Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny hetedik fordulójában Polgár Judit világossal vereséget szenvedett az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól. A női világranglistát nagy fölénnyel vezető Judit a szicíliai védelmű partiban kedvező pozíciót ért el Ananddal szemben, de rossz lebonyolítást választott, Vishy átvette a kezdeményezést, és megszerezte első győzelmét. Lékó Péter hatodszor remizett, az izraeli Borosz Gelfanddal osztozott meg a ponton. Nagy küzdelmet hozott a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az éllovas Magnus Carlsen összecsapása. A 17 éves norvég titán pontosan védekezett, kiharcolta a döntetlent, megőrizte félpontos előnyét. Gyorsan javított tegnapi veresége után az örmény Levon Aronjan, elvesztette veretlenségét az azeri Tejmur Radzsabov. Még három döntetlen született, Ivancsuk-Kramnyik, Adams-Mamedgyarov és Eljanov-Van Wely  párosításban. A nyolcadik játéknapon Polgár Judit sötéttel az orosz exvilágbajnokkal, Vlagyimir Kramnyikkal mérkőzik meg, Lékó Péter a holland Loek van Welyvel csatázik majd.

A 20-as kategóriájú viadal hetedik fordulójában csak két játszma végződött döntéssel, de az öt döntetlen érdekes, a végsőkig kijátszott partiban született meg. A játéknapon több rangadót is játszottak, a legnagyobb érdeklődés az éllovas Magnus Carlsen és Veszelin Topalov meccsét kísérte. A bolgár exvilágbajnok pocsék kezdés után magához tért, kettőt nyert, de a mesterhármas nem sikerült, ebben a 17 éves norvég nagymester megakadályozta. A spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában Carlsen kicsit rosszabbul állt, de nem esett pánikba, hanem gondosan védekezett, kiharcolta a nagyon értékes döntetlent, amivel megőrizte félpontos előnyét.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kedvenc orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton az ukrán Vaszilij Ivancsukkal. Gyorsan feledtette előző napi vereségét az örmény Levon Aronjan. Az azeri-örmény viszony egy kicsit feszült lett a sakkcsapat Eb után, mivel Tejmur Radzsabov elég furcsa kijelentésekre ragadtatta el magát. Az azeri nagymester később fordítási hibára hivatkozott. Aronjan nem mulasztotta el, hogy "bosszút álljon". Nagyon tartalmas, jó partiban fosztotta meg veretlenségétől Radzsabovot. Érdekes volt a h gyalog előrenyomulása, amivel mattképeket teremtett. Tejmur időzavarban nem talált mentséget.

Nagy érdeklődéssel vártuk Polgár Judit és Viswanathan Anand összecsapását. A szicíliai védelem Najdorf-változatában Judit kedvező pozíciót ért el, de hibázott a lebonyolításban. Két bástyát kapott a vezéréért, de az indiai világbajnok vezérének és huszárjának összjátéka ellen tehetetlen volt. Anandnak ez volt az első nyerése a tornán. Nem hozta lázba a sakkrajongókat Lékó Péter játszmája a sereghajtó izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Megnyitási újítással Péter könnyen kiegyenlített, sőt picit kedvezőbben állt, de sorozatos cserékkel egyszerűsítette az állást, és írta alá hatodik döntetlenét.

Ivancsukkal együtt remikirály az angol Michael Adams. Érdekes volt a partija az azeri Sahriyar Mamedgyarovval, de az átütő erő hiányzott játékából. Hullámzott az ukrán Pavel Eljanov és a holland Loek van Wely ütközete. Világos végül jó védekezéssel megmentette a fél pontot.

Megkezdődött a négyes torna, ahol a korábbi nagy bajnokok játszanak. Az első játéknapon Portisch Lajos sötéttel 66 lépésben vereséget szenvedett a svájci Viktor Korcsnojtól. A holland Jan Timman sötéttel nyert a szerb Ljubomir Ljubojevics ellen

A 7. forduló eredményei:
Eljanov (ukrán, 2692) - Van Wely (holland, 2681) döntetlen (Szláv védelem, 72)
Adams (angol, 2726) - Mamedgyarov (azeri, 2760) döntetlen (Spanyol megnyitás, 62)
Aronjan (örmény, 2739) - Radzsabov (azer, 2735) 1 - 0 (Benoni védelem, 48)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 37)
Polgár (magyar, 2707) - Anand (indiai, 2799) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 53)
Topalov (bolgár, 2780) - Carlsen (norvég, 2733) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)
Gelfand (izraeli, 2739) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Katalán megnyitás, 49)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 5 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronjan 4,5
4.Tejmur Radzsabov 4
5 - 10. Michael Adams, Vaszilj Ivancsuk, Sahriyar Mamedgyarov, Viswanathan Anand, Loek van Wely és Veszelin Topalov 3,5
11 - 12. Lékó Péter és Polgár Judit 3
13-14. Borisz Gelfand és Pavel Eljanov 2

A 8. forduló párosítása:
Van Wely - Lékó
Carlsen - Gelfand
Anand - Topalov
Kramnyik - Polgár
Radzsabov - Ivancsuk
Mamedgyarov - Aronjan
Eljanov - Adams