Vágólapra másolva!
Eltávolították az Észak-karolinai Egyetem atlétikai tanszéke Hírességek Csarnokának faláról a többek között doppingvétség miatt hat hónapos börtönbüntetésre ítélt Marion Jones tablóit.

"Úgy gondoljuk, nincs már ott a helyük" - jegyezte meg Steve Kirschner, az intézmény szóvivője. Hozzátette: Jones egyetemi rekordjait nem törölték, illetve az a mez, amelyet az 1994-es egyetemi női kosárlabda-bajnokságban aranyérmes csapat tagjaként viselt, maradhat a helyén.

Jonest pénteken ítélték hat hónapos börtönbüntetésre hamis tanúzásért, csekkhamisításért és tiltott szerekkel való visszaélésért. A visszavonulását bejelentő kiválóságot a sport berkein belül már megbüntették: megfosztották olimpiai és világbajnoki érmeitől, ezen kívül eltiltották az ötkarikás játékoktól. Kálváriája ugyanakkor várhatóan a mostani ítélethirdetés után is folytatódik, mert több verseny szervezője is azt tervezi, hogy visszaköveteli tőle a rajtpénzeket, illetve a jutalmakat.

A 32 éves Jones október 5-én vallotta be, hogy - bár tudtán kívül - 1999-től két éven át doppingszereket használt. A "tiszta" nevű, szteroidokat tartalmazó készítményt - amelyet a THG-t is gyártó BALCO laboratórium állított elő - akkori edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki állítása szerint neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

A sydneyi olimpián, valamint a 2001-es vb-n is remeklő Jones - aki soha nem bukott meg a doppingvizsgálatokon -, a vallomással egy időben közölte, hogy visszavonul.

Az amerikai sztár Sydneyben megnyerte a 100 és 200 m-t, valamint a 4x400-as váltót, bronzérmes lett 4x100-as stafétával, valamint távolugrásban. Az edmontoni világbajnokságon második lett 100-on, és megnyerte a 200-at.