Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny kilencedik fordulójában Lékó Péter megszerezte első győzelmét. Nagymesterünk az éllovas Magnus Carlsennel a spanyol megnyitásban vívott bonyolult küzdelmet, kölcsönös időzavarban a 17 éves norvég titán nagyot hibázott. Polgár Judit világossal remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. A játéknap nagy rangadóját az exvilágbajnokok vívták, a bolgár Veszelin Topalov és az orosz Vlagyimir Kramnyik. A bolgár sakkozó zseniális tisztáldozatos újítással lepte meg riválisát és szenzációs győzelmet aratott. Megszerezte első győzelmét az angol Michael Adams. A 10. fordulóban Lékó Péter sötéttel az indiai világbajnokkal, Viswanathan Ananddal küzd meg, Polgár Judit az azeri Sahriyar Mamedgyarovval csatázik majd.

A hétfői szabadnap után folytatódott a pontvadászat az esztendő legjelentősebb tornáján, a 20-as kategóriájú, 2742-es Élő-átlagú tornán. A sakkrajongók nagy érdeklődéssel várták az exvilágbajnokok csatáját, amely másfél éve már nem csak a sakktáblán zajlik. A bolgár Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik játszmája sajnos a korábban bejelentett forgatókönyv szerint kezdődött, a riválisok nem köszöntötték egymást kézfogással. Villámgyorsan lehúzták a varit, amelyet negyedszer játszottak meg a tornán. A Radzsabov-Anand, a Radzsabov-Van Wely és a Kramnyik-Aronjan partikban világos a "természetes" 12.Hxd7 Hxd7 13.Fd6-tal folytatta. Topalov tarsolyában azonban nagy és jelentős újítás volt, 12.Hxf7-tel tisztet áldozott. Az intuíciós áldozat lényege, hogy a sötét király középen reked, a világos mezők meggyengülnek a sötét táborban és a legfontosabb, hogy Topalov kottából játszhatott. Gondosan elemezték az állást, felfedezték a lehetőségeket, míg Kramnyik "magányos harcos" volt, akit letaglózott az újítás.

Topalov a lélektani hadviselés részeként is villámgyorsan húzott, ellenfelének tudomására hozta, hogy az állásról ő mindent tud. Kramnyik megpróbálta "összedrótozni" állását, visszaáldozta a tisztet, de a gondokat nem tudta orvosolni. Topalov vezért áldozott, a világos haderő teljes összhangban támadta a sötét királyt, és a 45. lépésben a bolgár sakkozó szenzációs győzelmet ünnepelhetett.

Lékó Péter végre nyert, az éllovas Magnus Carlsenre mért csapást. A spanyol megnyitás Breyer-változatában a várakozásnak megfelelően bonyolult küzdelem alakult ki. Magnus korán centrumot robbantott, de Péter előnybe került. A lebonyolításkor nagymesterünk veszélyes szabadgyaloghoz jutott, ellenjátékként a 17 éves norvég titán huszárjai akcióztak. Kölcsönös időzavarban Carlsen nem találta meg az egyetlen védőlépést, és az időkontroll után azonnal feladásra kényszerült. Az örmény Levon Aronjan bánhatja, hogy nem játszott bátrabban, de így is holtversenyes elsőként várhatja a hajrát.

Polgár Judit a spanyol megnyitás Janisch-változatában remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. Mindketten jól ismerték a megnyitáselméletet. Megszerezte első győzelmét az angol Michael Adams. A szicíliai védelem Najdorf-változatával szemben a 6.Fc4-es folytatást játszotta meg, amely a zseniális világbajnok, Bobby Fischer kedvenc fegyvere volt. Adams a tőle megszokott hidegvérrel manőverezett, térelőnyét kihasználva nyert. Nagy esélyt szalasztott el az ukrán Vaszilij Ivancsuk, többször is fokozhatta volna előnyét, de csak újabb remit könyvelhette el. Két nyerés után óvatosabb volt az indiai világbajnok Viswanathan Anand, az izraeli Borisz Gelfand változatlanul sereghajtó.

A 9. forduló eredményei:
Adams (angol, 2726) - Van Wely (holland, 2681) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 47)
Aronjan (örmény, 2739) - Eljanov (ukrán, 2692) döntetlen (Angol megnyitás, 20)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Mamedgyarov (azeri, 2760) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)
Polgár (magyar, 2707) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)
Topalov (bolgár, 2780) - Kramnyik (orosz, 2799) 1 - 0 (Félszláv védelem, 45)
Gelfand (izraeli, 2739) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Katalán megnyitás, 25)
Lékó (magyar, 2753) - Carlsen (norvég, 2733) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 40)

A verseny állása:
1-2. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 5,5 pont
3-6. Vlagyimir Kramnyik, Tejmur Radzsabov, Michael Adams és Viswanathan Anand 5
7-10. Sahriyar Mamedgyarov, Vaszilij Ivancsuk, Veszelin Topalov és Lékó Péter 4,5
11-12. Polgár Judit és Loek van Wely 4
13-14. Pavel Eljanov és Borisz Gelfand 3

A 10. forduló párosítása:
Wely - Carlsen
Anand - Lékó
Kramnyik - Gelfand
Radzsabov - Topalov
Mamedgyarov - Polgár
Eljanov - Ivancsuk
Adams - Aronjan