31. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját. Meglepetésre Vlagyimir Kramnyikot a kedvenc katalán megnyitásában lepte meg remek felkészüléssel a 16 éves Magnus Carlsen. A norvég titán villámgyorsan húzott, csak fél óra gondolkodási időt használt fel, kiremizte az orosz exvilágbajnokot. A másik három parti is pontosztozkodással végződött. Lékó a második játéknapon világossal az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg.

Remek győzelemmel rajtolt Lékó Péter a 20-as kategóriájú, 2742-es Élő-átlagú szuperversenyen. Az alapos megnyitási felkészülés meghozta eredményét, Alekszej Shirov hosszasan gondolkodott, de egyre nagyobb gondjai voltak. Tisztáldozattal próbálkozott, de Péter egyszerű eszközökkel szerelte le akcióját, és az első forduló egyedüli nyerteseként köszönthették.

Vlagyimir Kramnyik és Magnus Carlsen a januári Corus tornán csatázott először, és a 16 éves norvég fiú nem kis meglepetésre döntetlent harcot ki a világbajnokkal szemben. A dortmundi szuperversenyen Kramnyik legyőzte Magnust, de az orosz exvilágbajnok kedvenc katalán megnyitásra az ifjú titán remekül felkészült, a gyalogáldozatért szép kezdeményezést kapott. A bonyodalmak vége remi bástyavégjáték lett.

Az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky Elisztában a világbajnok-jelölti párosmérkőzések második körében mérkőzött meg egymással. Gelfand simán nyert 3,5-1,5-re. Kamsky szeretett volna visszavágni, jól is állt, de időzavarban elrontotta kecsegtető pozícióját. Örökös sakkal lett döntetlen Dmitrij Jakovenko és Sahriyar Mamedgyarov partija. Vaszilij Ivancsuknak vigyáznia kellett Jevgenyij Alekszejev elleni összecsapásában.

Az első forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2755) - Alekszej Shirov (spanyol, 2739) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 31)
Gata Kamsky (amerikai, 2724) - Borisz Gelfand (izraeli, 2736) döntetlen (Angol megnyitás, 29)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Katalán megnyitás, 40)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) döntetlen (Királyindiai védelem, 32)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

Forrás: [origo]
A második forduló párosítása:
Alekszej Shirov - Sahriyar Mamedgyarov
Vaszilij Ivancsk - Dmitrij Jakovenko
Magnus Carlsen -Jevgenyij Alekszejev
Borisz Gelfand - Vlagyimir Kramnyik
Lékó Péter - Gata Kamsky

Lékó Péter további sorsolása:
III. ford. Kramnyik - Lékó
IV. ford. Lékó - Alekszejev
V. ford. Jakovenko - Lékó
VI. ford. Lékó - Mamedgyarov
VII. ford. Ivancsuk - Lékó
VIII. ford. Lékó - Carlsen
IX. ford. Gelfand - Lékó