Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperverseny nyolcadik fordulójában Polgár Judit remek játékkal sötéttel remizett Vlagyimir Kramnyikkal. Nagymesternőnk a kezdeményezés érdekében korán gyalogot áldozott, és az orosz exvilágbajnok nem talált hatásos ellenszert, Judit aktív bástyája biztosította a döntetlent. Újabb fél pontot szerzett Lékó Péter, a holland Loek van Welyvel osztozott meg a ponton. A forduló nagy rangadóját Viswanathan Anand és Veszelin Topalov vívta. Az indiai világbajnok szépen túljátszotta a bolgár exvilágbajnokot, a játéknap egyetlen győzelmét szerezte meg. Az éllovas Magnus Carlsen nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét az izraeli Borisz Gelfanddal szemben, a 17 éves norvég sakkozó azonban megőrizte félpontos vezetését. Pontosztozkodással zárult a Radzsabov-Ivancsuk, a Mamedgyarov-Aronjan és az Eljanov-Adams játszma is. A hétfői szabadnap után a kilencedik fordulóban nagymestereink világossal játszanak majd, Polgár Judit az azeri Tejmur Radzsabovval, Lékó Péter a norvég Magnus Carlsennel  küzd meg. Csak remélhetjük, hogy nem zavarja meg incidens Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik nagy érdeklődéssel várt összecsapását.

Az egyik legszebb hagyományú versenysorozat nyolcadik játéknapja sajnos nem csak a sakkról szólt. A Corus, korábban a Hoogovens versenyek történetében is példátlan incidens történt. A "B" nagymesterversenyen Nigel Short, a sokszoros világbajnokjelölt, 1993-ban Garri Kaszparovval világbajnoki döntőt is játszó angol nagymester világossal küzdött volna meg a 21 éves bolgár Ivan Cseparinovval, aki az exvilágbajnok Veszelin Topalov egyik szekundánsa. Short meghúzta 1.e4 lépését, majd felállt a sakkasztaltól, hiszen Cseparinov késett. Befutott a bolgár is, 1...c5-tel reagált. Short visszatért a sakkasztalhoz, majd kezét nyújtotta ellenfelének, aki a késésért elnézést sem kérve ezt nem fogadta el, amire Short újra próbálkozott, de hasonló volt a reakció.

A meglepett angol nagymester tiltakozott a bírónál, és kérte, hogy a súlyos sportszerűtlenséget a FIDE etikai kódexének megfelelően büntesse meg ellenfelét, sújtsa játszmavesztéssel. A főbíró, a holland Thomas van Beekum átnézte a szabályzatot, és elkontumálta a bolgárt. Az incidens alaposan felborzolta a kedélyeket, és nem sokat késett a bolgárok menedzserének, Szilvio Danailovnak a tiltakozása sem. (Danailov egy korábbi Short-interjúval magyarázta a történteket, amelyben az elisztai világbajnoki döntő kapcsán negatívan nyilatkozott a bolgár stábról.) Danailov a www.chessdom.com-nak pár napja adott interjújában már bejelentette, hogy kedden, a Corus szuperverseny kilencedik fordulójában nem lesz kézfogás a Topalov-Kramnyik játszmában. A zsűri - Polgár Judit, Vlagyimir Kramnyik és Michal Kraszenkow - megváltoztatta a főbíró döntését, és a játszma lejátszását rendelte el. Ivan Cseparinovnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az angol nagymestertől. A jövőben a főbírónak figyelmeztetnie kell azt a sakkozót, aki nem fogadja el a kézfogást, illetve ennek ismételt elmaradása miatt sújtható játszmavesztéssel a vétkes fél.

Könnyen elképzelhető, hogy a balhé hatással volt Veszelin Topalov játékára is, aki kikapott a nagy rangadón, vereséget szenvedett Viswanathan Anandtól. Korábban 77 partiban mérték össze erejüket, az indiai sakkozó 22-13-ra vezetett. Könnyű volt megjósolni, hogy a szicíliai védelem Najdorf-változata kerül majd terítékre, és ebben is a bolgár exvilágbajnok nagy kedvence, a korai h5-ös folytatás. Nagy erővel dolgozhattak a szekundánsok, hogy meglepetést tálalhassanak fel, a csatát Anand nyerte meg. Mindkét szárnyon kezdeményezett, majd királyszárnyi gyalogroham indult. Topalov nem védekezett a legjobban, a világbajnok döntő előnyt ért el, és a 40. lépés után győzelmének örülhetett. Gyenge kezdés után Anand magához tért - ehhez Polgár Judit a hetedik fordulóban sajnos hathatós segítséget nyújtott -, és kettős nyeréssel feljött a holtversenyes negyedik helyre.

Nagyszerű játékkal rukkolt ki Polgár Judit az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Kettős vereség után bátran játszotta a megnyitást, gyalogot áldozott, szép ellenjátékot kapott. Kramnyik végül gyalogelőnyös bástyavégjátékra egyszerűsített, de Judit aktív bástyája és királya biztosította a döntetlent. Lékó Péter is remizett, immár a hetedik döntetlenét könyvelte el.

A sorban született pontosztozkodások miatt legkevésbé az éllovas Magnus Carlsen bánkódott. Igaz gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni az izraeli Borisz Gelfand ellen, de nyolc forduló után félpontos előnnyel várhatja a viadal hajráját. Érdekes megnyitáselméleti párbajt vívott az azeri Tejmur Radzsabov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Mindketten bíztak házielemzésükben, a csata lépésismétléssel lett remi. Ivancsukhoz hasonlóan az angol Michael Adams is nyolcadik remijénél tart. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov nem tudott visszavágni honfitársa vereségéért az örmény Levon Aronjannak.

A 8. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2681) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 27)
Carlsen (norvég, 2733) - Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Félszláv védelem, 67)
Anand (indiai, 2799) - Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40) döntetlen 49)
Kramnyik (orosz, 2799) - Polgár (magyar, 2707) döntetlen (Vezérindiai védelem, 49)
Radzsabov (azeri, 2735) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Caro-Kann védelem, 28)
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Félszláv védelem, 27)
Eljanov (ukrán, 2692) - Adams (angol, 2726) döntetlen (Katalán megnyitás, 20)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 5,5 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronjan 5
4-5. Tejmur Radzsabov és Viswanathan Anand 4,5
6 - 9. Sahriyar Mamedgyarov, Michael Adams, Vaszilj Ivancsuk és Loek van Wely 4
10-12. Polgár Judit, Veszelin Topalov és Lékó Péter 3,5
13-14. Pavel Eljanov és Borisz Gelfand 2,5

A keddi 9. forduló párosítása:
Adams - Van Wely
Aronjan - Eljanov
Ivancsuk - Mamedgyarov
Polgár - Radzsabov
Topalov - Kramnyik
Gelfand - Anand
Lékó - Carlsen