Vágólapra másolva!
Megvédte bajnoki címét Gara Tícia. Az 54. nőisakk-bajnokság döntőjében 1,5-0,5-re legyőzte Medvegy Nórát. A párharc döntetlennel indult, majd Tícia világossal nyert. A harmadik helyért a kétszeres olimpiai bajnoknő, Mádl Ildikó és női sakkozásunk egyik legnagyobb ígérete, Ignácz Mária játszott. Két remi után villámjátszmák döntöttek, Ignácz Mária megnyerte az első partit, majd remivel bronzérmes lett.

A végső győztes Gara Tícia tagja volt az Európa-bajnokságon hetedik helyen végzett válogatottunknak. A 30 résztvevős, kieséses rendszerű bajnokságon nem volt kiemelt, Ádám Olga és Dudás Eszter legyőzésével jutott a negyeddöntőbe, ahol a sorsolás szeszélye folytán nővérével, Anitával játszott.

Két remi után villámpartik döntöttek a javára. Az elődöntőben Ignácz Máriát 2-0-ra győzte le, aztán a döntőben sötéttel először remizett, majd világossal remek játékkal kényszerítette megadásra Medvegy Nórát. A bajnokság kellemes meglepetése volt Ignácz Mária szereplése, kiemelkedő sikerként lett harmadik.

A túlzsúfolt versenynaptár miatt nagyon nehéz volt megfelelő időpontot találni a női és férfi sakkbajnokság megrendezésére. A Magyar Sakkszövetség elnöksége szerdán megtartott ülésén értékelte a viadalok tanulságait.

A férfiak mezőnye foghíjas volt, az utolsó három FIDE-lista alapján kiemelt és írásban meghívott első 16 versenyzőből csak öten játszottak. Az Atomerőmű SE nagymestere, Berkes Ferenc pályafutása során második bajnoki címét ünnepelhette. Horváth József nemzetközi nagymester, a női válogatott kapitánya pozitívan értékelte a hölgyek csatározását, és javasolta, hogy jövőre is hasonló szisztémában rendezzék meg.

Pintér Józseffel, a férfiak szövetségi kapitányával együtt beszámoltak a krétai sakkcsapat Európa-bajnokságról, értékelték az eredményeket, az egyéni teljesítményeket, itt is a nők teljesítettek jobban.

Immár végleges, hogy a jövő évi drezdai sakkolimpiát 11 fordulóval rendezik meg (november 11. és 25. között), és a meccspontok számítanak majd, illetve második kritériumként a táblapontok. A kapitányoknak a következő elnökségi ülésre el kell készíteniük a felkészülési tervet, egyeztetni a válogatottak tagjaival versenyeiket, hogy az olimpián mentálisan is jól felkészülten képviselhessék a magyar színeket az egyre erősebb nemzetközi konkurenciával szemben.

A bajnoki döntő eredménye:
Medvegy Nóra (2369) - Gara Tícia (2324) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

A 3. helyért vívott mérkőzés eredménye:
Mádl Ildikó (2381) - Ignácz Mária (2223) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)

A bajnokság végeredménye:
Bajnok: Gara Tícia (Postás-MTK)
2. Medvegy Nóra (Statisztika PSC.)
3. Ignácz Mária (Aquaprofit Nagykanizsa Tungsram SK)
4. Mádl Ildikó (Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg SK)